Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Щях да отстраня Пламен Узунов, ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата

Румен Радев: Щях да отстраня Пламен Узунов, ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата

Defakto.bg

 Нужна е независима експертиза на записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера, каза държавният глава.  Тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура,  защото в един от тях главният прокурор е споменат като „възторжен фен на премиера“, заяви той.

Последните записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов са тревожни.  Така отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос за съдържанието им. Това стана в Козлодуй, където държавният глава е на посещение по покана на кмета на града.

За изтеклите записи на министър-председателя е необходима независима експертиза, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. В един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и на Европа кой и как управлява, подчерта президентът.

Помолен да коментира призивите на премиера от записа – към президента да се подхожда с подигравка и насмешка, държавният глава изрази надежда приоритетите в управленските политики на министър-председателя да не са интригите.

Върнете се в този период, за който се отнася записът, а и не само за този период, вижте какво се излъчва по новините. Сами си направете преценка дали наистина така е било излъчено по новините и това веднага ще ви даде отговор на въпроса дали са автентични записите“, посочи държавният глава.

На журналистически въпрос кои негови съветници са били разпитвани, Радев отказа да спомене имената им, но заяви, че това трябва да го каже прокуратурата, която по думите му има своите мотиви да ги разпитва.  Пред БНТ в предаването „Панорама“ главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са разпитани още двама съветници на президента, но не стана ясно по какви производства са водени разпитите.

Но както виждате, аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът„, каза президентът.

Радев заяви още, че срещите му с хората от последните седмици го убеждават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото.

Хората продължават да се срещат с мен настояват за промяна. И тази промяна е неизбежна и репресиите могат само да я ускорят„, каза той.

Радев призова за еднакъв подход и еднакъв аршин от страна на прокуратурата за всички и „фокус върху огромните злоупотреби – там, където изтича обществен ресурс, там където има огромна корупция“.

На въпрос за посещението му в Козлодуй, Радев заяви, че е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса ще имаме ли втора атомна централа. „Всеки ден закъснение е пагубен за проекта и аз очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с ЕК относно лиценза с АЕЦ „Белене“, ако има такъв проблем„, каза държавният глава.  Допълни, че  ядрената стратегия на България е трябвало да бъде приета отдавна.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.