Последни новини
Home / Законът / Проверката във ВАС за „изтеклото“ решение за танкера Бадр: Прокуратурата да установи „извършителя“ !

Проверката във ВАС за „изтеклото“ решение за танкера Бадр: Прокуратурата да установи „извършителя“ !

Defakto.bg

Дотогава всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители е безпочвено и тенденциозно

Разпоредената от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков проверка за „изтеклата“ чернова на решението за танкера Бадр приключи. За това информираха от ВАС.

Накратко – проверката е установила, че достъп до взетите, но необявени още решения имат както съдиите, така и ред служители. Конкретните мерки са, че допълнително ще се затегне „информационната сигурност“.

Едновременно с това от ВАС дават знак, че са готови за дисциплинарно производство срещу „извършителя“, но когато (и ако) той бъде разкрит в рамките на разследването на Специализираната прокуратура. А дотогава всякакви внушения за съпричастност на когото и да е от съда към „изтичането“ са тенденциозни и безпочвени.

Проверката във ВАС е заради публично оповестените от прокуратурата подбрани извадки от е-комуникацията между Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Сред тях включително бе и изпращане от съветника на президента на бизнесмена на чернова на решението на ВАС за танкера Бадр. За знаци за „молби за влияние“, намерение за „натиск“ и прочие престъпни или поне дисциплинарно укорими поведения дори и прокуратурата не съобщава. Значи става дума единствено за обмен на информация. (С ръка на сърцето, колко ли подобни „престъпни“ действия биха излезли при „преглед“ на комуникациите на журналисти?! )

В същото време, ако сте забравили, драмата с либийския танкер, плаващ под либерийски флаг и „арестуван“ на Бургаското пристанище, в края на 2018 г. бе на път да роди международен скандал. Нещо повече – иницииралият „ареста“ частен изпълнител Тотко Колев бе дисциплинарно наказан за тези му действия.

А решението на ВАС от януари 2019 г. еднозначно се прие като защита на правовия ред – и родния, и международния. Председател на състава и докладчик е Ваня Анчева, спрягана сега като евентуален зам.-председател на ВАС.

На този фон е учудващо защо изобщо имаше вътрешна проверка във ВАС.

Съобщението на съда:

Със заповед от 22 юни 2020 г. председателят на Върховен административен съд разпореди да бъде извършена вътрешна проверка по случая с разследваната от Прокуратурата на Република България комуникация между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и лице с ин ициали П.Б. Извършен беше обстоен анализ на наличните данни, който показва, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител е имал освен съдийският състав по дело № 11413/2018 г., и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и техническата поддръжка на деловодната система.
По този случай е образувано досъдебно наказателно производство на Специализираната прокуратура. Върховният административен съд оказва пълно съдействие, като са представени всички изискани от Прокуратурата документи.
Върховният административен съд се надява, че ще бъде установен конкретният извършител, спрямо когото ще бъде реализирана следващата се дисциплинарна отговорност. Твърдо заявяваме, че докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация, е тенденциозно и безпочвено.
Случаят е повод в най-бърз порядък да бъдат предприети допълнителни мерки за повишаване на нивото на информационна сигурност във Върховния административен съд, които да подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп, използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.