Последни новини
Home / Законът / Старши лейтенант Христо Анчев става шеф на военната прокуратура в Пловдив, носи „нова динамика“

Старши лейтенант Христо Анчев става шеф на военната прокуратура в Пловдив, носи „нова динамика“

Defakto.bg

Единодушно, с 8 „за“ Прокурорската колегия избра старши лейтент Христо Анчев за военноокръжен прокурор на Пловдив. Съперник в надпреварата му бе досегашният шеф на обвинителите под пагон там полковник Димо Бъчваров.

Анчев в момента е зам.шеф на Военноокръжната прокуратура в Пловдив – една от трите в страната. Останалите са в София и в Сливен. Той не е от системата на военното правораздаване, прокурор е от 2001 г. в районната прокуратура на града, през 2012 г. е командирован в окръжната прокуратура, а от 2015 г. отива във Военно-окръжната прокуратура като зам.-административен ръоводител.

В изложението си пред кадровиците днес посочи, че „досегашният опит и желанието за активна работа, за която притежавам необходимата енергия“ са го мотивирали да участва в надпреварата за поста. Обяви се за по-активна работа с военната полиция, както и за „промяна в медийното отразяване на действията на нашата прокуратура, обществото трябва да е запознато с дейността ни, за да е ясно, че и ние работим за него, а не съществуваме само, за да получаваме заплати“.

Очаквано, въпросите бяха най-вече за предложенията за законодателно увеличаване на компетентността на магистратите под пагон, чрез връщането при тях на делата срещу полицаите, както и за престъпления, извършени от служители на ДАНС, на ДКСИ и други.

Иван Гешев изцяло подкрепи този кандидат. Като преди това обяви: „Военните магистрати не са виновни, че са обект на експеримент от различни парламенти,  че стигнаха до тази ниска натовареност, имат потенциала и компетентността им трябва да бъде разширена. Ще трябва една нова динамика, да се възстановят едни позабравени традиции за работа и затова да изберем човек, който е нов и би бил открит да споделя тази концепция, която изложих пред вас и е в интерес на българските граждани и общество“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.