Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решението на Административен съд – София град по казуса „Артекс“ и връща делото за ново разглеждане

ВАС отмени решението на Административен съд – София град по казуса „Артекс“ и връща делото за ново разглеждане

Defakto.bg

 

Строежът на 34-етажната сграда „Златен век“ в софийския кв. „Лозенец“ бе спрян, след като нашумя скандала за покупките на луксозни апартаменти от „Артекс“ от високопоставени политици на ГЕРБ,  на цени под  обичайните за пазара. Това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа, че  депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която „Артекс“ са се възползвали. Миналата година районният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов поиска от арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да издаде заповед за събаряне на небостъргача „Златен век“. В искането се сочеше, че разрешителното за строеж е загубило правното си действие.

Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – София град  (АССГ) от м.г. ., с което беше отменена заповедта на  началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. Лозенец“.  Делото се връща на същия съд за ново разглеждане от друг състав съобразно дадените указания.

На  30 юли 2019 г.  спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ заради изтекъл срок на разрешителното бе отменено от столичния административен съд.   В решението си съдът прие,  че сроковете за изчисляване на действието на разрешителното ще изтекат едва през 2028 г. Откри също ред пороци в акта на ДНСК.

Върховните магистрати сега приемат, че първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения на съдопроизводствените правила, които са довели до необоснованост на съдебния акт и до постановяването му в противоречие с материалния закон.

Изводите на първоинстанционния съд, че не са налице съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 и чл. 169, ал.1,т. 3 ЗУТ са необосновани, тъй като на административния орган не е дадена възможност да ангажира доказателства и да установи, че описаните в констативния акт отклонения от одобрените инвестиционни проекти са съществени.

При новото разглеждане на делото  АССГ следва да се съобрази с мотивите на върховните магистрати и да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения, като разпредели тежестта на доказване съобразно правилата на чл. 170 от АПК и  постави конкретни указания на страните за обстоятелствата, които трябва да установят. Съдът следва да осигури възможност на страните да ангажират доказателства, включително чрез използване на специални знания и ако е необходимо да прояви процесуална активност за изясняване на спора и попълване на делото с доказателства. След събиране и преценка на доказателства, включително на тези, представени и поискани от страните съобразно указанията, съдебният състав следва да направи крайните изводи за законосъобразността или незаконосъобразността на оспорения административен акт, респ. за основателността или неоснователността на подадената жалба, като изложи съображения в подкрепа на възприетите заключения.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.