Последни новини
Home / Законът / „Невинни!“ е присъдата по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ (допълнена)

„Невинни!“ е присъдата по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ (допълнена)

Defakto.bg

Решението на Тристранния съвет е колективно и консултативно, не е обвързвало Министерския съвет 

„Невинни“, чете съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд  за бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бизнесмена и издател Иво Пропокиев, бившия министър на икономиката и настоящ кмет на „Средец“ Трайчо Трайков, изпълнителния директор и служители на „Булброкърс“ –  Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев. Наложените им мерки за неотклонение „подписка“ се отменят.

Така и шестимата обвиняеми по гръмкото дело „EVN“ за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. , тръгнало от времето на Цацаров и поддържано от наследника му Гешев,  бяха оправдани.   Прокуратурата бе изчислила,  че от сделката хазната е загубила над 20 милиона лева. Накрая твърдеше набавяне на противоправна облага от 1 276 618 за инвестиционния посредник „Булброкърс“ – размера на получения хонорар, както и 7 457 553,62 лева щета за държавата – на толкова бе сметната разликата между „справедливата“ и получената цена за държавния дял.

Щета обаче няма, установява сега Специализираният съд. Нещо повече, назначените допълнителни експертизи сочат, че държавният дял е продаден над пазарната му стойност. 

Председателят на съдебния състав Вилислава Ангелова

Деянията не съставляват престъпления, тоест обвиненията са несъставомерни, категоричен бе съставът, председателстван от Вилислава Ангелова. Съдът не го каза, но изводът се натрапва – няколко години подред прокуратурата е преследвала български граждани неправомерно. В други държави за това се носи отговорност, не и у нас. Обратното – със сигурност ще има протести, силни думи и тежки равносметки (не за собствените им действия) от ПРБ. И присъдружни медии.

Това е първият съдебен финал на емблематичното дело, за което прокуратурата твърди, че е започнало през 2014 г. по сигнал, но гръмна в началото на 2017 г. и даде основание на КПКОНПИ да запорира имоти за милиони.

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.  Впечатляващо е, че сред обвиняемите няма нито един  от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката. Тогавашният й шеф Емил Караниколов в момента е министър на икономиката.

На бившия министър на финансите Симеон Дянков и на бизнесмена-издател Иво Прокопиев  прокуратурата търси отговорност за длъжностно престъпление по приватизацията по чл. 283а НК, на Дянков като извършител, на Прокопиев като негов помагач заради негови публични изказвания на Тристранния съвет.  Бившият министър на енергетиката и иконовиката, настоящ кмет на столичната община „Средец“ Трайчо Трайков пък бе обвинен за безстопанственост, довела до вреди в особено големи размери по чл. 219, ал. 4 НК.

Наказанието и за двете твърдяни престъпления е от 3 до 10 г. затвор, за присъди в този диапазон,  в средния размер настояваха и прокурорите Емил Петров (брат на бившия следовател с говорящ прякор Петър Петров и зам.-апелативен прокурор на София) и Наталия Станчева.

Както и за „задържане под стража“.

Финалното заседание за пледоарии необяснимо бе насрочено за миналата събота и се проточи до след полунощ, въпреки определена дата и през юли.

Едва днес съдия Вилислава Ангелова обясни – изместила е делото, защото е рожденичка през юли.

А от кратките мотиви, които изложи съдът, стана ясно, че

Личните срещи не са противоправни

Съдия Ангелова изложи и кратки мотиви – пълните ще са готови в срока по НПК, максималният е до два месеца от произнасянето на присъдата.

Специално за Иво Прокопиев съдията обяви: Той е обвинен за участие в проведени консултации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Дейността на съвета е правно регламентирана в специален Правилник, където е казано, че съветът е орган за осъществяване на консултации и сътрудничество.

Изразяването на становище и мнение е именно онова, за което е създаден Тристранният съвет. Неговото, на съвета мнение или становище обаче няма обвързваща сила и значение за решаващия орган„, подчерта Вилислава Ангелова. (Продажбата на акциите в ЕВН е одобрена от Министерския съвет – б.р.).

За сочените от прокуратурата лични срещи, част от обвинението, съдът установява: по безспорен начин се установи, че Прокопиев и Дянков са имали лични срещи, на заседанията на НСТС, на които и двамата са присъствали в служебните им качества – на вицепремиер и финансов министър и на председател на работодателска организация. „Провеждането на лични срещи между две лица не е противоправно деяние. Обратното би означавало, че всички в залата, които присъстваме на едно заседание, извършваме противоправно деяние можем да бъдем подведени под наказателна отговорност.  А решението на Тристранния съвет се приема с мнозинство, то е колективно и не може да бъде вменено само на един човек„.

Иво Прокопиев: Делото „ЕВН“ е продължаващ с години натиск за подчиняване на едни от малкото останали свободни медии в България

Иво Прокопиев на излизане от съда

В последната си дума пред съда, преди произнасянето на присъдата, издателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев напомни:

„Като част от антикризисната програма през 2010 година са се реализирали две по-значими продажби – на миноритарните дялове на ЕРД-тата и на “Булгартабак”. Да видим обществените последици от едното и от другото.

От продажбата на миноритарните дялове, държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит, тогава когато е било най-важно. Постъпилите приходи са били трикратно повече от планираните. Предприятията са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодатели в страната.

Какво обаче се случи с “Булгартабак”, продаден с конкурс и преговори, начин който прокуратурата смята за по-добър. “Булгартабак” беше продаден  на „стратегически инвеститор“, който по-късно се оказа политически инвеститор, а още по късно, след седем години, фалира. Над 2000 души останаха без работа в Благоевград и София. Един от редките случаи на фалирал тютюнев монопол известен в историята.

Ако борсовата приватизация е лоша, тогава за не-борсовата защо не се говори и не се водят разследвания?“

Попита също и защо няма разследвания за над 10 млрд. лева загуби и задължения към края на м.г. на БЕХ, НЕК, „Топлофикация“ София и ТЕЦ „Марица Изток“ 2, в които  държавата е запазила 100% дял.

Бе категоричен:

Тук е мястото да кажа, за цялото българско общество стана ясно, че това не е само процес за продажба на акции или за даване на експертни мнения. Т.нар. “Дело ЕВН” е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционна позиция на “Капитал” и “Дневник” и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България.

Затова искам накрая да благодаря на близките си, на партньорите си, на моите колеги от световната медийна общност, за подкрепата.

И най-вече да поздравя журналистите от “Капитал” и “Дневник”, че запазиха достойнство и въпреки тормоза и заплахите, не се поддадоха на натиска и продължиха да информират обществото„.

 

Трайчо Трайков: Работил съм за най-доброто на държавата, не приемам,  че последиците се изразяват в  съдебна разправа

 

Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение, както това е ясно за всеки обективен наблюдател“,  заяви в последната си дума Трайков.

И понеже има спекулации, уточни:   Това беше добро решение на правителството.   Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и „Енерго-про“ през Българската фондова борса.

Както разбрахме от прокурора претенции по тези две сделки няма и няма да има – и с основание.  Трите процедури са извършени по силата на едно и също решение на МС, по един и същ механизъм от един и същ орган – подчинената на МС Агенция за следприватизационен контрол, с един и същ изпълнителен директор (сега министър), назначен от МС, и с един и същ надзорен съвет, с назначени от Народното събрание представители на всички парламентарни сили.

Като министър и политик винаги съм действал според това, което съм преценявал за най-добро за България  и съм си носил последиците.

Не мога обаче да приема, че последиците се изразяват в държавна съдебна разправа.  Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото.

Иначе утре това може да се случи на всеки.  Няма как да направите днешния ден най-хубавия, но можете да не го правите най-лошия.  Благодаря.

Симеон Дянков: Винаги съм работил в интерес на България

Не съм извършил престъпленията, в които ме обвинявате. Винаги съм работил честно, отговорно и в интерес на България.

Моля да бъда оправдан.

Прокуратурата ще протестира пред Апелативния специализиран съд оправдателните присъди. Това заяви наблюдаващият прокурор Емил Петров.

Иван Геше в Туитър:

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“.

Главният прокурор има профил в twitter от петък. Оттогава края на седмицата, оттогава е пуснал вестта за заловените шефове от ГДБОП с надслова, че „времето на недосегаемите свърши“, както и собственото си интервю в „Панорама“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.