Последни новини
Home / Законът / Делото за обида и клевета срещу Гешев зацикля и на втора инстанция, не бил уведомен за прекратяването от СРС

Делото за обида и клевета срещу Гешев зацикля и на втора инстанция, не бил уведомен за прекратяването от СРС

Defakto.bg

Наказателното производство за обида и клевета срещу главния прокурор Иван Гешев отново зацикля.

След като през февруари Софийският районен съд (СРС) прекрати делото, понеже не откри престъпление, втората инстанция – Софийският градски съд също излиза с определение за прекратяване, но други причини. Най-вече защото обвинител №1 не е уведомен за акта на СРС, което е задължително по закон и гарантира правото му да обжалва.

Иван Гешев

Става дума за казуса „и циганите правят така“, тръгнал от интервю на Гешев пред БНТ през април миналата година, когато бе само зам.-главен прокурор. Обобщението бе направено в коментар за развоя на гръмкото дело „Младост“ и оттеглените първоначални показания на единия от подсъдимите Петко Дюлгеров като дадени под натиск.

Оттогава ромският активист Христо Николов търси отговорност от отговорния обвинител за изреченото, а всички институции дотук не откриват нищо притеснително в гешевия коментар, обратното – до една се застъпват за правото му на свободно изразяване. Така се произнесе първо Комисията за защита от дискриминация, а решението й бе потвърдено от Административен съд – София-област и от Върховния административен съд.

Жалбоподателят Христо Николов

Николов обаче внесе и тъжба за извършени престъпления „обида“ и „клевета“ в Софийския районен съд – тези наказателни дела са от частен характер, без участие на прокуратурата. Бе категоричен – публичното изявление на Иван Гешев го е засегнало лично, тъй като е приравнило всички представители на ромската общност към извършителите на престъпления. Бе посочил, че става дума за разгласяване на неистински и позорни обстоятелства, което е и съставът на престъплението „клевета“.  Като обидна Николов сочеше квалификацията „цигани“. А, за да тръгне делото, бе задължен от СРС да посочи ЕГН-то и настоящия (не служебния) адрес на главния прокурор. След като указанието бе изпълнено, на 10 февруари съдия Мила Лазарова се произнесе: Иван Гешев просто изказвал и обобщавал мнението си за поведението на подсъдимите. Което не било нито позорящо, нито унизително, ни обидно.

Христо Николов оспори решението за прекратяване заради липса на престъпление пред СГС и настоя за отмяната му и за връщане на казуса за ново разглеждане от друг състав на районния съд.

На 9 март тази година Мина Мумджиева, Костадинка Костадинова и Иван Киримов от Софийския градски със свое определение също прекратяват производството. Защото СРС не е администрирал делото, а именно „по делото липсват доказателства, от които да се установява, че препис от разпореждането за прекратяване на наказателното производство е изпратен за връчване на обвиняемия„.

В това отношение законът е категоричен: „Препис от разпореждането за прекратяване на наказателното производство за престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, се връчва на частния тъжител и на обвиняемия. Определението и разпореждането за прекратяване на наказателното производство подлежат на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и първа“ (чл. 250, ал. 3 и 4 НПК).

С определението си градските съдии връщат преписката на районния съд за администриране и разпореждат после тя отново да се изпрати на СГС за образуване на въззивно производство.

Оттогава движение по казуса няма, а определението на СГС става известно едва сега. Факт е, малко след постановяването му бе обявено извънредно положение, което „замрази“ развоя на повечето съдебни производства, преляло от 15 май в извънредна епидемична обстановка, но оттогава съдилищата заработиха в пълен обем.

Пък и от февруари насам все е имало достатъчно време главният прокурор да бъде уведомен за решението на СРС, в негова полза. Или пак има проблеми с адреса му?!

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.