Последни новини
Home / Законът / Проучване сред гражданите на ЕС: Човешките права имат важна роля за изграждане на справедливо общество

Проучване сред гражданите на ЕС: Човешките права имат важна роля за изграждане на справедливо общество

Defakto.bg

Гражданите от държавите в Европейския съюз преобладаващо са на мнение, че човешките права са от полза и могат да имат значима роля в техния живот. В същото време представителите на уязвими групи по-малко вярват, че могат да се възползват от правата си.

Това е един от изводите в ново проучване на Европейската агенция за основни права (FRA), която се е допитала до 35 000 души от всички държави в ЕС за техния опит, възприятия и мнения по редица въпроси, свързани с правата на човека.

Днес агенцията публикува пилотни резултати на база само част от въпросите от цялото проучване, съобщава БХК.

Човешките права за по-справедливо общество 

Близо 88 процента от запитаните смятат, че правата на човека са важни за създаването на по-справедливо общество в тяхната страна. Този процент варира от „най-ниския“ – 76% в Унгария до „висок“ от 96% в Малта. Почти две трети (64%) не са съгласни с твърдението, че  „правата на човека са безсмислени за всекидневния живот“.

Същевременно 68% от европейците са на мнение, че някои хора се възползват нечестно от основните си права. Една трета (33%) са съгласни с твърдението, че „единствените хора, които се възползват от правата на човека, са тези, които не ги заслужават – като престъпници и терористи“.

Пряка връзка между социалния статус и вярата в правата на човека 

Резултатите от изследването показват взаимовръзка между доходите и образованието на хората и възгледите им за човешките правата. Например 44% от респондентите, които трудно свързват двата края, се съгласяват с твърдението, че „единствените хора, които се възползват от основните си права, са тези, които не ги заслужават, като престъпници и терористи“.  На същото мнение са 27% от хората, които се справят много лесно с текущите си разходи.

38% от възрастните  над 65 години са съгласни с това твърдение, в сравнение с 27% от хората между  16 и 29 години.   43% от хората със сериозни дълготрайни ограничения в обичайните си дейности – като хора с увреждания или дългосрочни здравословни проблеми – са съгласни с това твърдение, в сравнение с 32% от тези, които нямат такива проблеми.

В 11 от 27 държави, членки на ЕС, над 50% от гражданите са съгласни или са категорично съгласни, че нарушенията на правата на човека всъщност не са проблем в тяхната страна, а са нещо, което се случва „другаде“. И тук по-богатите (54%) и мъжете (52%) са по-склонни да смятат, че проблемът не засяга тяхната страна, от бедните (43%) и жените (44%) например.

Близо 88 процента запитаните смятат, че правата на човека са важни за създаването на по-справедливо общество в тяхната страна. Този процент варира от „най-ниския“ – 76% в Унгария до „висок“ от 96% в Малта. Почти две трети (64%) не са съгласни с мнението, че  „правата на човека са безсмислени за всекидневния живот“.

Същевременно 68% от европейците смятят,  че някои хора се възползват нечестно от основните си права. Една трета (33%) е съгласна с твърдението, че „единствените хора, които се възползват от правата на човека, са тези, които не ги заслужават – като престъпници и терористи“.

Пряка връзка между социалния статус и вярата в човешките права 

Резултатите от изследването показват взаимовръзка между доходите и образованието на хората и възгледите им за човешките правата. Например 44% от респондентите, които трудно свързват двата края, се съгласяват с твърдението, че „единствените хора, които се възползват от основните си права, са тези, които не ги заслужават, като престъпници и терористи“. За сравнение – на същото мнение са 27% от хората, които се справят много лесно с текущите си разходи. 38% от възрастните  над 65 години са съгласни с това твърдение, в сравнение с 27% от хората между  16 и 29 години. 43% от хората със сериозни дълготрайни ограничения в обичайните си дейности – като хора с увреждания или дългосрочни здравословни проблеми – са съгласни с това твърдение, в сравнение с 32% от тези, които нямат такива ограничения.

В 11 от 27 държави, членки на ЕС, над 50% от гражданите са съгласни или са категорично съгласни, че нарушенията на правата на човека всъщност не са проблем в тяхната страна, а са нещо, което се случва „другаде“. И тук по-богатите (54%) и мъжете (52%) са по-склонни да смятат, че проблемът не засяга тяхната страна, от бедните (43%) и жените (44%) например.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.