Последни новини
Home / Избрано / Знаете ли какво е екстрадиционно производство? Кратък коментар за незапознати

Знаете ли какво е екстрадиционно производство? Кратък коментар за незапознати

Defakto.bg

 

Радосвета Василева*

Много небивалици съм чела по адрес на баща си Цветан Василев, но може би няма да повярвате, че най-много нелепици са писани относно неговата “екстрадиция” от Сърбия. В България всеки е специалист по теми, свързани с икономиката, образованието и правосъдието от години, но от 2014 г. всички станаха експерти и по екстрадиция. Още по-жалко е, че голямата част от небивалиците не идват просто от кафяви медии или медии, които са собственост на негови опоненти, а от юристи, даже и от българските власти. Намирам това стечение на обстоятелствата за изключително притеснително.

Мога да групирам нелепите коментари по адрес на производството по екстрадиция на Цветан Василев по следния начин:

  • прокуратурата нищо не прави по този въпрос (най-често срещаната лъжа)
  • прокуратурата нарочно не прави нищо по този въпрос (по Христо Иванов и други “критици” на Борисов)
  • Борисов да направи ултиматум към Сърбия по тази тема (по Емил Радев/Александър Йорданов, кафяви медии и бивши агенти на ДС)
  • Цветан Василев се ползва с протекции в Сърбия (по прокуратурата и кафяви медии).

Налага ми се да сведа изложението до доста ниско ниво – всички тези твърдения представят екстрадиционното производство като някаква търговия или, едва ли не, предаване на чувал с картофи. Това е перверзен прочит на този вид производство, особено след като и двете държави в случая (България и Сърбия) са членки на Съвета на Европа и са ратифицирали ЕКПЧ. Ще обърна внимание защо това е релевантно по-долу.

1.Приложимо право

След толкова много пропаганда, сигурно сте убедени, че екстрадицията е автоматичен процес – прокуратурата на някоя държава поисква някого и ответната държава е длъжна да го “предаде” веднага като животно, може би в насипно състояние? Както направи България с едни последователи на Гюлен. Последното е категорично нарушение на ЕКПЧ. Надявам се поне юристите да се присетят, че във всяко производство от такова естество има приложимо право. Има не само конвенции, международни договори и др., но и основни принципи на правото, които трябва да бъдат спазени, дори и да не са разписани в приложимите конвенции. Относно последните, най-характерните са – не могат да те съдят два пъти за едно и също нещо, не могат да те съдят за нещо, за което не е искана твоята екстрадиция, и т.н.

Кое е приложимото право по този казус? Противно на всякакви размахвани от прокуратурата европейски директиви и Европейски заповеди за арест (ЕЗА), в случая приложими са Европейската конвенция за екстрадиция от 1957 г., Договорът между България и Югославия за взаимна правна помощ от 1957 г. и др. С други думи, има ясно формулирани критерии, които държавата, която иска екстрадиция на определено лице, трябва да изпълни, за да се осъществи екстрадиция. Освен чисто правни критерии, има и политически. Екстрадиция се отказва, ако има съмнение, че лицето е преследвано по политически причини, неговият живот и здраве са застрашени и др.

  1. Хиперактивна прокуратура

Противно на всякакви подмятания, че прокуратурата не прави нищо относно екстрадицията на Цветан Василев, трябва да знаете, че тя е готова на всичко, на което е способна. Основната философия, която тя, изглежда, изповядва е, че колкото повече обвинения повдигне, толкова повече тежест ще има молбата/имат молбите й за екстрадиция. Това се вижда и по нашумели производства в последно време. В чужбина знаят, че less is more (по-малкото е повече), но по нашите български ширини схващанията са други.

Малко “лирично” отклонение относно Червените бюлетини и злоупотребите с право… В действията на прокуратурата има и много символика – първата Червена бюлетина на Цветан Василев беше издадена като подарък за рождения му ден на 12.08.2014 г. За да я запази на всяка цена (след като той я обжалва), прокуратурата издаде втора Червена бюлетина за обвинение за “престъпления срещу реда и обществения мир” (crimes against order and public peace) през 2018 г. Не знаете за това, нали? И Цветан Василев не знае съвсем – прокуратурата отказа да му връчи това обвинение поради “непредвидени обстоятелства”, въпреки че му беше издала вече Червена бюлетина по това обвинение. Същата беше анулирана от Централата на Интерпол, но това неудобно развитие беше покрито в България. Да не говорим, че след като едно лице е локализирано, втора Червена бюлетина е излишна, ама нали автократичните режими ползват тези бюлетини за публичен линч, както е добре известно.

Защо толкова настояват за тези бюлетини? Чували сте хиляди пъти в България, че Интерпол издирва някого, нали? Интерпол не издирва никого – тя е информационна система, към която държавите-членки на Интерпол пращат заповеди за арест. Ако сте там по молба на България, издирва ви българската прокуратура.

За малтретирането на колеги и познати на баща ми, както и на свидетели по делото КТБ, мога да говоря дълго. Мога да говоря и с часове за злоупутреба с право спрямо мен и майка ми, включително и злоупотреба с Интерпол – впрегнати са всички държавни ресурси. Никой не забеляза бруталните фалшификации и скалъпени обвинения, единствено с цел натиск върху хора близки до Цветан Василев по някакъв начин! Дори и арестът на един от двамата му основни адвокати беше приет като нещо нормално. Така се случва в “демократичните” държави като България – защитата е просто една химера.

Както праща Червени бюлетини към Интерпол за “Добър ден”, които са нерелевантни, тъй като Цветан Василев вече е локализиран и в екстрадиционно производство, така прокуратурата праща и обвинения и молби за екстрадиция на килограм към Сърбия. Количеството не е синоним на качество. Освен това, съществуването на няколко молби за екстрадиция нарушава както приложимите конвенции и договори, така и основни принципи на правото. Никой вече не знае за какво би бил съден Цветан Василев, ако бъде екстрадиран в България. Това, разбира се, е само допълнение към факта, че молбите не покриват критериите по конвенциите.

  1. Относно спецификите на молбите за екстрадиция от България

А защо молбите на българската прокуратура не покриват критериите за екстрадиция? За критиците (може и хейтъри да ги наречем, тъй като не искам да повярвам, че юристи могат да бълват толкова нелепици) на Цветан Василев е удобно да пропагандират, че прокуратурата нарочно праща “калпави” документи, но това не е така. Вие чели ли сте серията от негови обвинения? Чели ли сте първата му молба за екстрадииция от 2014 г.? За разлика от вас, аз съм. Престарали са се и са оставили въображението си да лети – буквално.

Гръмки квалификации, които никой не разбира, без грам доказателства, независимо от килограмите хартия, които са пратени към Белград. Както е написан обвинителният акт по делото КТБ, така са написани всички молби за негова екстрадиция – неологизми, анахронизми, повторения за пълнеж, откровени абсурди, пълна мъгла.

За момента знам за четири молби за екстрадиция:

А. Първата се базира на документ с подпис уж на Цветан Василев, за който дори самата прокуратура е признала, че е фалшифициран. Толкова е искала главата му, че е бързала да прати документите до Сърбия през 2014 г., а като са лъснали лъжите й, е трябвало да се самоопровергае в България по-късно.

Б. Втората молба е неразбираема, особен повей на въображение.

В. В третата има нещо, което не само прилича, но е и доказателство за гранде фалшификация – цитирани са документи от бъдещето. Разбирате ли? Прокуратурата има кристална топка! Коя прокуратура на държава от ЕС има такива способности?

Г. Четвъртата може да изуми и юристи, които са виждали много нелепици – допълнение към първата, което се състои от ново досъдебно производство… само че обвинението, включено в първата молба за екстрадиция, е вече внесено в съда, който вече е “господар” на производството.

За да видите за какво става въпрос, ще напиша специална статия по тази тема скоро.

  1. Не бъркайте прокуратурата със съда... на суверенна държава

Много заплахи валяха срещу сръбския съд и срещу Сърбия от българската прокуратура. Включиха се и медии, журналисти и политици, които настояваха Борисов да упражни натиск върху сръбското правителство да “върне” Цветан Василев. Евродепутати със съмнителна репутация гръмко плашеха, че Сърбия няма да влезе в ЕС, ако не екстрадира Цветан Василев.

Очевидно някой претендира за международна юрисдикция, но нека да се разграничим от емоциите и да помислим логично!

Чужда прокуратура иска от международни институции да упражнят натиск върху правителство, за да упражни то натиск върху съд? “Общественици” и политици изискват от министър-председател да договори с друг държавен глава натиск върху чужд съд?

А. В правовите държави има разделение на властите

Б. В правовите държави съдът е независим

Какво впечатление оставят българските власти с действията си, с които се опитват да компрoметират и разделението на властите, и независимостта на съда в чужда държава? Жокер – това е поредното доказателство за политическо преследване.

И още – не знам дали тези корифеи осъзнават, че правото на справедлив процес се отнася и за екстрадиционното производство. Точно тук ЕКПЧ е особено релевантна. В правова държава, ратифицирала ЕКПЧ, политическа намеса в съдебно производство е недопустима.

Още едно уточнение за псевдоекспертите – да, в Сърбия министърът на правосъдието има последната дума в производство по екстрадиция, НО само ако решението на съда за такава е позитивно. Тоест, той/тя може да прецени това решение да не се изпълнява.

  1. 5. Относно “пазенето

Българската прокуратура отдавна страда, че от държави, които не са членки на ЕС, екстрадицията не е автоматична. Друг е въпросът, че напоследък и златното време на ЕЗА започна да залязва покрай превземането на съдилищата на Полша и Унгария. Страда, защото обвиненията й са често неясни, нелепи и съшити с бели конци за необременен съд. Затова, интригата с “пазенето” е много удобна и на мода. Затова, се спретна и цял шпионски скандал.

Жалбата на Цветан Василев срещу Цацаров и Пеевски е подадена в САЩ, а не в Русия. За разлика от видни прокурори, Цветан Василев няма нито снимка с Чайка, нито е бил на обмен с руската прокуратура. Замислете се!

Послепис…

Ако не харесвате някого, не значи, че той няма права. Помислете кой го съди, за какво и какви методи използва. Ако можете да надраснете себе си!

* Радосвета Василева е зaвъpшилa  пpaвo в Copбoнaтa и в Cиaнc Πo Πapиж. Зaщитилa е доĸтopaт пo пpaвo в eдин oт нaй-пpecтижнитe yнивepcитeти във Beлиĸoбpитaния (Unіvеrѕіtу Соllеgе Lоndоn). Πyблиĸyвa cтyдии в пpecтижни мeждyнapoдни нayчни издaния. Имa oпит в oблacттa нa мeждyнapoдния apбитpaж

**Текстът  ни бе предоставен от автора. Той е публикуван в личния  блог на Радосвета Василева. Де Факто  спазва принципа си да дава думата на всеки, пожелал да изрази позиция по важни, интересни и  сериозни въпроси.  Не правят изключение особено онези, чието мнение по различни причини,  е игнорирано от  обществено внимание.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Веселин Вучков за антикорупционния закон: Създават един разследващ корпус, който ще предизвика напрежение между институциите

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.