Последни новини
Home / Законът / Адвокат: След като Симеон Дянков участва в съдебен процес по видеоконференция, защо за Цветан Василев да не може?

Адвокат: След като Симеон Дянков участва в съдебен процес по видеоконференция, защо за Цветан Василев да не може?

Defakto.bg
Специализираният съд отново отказа онлайн разпит на бившия собственик на КТБ – в момента нищо не го налагало
Въпреки доказано работещата вече възможност на осъществяване на видеоконферентна връзка, дистанционен разпит на Цветан Василев по делото „КТБ“ засега няма да се извършва.
Цветан Василев

Това постанови съставът на Специализирания съд начело със съдия Виржиния Петрова след спешно съвещание по въпроса.

Днес е поредно заседание по мегапроцеса с 18 подсъдими, от които само един – Цветан Василев, задочно. Останалите са банкери, одитори, счетоводител, касиери – според прокуратурата организирана престъпна група за източването на Корпоративна търговска банка. Делото „КТБ“ е визитната картичка на главния прокурор Иван Гешев.
Поводът за произнасянето днес бе ултимативно искане от адвоката на Василев Константин Симеонов. Защитникът за пореден път настоя съдът да изслуша обясненията на клиента му, който е в Белград и обяви, че ако до следващото заседание в четвъртък няма решение по въпроса, той няма да влезе в съдебната зала. „Защото по това дело се нарушават маса норми, включително и законно предвидените права на защита“, категоричен бе Константин Симеонов, цитиран от Клуб Z.
Адвокатът бе напомнил, че последното му настоятелно искане да се реализира правото на лична защита на Цветан Василев е от 6 февруари 2019 г., когато съдът дава заявка, че ще проучи какви са възможностите за разпит онлайн.
В момента, година и четири месеца по-късно възможностите очевидно са налице, системата за видеоконферентни връзки е изградена и доказателство за това е дистанционното участие на Симеон Дянков от САЩ миналата събота по делото срещу него, Иво Прокопиев и  Трайчо Трайков.

Позицията на Симеонов бе подкрепена и от адвокат Ина Лулчева, защитник на двама одитори от KPMG.

Съдия Виржиния Петрова

Съдът се оттегли да се съвещава, а после отказа разпит на Василев. Аргументира се с нормата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Чл. 138, ал. 7 НПК гласи: „Обвиняемият не може да бъде разпитан по делегация или чрез видеоконференция, освен в случаите, когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина„.

 Възможностите за видеоконферентен разпит не са безусловни и са обвързани с преценката на конкретния решаващ орган, заявява съставът на спецсъда. А в момента, с оглед обстоятелството, че съдебното следствие не се е развило до решаваща степен, извършването на подобна преценка от съдебния състав се явява необоснована, изчете съдия Виржиния Петрова. „Поради това и към настоящия момент само съдът намира, че направеното искане следва да бъде оставено без уважение“, е решението на състава.
Кога моментът ще се промени остава да гадаем. Цветан Василев е в Белград от шест години, а производството по поисканата от българската прокуратура екстрадиция „замръзна“ там през 2016 г. Според защитата сръбските съдии са се видяли в чудо от изпратените им противоречиви диспозитиви на обвиненията срещу Василев – веднъж за длъжностно присвояване, друг път за безстопанственост, накрая за организирана престъпна група. Нещо повече, искане за екстрадицията вече може да прави само Специализираният съд, но ако го стори, трябва да спре процеса „КТБ“, докато не приключи производството в Сърбия, бе обявил адвокат Константин Симеонов.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.