Последни новини
Home / Законът / Васил Божков пусна снимки на наблюдаващия му прокурор пред НАП, Прокурорската колегия отговори с декларация

Васил Божков пусна снимки на наблюдаващия му прокурор пред НАП, Прокурорската колегия отговори с декларация

Defakto.bg

Кратка публикация на Васил Божков в профила му във фейсбук, придружена от три снимки с изображения на наблюдаващия делото му прокурор Ангел Кънев около централата на НАП, предизвика мълниеносна реакция. На извънредно заседание Прокурорската колегия на ВСС гласува декларация и обвини Божков в незаконно проследяване и заснемане на отговорния обвинител, както и в „груб и недопустим натиск“ към Кънев в частност и прокуратурата изобщо.

Малко по-късно дойде и съобщение от ПРБ с цитати на Иван Гешев.

По ирония на съдбата, тази драма се разигра по времето, когато пък в Апелативния специализиран съд се гледаше прокурорското искане за задържане на Пламен Бобоков, аргументирано най-вече с неговата кореспонденция със съветника на президента Пламен Узунов, разпространението на която явно е допустима намеса в живота на тези български граждани.

Представяме ви събитията по тяхната хронология. Само за уточнение – Ангел Кънев освен че наблюдава делата срещу Васил Божков, чиито обвинения нараснаха до 18, от февруари е и зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Повишен бе в един същи ден с Емил Петров (брат на бившия следовател Петър Петров с говорящия прякор), който пък стана зам.-апелативен прокурор на София.

Какво написа Васил Божков

Следното: „През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж.

Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами“.

Приложил е три снимки, съответно с текстове:

„Служители на НАП в очакване на Прокурор Кънев“, Прокурор Ангел Кънев излиза от НАП“ и „Кой инструктира прокурора?“ (снимката горе)

 

Последва декларация на Прокурорската колегия на ВСС.
Декларацията

Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск.

Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата – част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на Прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

Подкрепяме Прокуратурата на Република България в предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.

Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

И съобщение от пресцентъра на прокуратурата.

Съобщението: Главният прокурор Иван Гешев: Прокуратурата застава зад всеки честен и достоен магистрат, подложен на атаки

Днес, 25.06.2020 г., Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с пълно единодушие Декларация в защита на прокурор от Специализираната прокуратура след публикация с негови снимки в профила на обвиняемия В. Б. в социалната мрежа Фейсбук.

„Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск“, се казва в декларацията.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес. „Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са  част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби,  ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки – медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

 „Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно  да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.