Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска незабавна проверка на вила на Божков в природен парк „Витоша“

Прокуратурата поиска незабавна проверка на вила на Божков в природен парк „Витоша“

Defakto.bg

След писмо на Специализираната прокуратура, че във вила „Аглика“, собственост на  Васил Божков, са извършени преустройства, Върховната административна прокуратура е възложила незабавна проверка на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). От държавното обвинение казват,  че  резиденцията се намира в природен парк „Витоша“ и затова ще се проверява дали при строителните действия са спазени всички законови изисквания.

Вила „Аглика“,  построена навремето за Тодор Живков,  е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков, съобщи  „Капитал“.  През 1997 г. резиденцията е приватизирана от от Емил Кюлев, а през 2015 г., Весела Кюлева я продава на Васил Божков.  Съсед на Божков на Витоша е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. В планината имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др.

Ето и съобщението:

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи, на строеж на вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша“, относно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ)  и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

Предвид правомощията на прокуратурата да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове (чл. 127 т. 5 от Конституцията) ВАП е образувала преписка след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства.

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния  процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с  изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.