Последни новини
Home / Законът / Президентът: Прокуратурата се очертава като политически помощник в кризисния пиар на министър-председателя

Президентът: Прокуратурата се очертава като политически помощник в кризисния пиар на министър-председателя

Defakto.bg
Ако ЕС има амбиция да бъде водеща сила на световната сцена, така както е написано в стратегическите документи на съюза, трябва да се промени бавният механизъм за вземане на решения, защото мудността води до неефективност.  „Срещу себе си имаме стратегически играчи, които действат бързо като спринтьори, а ние действаме на маратонски принципи“, заяви президентът на конференцията за бъдещето на ЕС. „Клишетата за край на ЕС винаги са преждевременни, но от България зависи доколко ефективно и пълноценно ще бъдем част от съюза“, заяви Румен Радев и допълни, че бъдещето на самия съюз зависи от действията му сега. Той допълни още, че когато основната част от европейските фондове у нас се разпределят по неясни механизми, се изкривяват икономическите отношения и пазара, а средствата стигат до малък брой фирми.

Прокуратурата дава тон за погазване на закона – тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не е и навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет.  Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос преди участието си в конференция, посветена на бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“, съобщи прессекретариатът на президенството.

Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, посочва президентът.

 По думите на държавния глава още по-тревожно е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, а това е пагубно. Румен Радев подчерта, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. 

 Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, казва още президентът. Румен Радев добавя, че на всички е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера. Държавният глава отново призовава за независима експертиза на записа с гласа на премиера, „в който главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“.

 По думите на президента, българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България спешно от изчистване на това омерзително петно, което може да се случи само чрез разкриване на истината. „Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството“, каза още Румен Радев.

 В отговор на въпрос за изнесена комуникация на секретаря по правни въпроси и антикорупция, президентът отбеляза, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация и очаква всички данни да излязат от прокуратурата и съдът да  се произнесе. „В моя екип има стабилност и хората ми работят по ясни цели от обществен интерес“, подчерта държавният глава.

 Очакваме справедливостта да бъде установена с подхващане на истинските случаи там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, хазарт, ниско качество на строителството, посочи още президентът. Държавният глава открои ролята на обществото и на независимия съд да отстояват законността и принципите на правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.