Последни новини
Home / Законът / Президентът: Прокуратурата се очертава като политически помощник в кризисния пиар на министър-председателя

Президентът: Прокуратурата се очертава като политически помощник в кризисния пиар на министър-председателя

Defakto.bg
Ако ЕС има амбиция да бъде водеща сила на световната сцена, така както е написано в стратегическите документи на съюза, трябва да се промени бавният механизъм за вземане на решения, защото мудността води до неефективност.  „Срещу себе си имаме стратегически играчи, които действат бързо като спринтьори, а ние действаме на маратонски принципи“, заяви президентът на конференцията за бъдещето на ЕС. „Клишетата за край на ЕС винаги са преждевременни, но от България зависи доколко ефективно и пълноценно ще бъдем част от съюза“, заяви Румен Радев и допълни, че бъдещето на самия съюз зависи от действията му сега. Той допълни още, че когато основната част от европейските фондове у нас се разпределят по неясни механизми, се изкривяват икономическите отношения и пазара, а средствата стигат до малък брой фирми.

Прокуратурата дава тон за погазване на закона – тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не е и навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет.  Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос преди участието си в конференция, посветена на бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“, съобщи прессекретариатът на президенството.

Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, посочва президентът.

 По думите на държавния глава още по-тревожно е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, а това е пагубно. Румен Радев подчерта, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. 

 Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, казва още президентът. Румен Радев добавя, че на всички е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера. Държавният глава отново призовава за независима експертиза на записа с гласа на премиера, „в който главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“.

 По думите на президента, българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България спешно от изчистване на това омерзително петно, което може да се случи само чрез разкриване на истината. „Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството“, каза още Румен Радев.

 В отговор на въпрос за изнесена комуникация на секретаря по правни въпроси и антикорупция, президентът отбеляза, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация и очаква всички данни да излязат от прокуратурата и съдът да  се произнесе. „В моя екип има стабилност и хората ми работят по ясни цели от обществен интерес“, подчерта държавният глава.

 Очакваме справедливостта да бъде установена с подхващане на истинските случаи там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, хазарт, ниско качество на строителството, посочи още президентът. Държавният глава открои ролята на обществото и на независимия съд да отстояват законността и принципите на правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.