Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия прие оставката на Даниела Машева

Прокурорската колегия прие оставката на Даниела Машева

Defakto.bg

Прокурорската колегия прие за сведение оставката на Даниела Машева като изборен член на ВСС от професионалната квота на прокурорите. Окончателният вот ще е утре в Пленума на ВСС.

Машева, говорител на Прокурорската колегия и председател на Комисията по атестирането и конкурсите, иска да се върне на предишната си длъжност като обвинител във Върховната касационна прокуратура. Не сочи конкретни мотиви за желанието си да напусне ВСС на третата година от петгодишния мандат. Твърди се, че може да стане зам.-главен прокурор на мястото на освободената Мария Шишкова.

Ако е така, ще е вторият кадровик, напуснал, за да премине в екипа на Иван Гешев. Първата бе следователят Пламена Цветанова, избраник във ВСС от парламентарната квота, номинирана от ДПС.

Прокурорската колегия одобри днес и предложение за промени и допълнения в Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите. Те също ще бъдат разгледани от Пленума на ВСС.

Конкретно в правилата се въвежда изискването кандидатите за членове от професионалните квоти да попълват декларация по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, включително за конфликт на интереси. Поправката се налага, тъй като законът бе приет след последния избор за ВСС през 2017 г. Тези декларации вече бяха въведени за кандидатите за позиците на „тримата големи“.

Другите новости са за въвеждане на възможност за видеокоференции при срещата на кандидатите за ВСС с избиратели, както и за провеждане на Общото събрание на съдии, прокурори или следователи, на което се изслушват претендентите и им се задават въпроси. На другия ден е изборът, на принципа един магистрат – един глас.

Предлага се занапред, по изключение, по време на военно или извънредно положение, при епидемии и пандемии общите събрания да могат да се повеждат и дистанционно. Като това ще става по преценка на съответната колегия – Съдийска или Прокурорска, с отчитане на ситуацията, актуалното законодателство, наложените мерки.

Провеждането на дистанционно Общо събрание ще е изключително трудно, крайна възможност е, но трябва да предвидим и такава опция, каза Огнян Дамянов.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.