Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВСС обяви оставката на Даниела Машева, промяната в изборните правила се отлага

Пленумът на ВСС обяви оставката на Даниела Машева, промяната в изборните правила се отлага

Defakto.bg

Без да я гласува, Пленумът на Висшия съдебен съвет обяви подадената оставка от Даниела Машева като изборен член на ВСС от професионалната квота на прокурорите. С това процедурата по напускането на Машева приключва.

Оттук нататък вече би трябвало да се разреши загадката за бъдещото й поприще. Малко след освобождаването й от ВСС, на извънредно заседание Прокурорската колегия възстанови Машева като обвинител във Върховната касационна прокуратура. Дали ще бъде предложена за зам.-главен прокурор, предстои да видим.

В дневния ред на Пленума бе и предложената от Прокурорската колегия промяна в Правилата за избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Както обясни и днес Огнян Дамянов, бързането е заради правилата на закона – в 7-дневен срок от напускането на изборния член, в случая главният прокурор трябва да свика Общо събрание на обвинителите от страната, което да избере нов кадровик. Преди това следва строго разписана процедура за номиниране, представяне на документи, преглед по допустимост, становища и т.н.

Най-общо Прокурорската колегия предлагаше въвеждане на възможност за онлайн предизборни срещи на кандидатите за ВСС, както и за дистанционно прповеждане на Общото събрание за изслушване на претендентите при военно или извънредно положение, както и при епидемична обстановка.

Днес бе заявено, че има техническа възможност за осъществяване на видеоконферентна връзка между близо 1 500-те прокурори в страната за провеждане на дистанционно Общо събрание, но тя не е тествана. Като вероятно по тази опция ще изникнат и нови проблеми и въпроси.

В крайна сметка Пленумът отложи промените в правилата за следващото си заседание, като изпраща предложенията на правната комисия на ВСС. В тази връзка Георги Чолаков напомни да се съобрази и че вече е законово регламентиран редът, по който неизбран кандидати могат да оспорват изборните резултати за ВСС – и това става по реда на АПК пред смесен състав от ВКС и ВАС.

С друго решение от днес Пленумът „размести“ седалища на прокуратури. Така обвинителите и служителите от Апелативната специализирана прокуратура освобождават заеманите от тях кабинети в сградата на ул. „Чурковна“ 90 и се местят в 23 кабинета на ул. „Развигор“ 1. На освободените работни места в сградата на спецправосъдието отиват прокурори от Спецализираната прокуратура. А земалите кабинетите на „Развигор“ 1 обвинители от СГП се местят на ул. „Майор Векилски“ 2, където досега се е помещавало Бюрото по защита при главния прокурор.

Черковна 90, Развигор 1 – предложението е прокурорите и служитерите от апелативната спецпрокуратура да отидат в сградата на Развигор 1 – 23 кабинета, като освободените от тях помещения на Черковна се дадат на прокурорите от специализираната прокуратура, част от техните кабинети са станали зала 10. Прокурорите от СГП от Развигор 1 отиват на Майор Векилски 2, където са освободени помещения от Бюрото по защита.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.