Последни новини
Home / Законът / Пилотното внедряване на Единната информационна система на съдилищата започва днес, кадровиците с методически указания

Пилотното внедряване на Единната информационна система на съдилищата започва днес, кадровиците с методически указания

Defakto.bg

От днес тръгва пилотното внедряване на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Както е известно, първи ще са 17 съдилища – пет апелативни, два окръжни и десет районни. После и във всички останали, без административните и Върховния административен съд.

Системата дава директен достъп до всички дела в страната в реално време за “вътрешните” потребители, за външните това ще става чрез портала за електронно правосъдие. ЕИСС предоставя на магистратите данните от националните бази и регистри, включително “Население”, “Документи за самоличност”, Търговски и Имотен регистри.

Освен това модул в системата е и случайното разпределение на дела, което ще е не само на докладчик, но на целия състав и на съдебните заседатели. Извършеното лазпределение се удостовевяра с електронни подпис на извършилият го, като “ролята разпределящ” е стриктно ограничена.

С електронни подписи ще се удостоверяват от съдиите и протоколите по дела.

По този повод днес Съдийската колегия гласува методически указания за работата на съдилищата с ЕИСС. Те се налагат заради възникналите въпроси и проблеми, обясниха кадровици. Указанията са за образуване на делата, номериране на делата, разпределяне на дело на заместващ съдия, архивиране на делата и др.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС …

Съдът: Кристиан Николов остава под домашен арест

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.