Последни новини
Home / Законът / Извънредната епидемична обстановка е удължена да 15 юли, обяви здравният министър

Извънредната епидемична обстановка е удължена да 15 юли, обяви здравният министър

Defakto.bg

Извънредната епидемична обстановка  се удължава до 15 юли, реши правителството. Здравният министър  Кирил Ананиев обяви,  че решението е базирано на задълбочен анализ за разпространението на К-19  нас.

Той обясни,  че след 9 юни броят на носителите и на заболелите от коронавирус значително се е увеличил. До тази дата среднодневно са установявани по 26 случая, а от 10-и до 23-и юни броят им вече е 84 среднодневно, което означава 3,2 пъти увеличение на носителите на коронавируса“, заяви Ананиев.

Да 15 юли няма да се налагат нови или стари тежки мерки, но  в сила остава задължението за носене на маски в закрити обществени пространства и препоръките за хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко метър и половина, дезинфекция.  В сила е и  е забрана за влизане на територията на страната или карантиниране на лица от определени държави. Ограничено е и събирането на групи хора и провеждане на масови мероприятия.

„Въвеждаме много строг и повсеместен контрол“, предупреди министърът.

Борисов заяви, че стадионите може да бъдат бъдат затворени заради поведението на агитките. Той изрази недоволството си от това, което става по стадионите, след като се позволи мачовете да се играят пред публика:

Най-вероятно, ако така продължат, с Кралев ще затворим стадионите както в Испания, Германия, Франция, Италия. Когато направим жест, той не се отчита.  Отворихме дискотеките да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните. Едва ли не подигравка защо връщат пак маските. Ами, защото се вдигна броят на заразените„, каза Борисов.

Във връзка с мерките Борисов обяви, че никой в света не може да каже кое  правилно: „Целият свят се движи на проба-грешка“, посочи той.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.