Последни новини
Home / Законът / Владимир Каролев отива на съд за нарушение на карантинните мерки

Владимир Каролев отива на съд за нарушение на карантинните мерки

Defakto.bg

Финасистът и бивш  общински съветник Владимир Каролев отива на съд за нарушаване на карантинните мерки по време на извънредното положение.  Софийската районна прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу него и предстои  чрез системата за случайно разпределение да бъде избран съдията, който ще гледа делото по същество, съобщи СРП.

В края на март прокуратурата  повдигна обвинение на Каролев, когато той  без уважителни причини, пътувал от София до Разлог.  По това време имаше пропускателни пунктове, през които – от една област в друга, можеха да преминават само хора, които доказваха, че това е неотложно.

За пътуването си бившият общински съветник разказа в профила си във Фейсбук. В поста му, в който обяснява за разходките си между Разлог и Банско, прокуратурата видя „подбуждане на обществото към извършване на престъпление и демонстрация на пренебрежително отношение към въведените противоепидемични мерки“. Той бе задържан в ареста в  Разлог и след 24 часа освободен среущ 50 000 лв. гаранция.

Съобщението на СРП:

Днес, 24.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия В. К., бивш столичен общински съветник, за това, че нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората – престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и за това, че явно подбужда обществото към извършване на престъпление по чл. 355, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, чрез публикация в социална мрежа – престъпление по чл. 320, ал. 1, вр. чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 22.03.2020 г. обвиняемият В. К. предприел пътуване от гр. София към гр. Разлог, по време на пандемия и извънредно положение, свързани със смъртни случаи, обявено с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България.  Предприетото от В. К. пътуване не било неотложно (съгласно заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, според която: „През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица, само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес“).

Едновременно с това,  на горепосочената дата, обвиняемият явно подбуждал обществото към извършване на престъпление по чл. 355, ал. 2 вр. ал. 1 НК, като публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал от къде да напусне гр. София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки. На 23.03.2020г. в публикация в социална мрежа обвиняемият В. К. описателно посочил разходките между гр. Разлог и гр. Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването.

По случая било образувано досъдебно производство, като спрямо В. К. била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“, в размер на 50 000 лева. Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.