Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия с „институционална подкрепа“ към Георги Ушев от „недопустимите нападки“ на Илиан Василев

Съдийската колегия с „институционална подкрепа“ към Георги Ушев от „недопустимите нападки“ на Илиан Василев

Defakto.bg

Дебат за „двойните стандарти“ при защита на магистрати

Обясненията на известния адвокат Илиан Василев, дадени по повод образувано срещу него дисциплинарно производство по сигнал на председателите на специализираните съдилища, роди буря от емоции в Съдийската колегия на ВСС днес.

Накрая единодушно, при отвод на Атанаска Дишева и без участието на Лозан Панов, кадровиците гласуваха позиция по този повод. Публикуваме пълния й текст малко по-надолу. Точката бе извънредна в днешния дневен ред.

Адвокат Илиан Василев

Обясненията на адвокат Василев идват след неговото отворено писмо до медиите, провокирано от ставащото по поискания от Специализираната прокуратура и удовлетворен от две инстанции на специализираното правосъдие арест за клиента му Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още двама, винени за участие в организирана престъпна група. Където най-тежката мярка за неотклонение бе взета при преценка на доказателствата „на пръв поглед“, оказа се и че съществуването на ОПГ не е нужно да се доказва с конкретно извършени от нея престъпления.

На сигналите, отправени до Софийската адвокатска колегия от председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев и от председателя на Специализирания съд Мариета Райкова за нарушения на етичните правила на професията му, адвокатът отговори така: „Няма никакъв спор за това, че всеки дължи уважение към съда. Но какво дължиш, когато срещу себе си нямаш съд. Какво дължиш на лице облечено в съдийска тога , което чете в зала предварително написано решение,  лице, което не се интересува от доказателствата по делото,  лице, което не намира за необходимо изобщо да обсъди защитната позиция, лице,  което,  ако настояваш да получиш конкретен отговор на защитни доводи, единственото, което може да измисли е да те плаши с глоба!“.

Де факто публикува обясненията на Илиан Василев, защитникът ги бе пуснал и в профила си във фейсбук. По този повод днес неведнъж бяхме споменати от кадровиците.

Ето и позицията.

ПОЗИЦИЯ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

по повод публикации на електронни медии от 24-25.06.2020 г.

Председателят на АпСНС Георги Ушев

В съответствие със Стандартите за независимост на съдебната власт, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и неговия административен ръководител Георги Ушев, във връзка с отправените недопустими лични нападки, обидни квалификации и внушения за зависимости от адвокат Илиан Василев.

За пореден път сме свидетели на изявления и действия, представляващи накърняване престижа на съдебната власт – неетично отношение към съдии, опит за неправомерен натиск върху българския съд и уронване на общественото доверие в правораздавателните органи.

Апелираме всички страни и участници в съдебното производство, да се въздържат от вербални атаки, насочени срещу личността и репутацията на магистратите, поставящи под съмнение тяхната професионална компетентност и засягащи независимостта на съдебната власт.

Преди това сред кадровиците се разгоря дебат.

Атаката ескалира!

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, вносител на извънредната точка, обяви, че обясненията на адвокат Василев, публикувани в неговия профил във фейсбук и в „Де факто“, представляват лични нападки срещу съдията Георги Ушев и то по повод конкретно наказателно производство. „Не се занимахме с предишния случай – откритото писмо на адвоката, но очевидно нещата постепенно ескалират, затова сезираме Съдийската колегия“, каза Магдалинчев. И още: „Има някои неща, които налагат запазването на нормалното и етично поведение между съд и страни в процеса. Дали се уважават или не някои искания на страните по делото е въпрос на преценка на конкретния състав и оттам нататък нещата се решават по пътя на инстанционния контрол“.

Адвокатите нямат ли право на лична защита?

Атанаска Дишева контрира с въпроса:  по какви критерии кризисният щаб избира темите за публични позиции? Даде пример – вчера е била уведомена за постъпило във ВСС  открито писмо от Емилиян Гебрев, което също касае работата на специализираните съдилища, „но г-н Магдалинчев не внася тази точка за обсъждане“.

Най-вече: „Доколкото разбирам, срещу адвоката е образувано дисциплинарно производство  и той е изразил становище в рамките на това производство. Той има ли право на защита в това производство, което е конституционно закрепено право на всяко лице, има ли той право да прави твърдения, каквито намери за необходимо, за да реализира правото си на защита? Оставям въпроса отворен“.

Декларира: „Не познавам лично този адвокат, контактувала съм с него в рамките на дисциплинарно дело във ВСС, не съм му приятел и т.н. Но ако сега отворим вратата и започнем да изказваме позиции и да вадим аргументи от ФБ публикация в собствен профил, ще поемем мълчаливо ангажимент на ровим из ФБ страниците на всички 15 000 адвокати, на още толкова съдии, прокурори, следователи и на всички страни по дела. Иначе съм съгласна, не трябва да допускаме използване но обиди и клевети срещу съдии, но и да подхождаме еднакво към еднаквите, сравними ситуации“.

Не можем да сме безучастни

Боян Магдалинчев: „Става въпрос не за ровене в страницата на който и да е, а за публикация в електронния сайт Де факто, в която е обяснението или позицията на адвокат Василев пред дисциплинарния състав. Идентичен е постът му във ФБ, не сме ровили“.

Даниела Марчева: „Имаме приети стандарти за независимост, в които включително като възможна форма на външна намеса е посочен натиск от печатни, електронни или социални медии.  В случая наистина има доста флагрантно нарушение на тези принципи за независимост, нека наистина да сме последователни и да мерим с еднакъв аршин. Да не позволяваме на ситуации и интереси, които не са свързани със съдебната система, да влияят на този тип наши решения!“

Цветинка Пашкунова пък поясни, че досега колегията е реагирала в подкрепа на съдии от СРС, от Бургас, от Луковит, от Троян.

Заяви: „В публикацията в „Де факто“ е посочен целият текст на становището на адвокат Илиан Василев, където са „ушевият съд“, „слуги“ и т.н. Без да навлизаме в конкретиката на делото, не можем да сме безучастни. Освен това сме преценили, че напрежението ескалира от миналата седмица, когато в отворено писмо и ред медийни изями адвокат Василев критикува Специализираната прокуратура и Специализирания съд“.

Когато Гешев обяви, че 5 години не е имало правосъдие, реагирахте ли? А на твърденията за „съда“ и „съдиите на Лозан Панов“?

Думата взе Лозан Панов. „Не се убедих, че се действа еднакво за всички случаи. Когато съдии  бяха атакувани от държавен служител, бившия председател на КПКОНПИ (Пламен Георгиев за тълкувателно решение на ВКС по повод гражданската конфискация – б.р.), тогава тук се говореше друго – да не се влиза в конфликт с институции. Когато е от държавен орган атаката, значи не може да се реагира. А колко пъти сте чели за Върховния касационен съд, че това е „съдът на Лозан Панов, това са съдиите на Лозан Панов“, дали тогава реагирахте по такъв начин, както реагирате сега, когато някой казва нещо подобно за друг съд? Стандартите се прилагат избирателно, селективно!“

Дишева вметна: „Какво направихте, когато бяха атакувани трима съдии от Софийския апелативен съд, съгласихте се мълчаливо. Защо не внесохте становището на Инспектората за прекратяването на проверката срещу тях?“

Боян Магдалинчев реагира: „По този случай точно не можех да се намеся и много добре го знаете!“

Ставаше дума за злостните обвинения срещу състава на Софийския апелативен съд, постановил условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. В него влизаха Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, дъщеря на Боян Магдалинчев.

Панов продължи: „А когато г-н Гешев каза, че 5 г. в България не е имало правораздаване, този ВСС е от 3 г., значи засяга и част от вас, които са правораздавали тогава, имаше реакция?“

Боян Новански: „Ами защо вие не инициирахте?“

Панов: „Колко пъти съм инициирал, нещо да е било прието?“

Георги Чолаков: „Лично вие атакувахте трима върховни съдии като страна по дело, не ви ли е срам сега да говорите тези неща?“

После със съвместни усилия се стигна до извода, че Иван Гешев е говорил конкретно за проблемите със системата за случайното разпределение на делата.

Съдийската колегия е призвана да отстоява независимостта и го правим!

На финала се стигна до същностния проблем за съдийската независимост, нейното отстояване и защита.

Боян Магдалинчев: „Аз съм член на Съдийската колегия на ВСС, тя е призвана да пази, отстоява и защитава независимостта на съдебната власт. Това и правим.  Сметнахме, че е най-добре именно Съдийската колегия да защити съдиите, нашата роля е да защитаваме всички сред тях“.

Вероника Имова:  „Учудвам се как може член на ВСС, на Съдийската колегия, призвана да защитава независимостта на магистратите, да всява смут и разколебаване по отношение на това дали наистина има засягане на честта и достойнството на български магистрати. Свидетел съм трета година да се сипят хули, нападки, да се организират клеветнически кампании спрямо специализираните съдиища по отношение на редица висящи производства. Мисля, че СК на ВСС е длъжник на тези магистрати, защото те непрекъснато, с оглед естеството на работата си, с която засягат доста чувствителви интереси, са подложени на непрекъснати атаки от адвокати, от журналисти, които подпомагат имиджово тези адвокати… Не мога да приема, че в рамките на една защитна теза не следва да се съблюдават етичните правила, конституционно установени принципи, ЕКПЧ. Там охраняването на свободното слово има основен елемент – да не се злоупотребява с него, когато се накърняват права и  интереси на други правни субекти, както и пряко рефлектиращи върху независимостта и авторитета на съдебната власт. Лошото е, че тезите са оповестени, публикувани в средствата за масова информация. ФБ е най-широко място за информация. В случая не само е накърнена честта и доброто име на колегата Ушев, но и на всички колеги, които заседават в много тежък сектор на наказателното правосъдие. Изключително обезпокоена съм от опита да се омаловажи реакцията, която е толкова обрана. Да се наричат колегите „слуги“, извинете, но това е скандално! Езикът на омразата във всички сфери на обществения и държавния живот е поразил поведението на изключително много представители на това общество, българското . Нека уважаваме институиите си, крайно време е!“

Бел.ред: Точните думи на адвокат Илиян Василев в обяснението му по образуваното дисциплинарно производство, са:  Не съм казвал, че „Съдиите са слуги“, а че  „Тези вътре не са съдии, а слуги„.

About De Fakto

Проверете също

Гешев за отстраняването си: Работя за българските граждани, а не за българските политици, които са вредни

С кворум от 19 души беше открито заседанието на ВСС по искането  на  проф. Янаки …

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.