Последни новини
Home / Законът / Делото за обида и клевета срещу Гешев зацикля и на втора инстанция, не бил уведомен за прекратяването от СРС

Делото за обида и клевета срещу Гешев зацикля и на втора инстанция, не бил уведомен за прекратяването от СРС

Defakto.bg

Наказателното производство за обида и клевета срещу главния прокурор Иван Гешев отново зацикля.

След като през февруари Софийският районен съд (СРС) прекрати делото, понеже не откри престъпление, втората инстанция – Софийският градски съд също излиза с определение за прекратяване, но други причини. Най-вече защото обвинител №1 не е уведомен за акта на СРС, което е задължително по закон и гарантира правото му да обжалва.

Иван Гешев

Става дума за казуса „и циганите правят така“, тръгнал от интервю на Гешев пред БНТ през април миналата година, когато бе само зам.-главен прокурор. Обобщението бе направено в коментар за развоя на гръмкото дело „Младост“ и оттеглените първоначални показания на единия от подсъдимите Петко Дюлгеров като дадени под натиск.

Оттогава ромският активист Христо Николов търси отговорност от отговорния обвинител за изреченото, а всички институции дотук не откриват нищо притеснително в гешевия коментар, обратното – до една се застъпват за правото му на свободно изразяване. Така се произнесе първо Комисията за защита от дискриминация, а решението й бе потвърдено от Административен съд – София-област и от Върховния административен съд.

Жалбоподателят Христо Николов

Николов обаче внесе и тъжба за извършени престъпления „обида“ и „клевета“ в Софийския районен съд – тези наказателни дела са от частен характер, без участие на прокуратурата. Бе категоричен – публичното изявление на Иван Гешев го е засегнало лично, тъй като е приравнило всички представители на ромската общност към извършителите на престъпления. Бе посочил, че става дума за разгласяване на неистински и позорни обстоятелства, което е и съставът на престъплението „клевета“.  Като обидна Николов сочеше квалификацията „цигани“. А, за да тръгне делото, бе задължен от СРС да посочи ЕГН-то и настоящия (не служебния) адрес на главния прокурор. След като указанието бе изпълнено, на 10 февруари съдия Мила Лазарова се произнесе: Иван Гешев просто изказвал и обобщавал мнението си за поведението на подсъдимите. Което не било нито позорящо, нито унизително, ни обидно.

Христо Николов оспори решението за прекратяване заради липса на престъпление пред СГС и настоя за отмяната му и за връщане на казуса за ново разглеждане от друг състав на районния съд.

На 9 март тази година Мина Мумджиева, Костадинка Костадинова и Иван Киримов от Софийския градски със свое определение също прекратяват производството. Защото СРС не е администрирал делото, а именно „по делото липсват доказателства, от които да се установява, че препис от разпореждането за прекратяване на наказателното производство е изпратен за връчване на обвиняемия„.

В това отношение законът е категоричен: „Препис от разпореждането за прекратяване на наказателното производство за престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, се връчва на частния тъжител и на обвиняемия. Определението и разпореждането за прекратяване на наказателното производство подлежат на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и първа“ (чл. 250, ал. 3 и 4 НПК).

С определението си градските съдии връщат преписката на районния съд за администриране и разпореждат после тя отново да се изпрати на СГС за образуване на въззивно производство.

Оттогава движение по казуса няма, а определението на СГС става известно едва сега. Факт е, малко след постановяването му бе обявено извънредно положение, което „замрази“ развоя на повечето съдебни производства, преляло от 15 май в извънредна епидемична обстановка, но оттогава съдилищата заработиха в пълен обем.

Пък и от февруари насам все е имало достатъчно време главният прокурор да бъде уведомен за решението на СРС, в негова полза. Или пак има проблеми с адреса му?!

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.