Последни новини
Home / Законът / Във ВКС: Делото за адвокатските избори в София отиде за септември

Във ВКС: Делото за адвокатските избори в София отиде за септември

Defakto.bg

Две частни жалби и едно нередовно призоваване отложиха за септември делото за изборите на ръководство на Софийската адвокатска колегия. Спорът е пред Върховния касационен съд, чието решение ще е окончателно. Новата дата за заседание е 25 септември.

Делото е заведено от избрания за председател на Софийския адвокатски съвет Стефан Марчев и от защитници, спечелили проведения на 2 февруари балотаж за членове на управителните органи – адвокатски съвет, дисциплинарен съд, контролен съвет. Съперник на Марчев в балотажа бе Александър Машев.

Жалбите са срещу решението на Висшия адвокатски съвет от 10 март за касиране на всички изборни резултати заради гласуването и на защитници, които не са имали право на това. ВАдС прие за сериозно нарушение допускането до изборните урни през февруари на адвокати, били нередовни откъм изплатен членски внос за първия изборен тур в края на януари. Те не са имали право на участие и на балотажа през февруари и това е опорочило всички резултати, реши мнозинството в съвета.

Първото заседание по казуса във Върховния касационен съд бе на 4 юни. Тогава съставът на върховния съд, председателстван от Мими Фурнаджиева, конституира като страни по делото кандидада за председател на Софийския адвокатски съвет Александър Машев, този за председател на Дисциплинарния съд Пламен Ангелов, както и Пейчо Пейчев и Никола Касабов, по чиито жалби Висшият адокатски съвет е касирал софийския вот. Същевременно отхвърли други искания на неизбрани кандидати за управителни органи. И даде време на конституираните за пълноценно участие в процеса, в същото време върховните съдии загатнаха и че нямат намерение да протакат прочеса до безкрай.

Днес обаче им се наложи повторно отлагане. Тъй като Никола Касабов се оказа нередовно призован, а двама от неконституираните неизбрани кандидати за членове на Софийския адвокатски съвет – Васил Киров и Даниела Велкова са подали частни жалби срещу това.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.