Последни новини
Home / Законът / Ново дисциплинарно дело срещу следователя Бойко Атанасов във ВСС

Ново дисциплинарно дело срещу следователя Бойко Атанасов във ВСС

Defakto.bg

Ново дисциплинарно производство срещу столичния следовател Бойко Атанасов образува днес Прокурорската колегия на ВСС. То е трансформация на вече започнало тази година производство срещу магистрата от директния му ръководител – градския прокурор на София, който обаче може да наложи само наказание “забележка”. Прехвърлянето на производството във ВСС дава възможност и за далеч по-тежки санкции – от намаляване на заплатата през понижаване в ранг или длъжност до уволнение.

Днешното решение идва, след като Върховният административен съд отмени дисциплинарното наказание на следователя, наложено миналата година – намаляването на заплатата му с 15 %, задето през 2017 г. не е работил активно по пет дела. Върховните съдии откриха друго – че за този период Бойко Атанасов е получил отлична атестация за работата му, а тематична ревизия не е открила пропуски. Както и че забавите по две дела, на които е наблегнал дисциплинарният му състав, не са по вина на следователя.

За какво нарушение е новото производство днес не бе съобщено. То бе прехвърлено за разглеждане от Прокурорската колегия на ВСС по предложение на градския прокурор (през май на поста бе избрана следователката Илиана Кирилова).

В дисциплинарния състав на Бойко Атанасов по силата на жребия влязоха Калина Чапкъвона – председател и докладчик, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

About De Fakto

Проверете също

Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Бойкотът на съдиите е  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета “Сигналът към …

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.