Последни новини
Home / Законът / Дама се кандидатира за районен прокурор на София

Дама се кандидатира за районен прокурор на София

Defakto.bg

Дама се кандидатира за районен прокурор на София. Ако бъде избрана на поста ще е първата жена начело на най-голямата прокуратура в страната.

Кандидадът е Невена Зартова, и.ф. районен прокурор от ноември миналата година, след напускането на Радослав Димов, който бе избран за апелативен прокурор на София. От 2014 г. Зартова е заместник районен прокурор, работи в СРП от 2005 г. Преди това е старши експерт в Народното събрани, още по-преди е главен юрисконсулт в “Явол Зартов”  АД. Завършила е СУ “Св.Климен Охридски” и Първа английска гимназия в София.

Дъщеря е на известния юрист Явор Зартов, някогашен шеф на Търговското отделение на Върховния съд Явор Зартов, освободен при чистката през 1992 г., който стана адвокат. Решението за уволнението му като върховен съдия впоследствие бе обявено за незаконно, но ВСС отказа да го възстанови заради просрочена молба.

Постът начело на СРП, в която по щат работят 183 обвинители, 25 младши прокурори, 1 районен прокурор и 5 заместници, е вакантен от края на ноември м.г. след встъпването на Радослав Димов начело на апелативната прокуратура.

Първият конкурс за титулярен шеф приключи безславно, след като през февруари кадровиците не избраха единствения кандидат Деян Захариев, редови обвинител в СРП.

Срокът за подаване на документи по новия конкурс изтича на 29 юни.

Като мотив за кандидатирането си Невена Зартова изтъква освен административния опит в ръководния екип на СРП и че повече от 8 г. преподава наказателен процес като хоноруван асистент в СУ “Св.Климент Охридски”, говори отлично ангрийски, знае френски и немски, което е ценно за контакта и обмяната на идеи с колеги по света.

“Обичам своята професия, въпреки че е трудна, напрегната и отговорна. Тя ми носи удовлетворение, защото е пряко насочена към осигуряване на нормални, спокойни условия за живот на обществото и аз непрекъснато виждам резултатите от нея”, заявява претедендентката.

Амбциите й – да запазим досегашния авторитет на СРП, да повишим качеството и ефективността на работата и доверието както от гражданите, така и от другите държавни органи.

Като свои бъдещи приоритети изтъква битовата престъпност, увеличаване на самосезиранията, на личните разследвания от прокурор, медийната политика.

Декларацията й показва, че е имотна, с 5 апартамента в София, кара мерцедес (произведен 2005 г.), има банкови сметки.

 

 

About De Fakto

Проверете също

След среща с прокурори в Хасково, Гешев изпратен от протестиращи с викове “Оставка” и “Гешев е позор”

Главният  прокурор  Иван Гешев  проведе среща с  магистратите от Окръжна и Районна прокуратура – Хасково, …

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спецсъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.