Последни новини
Home / Законът / Кабинетът прие пореден проект за ЗСВ, прочул се с „рейтинга“ на вещите лица

Кабинетът прие пореден проект за ЗСВ, прочул се с „рейтинга“ на вещите лица

Defakto.bg

Проект за допълнение на Закона за съдебната власт в частта за вещите лица е приел днес Министерският съвет, информираха оттам.

Проектът, който предвижда въвеждането със ЗСВ на информационна система „Единен регистър на вещите лица“, препраща за всичко останало към бъдеща наредба на правосъдния министър, съгласувано с Висшия съдебен съвет. А мотивите изрично подсказаха, че в нея се планира и „рейтинг“ на експертите, според оценяването на труда им от възложителите на експертизите. За това първа предупреди адвокат Даниела Доковска в текст за Де факто.

Срещу недопустимостта на „рейтинговия“ подход, който би довел до зачертаване на независимите професионални експертизи и лансиране на „удобните“  за прокуратурата заключения се обявиха от Висшия адвокатски съвет, от Съюза на съдиите, от професионалните сдружения на вещите лица.

В крайна сметка, в портала за обществени консултации по повод това предложение е отбелязано, че критиката е отразена в оценката на въздействието и в мотивите. Но, тъй като засяга бъдещата подзакfнова нормативна уредба, не се налага изменение в предлаганите законови текстове. 

Ще го има ли „рейтингът“ или авторите наистина се отказват от него предстои да разберем – като излезе наредбата.

Съобщението на Министерския съвет:

„Министерският съвет прие днес проект на Закон за допълнение на Закона за съдебната власт, който регламентира въвеждането на информационна система „Единен регистър на вещите лица“. Тя ще съдържа данните, вписани в списъците на експертите, утвърдени за вещи лица. И в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол на вещите лица. С него се систематизира и актуализира информацията за наличността, специалността и дейността на вещите лица, проведените експертизи и резултатите от тях. Този софтуер обаче се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни. Създаването на автоматизирана информационна система „Единен регистър на вещите лица“ ще надгради съществуващия до сега регистър и ще позволи да се избегне фрагментарността при избора на специалисти. Това ще позволи органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно експерти е подходяща специалност. Системата ще разполага и с удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии при необходимост от специфични експертизи и ниво на познание. За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа (приема или не заключението на експерта, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията на експерта), както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.