Последни новини
Home / Законът / Делото за избора на председател на СГС приключи, чака се решението

Делото за избора на председател на СГС приключи, чака се решението

Defakto.bg

Върховните съдии няма да проучват как (и дали) Алексей Трифонов е станал български гражданин

Делото срещу избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд (СГС) приключи. Чака се решението на Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от Върховния административен съд (ВАС). То ще е окончателно.

Алексей Трифонов (вляво) и Евгени Георгиев в деня на вота

Днес бе финалното заседание по казуса, възникнал след като на 27 ноември 2018 г. Съдийската колегия на ВСС с 9 на 4 гласа предпочете Трифонов пред издигнатия от съдиите кандидат Евгени Георгиев. А, след като Георгиев оспори вота пред ВАС, в началото на 2019 г. по искане на избралите Алексей Трифонов кадровици, върховните съдии постановиха предварително изпълнение на решението и новият председател встъпи в длъжност.

От миналата година, след разследване на Валя Ахчиева, извън останалите аргументи срещу вота (за тях по-долу), Евгени Георгиев и неговият адвокат Александър Кашъмов настояха в процеса да се изясни дали избраният за председател на СГС отговаря на същностно изискване към всеки магистрат – веднъж да е български гражданин и, втори път, да няма друго гражданство.

Както Де факто писа, за последно Министерството на правосъдието не изпрати удостоверение за гражданството на Трифонов, въпреки че именно това му бе разпоредено от ВАС, изпрати само вече известния отговор – Алексей Трифонов не фигурира в регистрите за даване на гражданство по натурализация. А това е единствената възможност за придобиването му, ако българското гражданство не е по рождение. Адвокат Кашъмов пък оспори като нищожен издаденият през октомври 1988 г. от район „Илинден“ акт за раждане на Алексей Трифонов (роден през 1972 г. в град Курск, тогава СССР) – издаден е без наличието на съвместна декларация от родителите за избор на българско гражданство, която е трябвало да бъде подадена до 1 година от раждането, или – алтернативно – без решение на съд за това.

На това защитата на Алексей Трифонов попита откъде изобщо другата страна се сдобива с подобни документи, съдържащи лични данни и зояви, че това сочи „най-малкото на нечие правонарушение“. А от името на ВСС юрисконсулт Димитрова обяви, че е недопустимо представилият доказателствата сам да ги оспорва като нищожни.

След като близо година съставът на ВАС се занимаваше с проблема за гражданството, днес отказа повече да го проучва. Нещо повече, председателят Наталия Марчева, обяви: „Въпросите, свързани с актовете за гражданско състояние, тяхното съдържание, изменение и отмяна, са предмет на други производства, различни от настоящото„.  Отхвърлено бе искането на адвокат Кашъмов да се изискат заверени преписи на двата акта за раждане на съдия Трифонов – руският (съветският) от 1972 г. и българският от 1988 г.  Както и оспорването от него на българското удостоверение за раждане -пак от 1988 г. от район „Илинден“, на базата на което Алексей Трифонов е получил впоследствие и личните си документи. Приет бе отговорът на Министерството на правосъдието, като удовлетворяващ съдебното разпореждане. С други думи – върховните съдии, чиято дума ще е окончателна, очевидно няма да се интересуват от въпроса КАК, КОГА и ДАЛИ председателят на СГС е станал български гражданин. (Наличието на удостоверения, актове и документи, без основополагащият акт за придобиване на гражданство на родените извън България, не доказват нищо).

Преди това адвокат Георгиева, представляваща Алексей Трифонов в това дело, представи справка от посолството на Руската федерация от март тази година, че клиентът й никога не е получавал гражданство на РСФСР. Което очевидно е така, въпросът по този казус е за гражданство на СССР. „Ние твърдим, че Алексей Трифонов е получил такова гражданство, което прави изясняването на всички факти още по-необходимо“, бе аргументът на Кашъмов. Справката бе приета от състава на ВАС.

Последваха пледоариите.

Защо изборът е незаконосъобразен и е нарушил правилата

Защото, първо при вота за СГС Съдийската колегия не само не е съобразила, а изобщо не е обсъдила глауваната от 2/3 от присъствалите на Общото събрание на съдиите подкрепа за Евгени Димитров, подчерта Александър Кашъмов. В същото време промяната, даваща глас на общите магистратски събрания влриза в закона през 2016 г. след конституционната промяна от 2015 г. и е съществен елемент от провежданата съдебна реформа. Зачитането на думата на съдиите е гаранция за независимостта и самоуправлението на системата.

Второ, член на действащия ВСС е предложил точно Алексей Трифонов за председател на СГС, а самата колегия не е направила дори опит да установи кой е този неин член и така се е поддала на опасността от повлияване и пристраност.

Трето, въпросният член на ВСС не си е направил отвод при обсъждането и гласуването, макар да го е дължал.

Последно, но не по важност – в хода на това производство „установихме за наше удивление данни, съдия Алексей Трифонов няма българско гражданство или поне не само българско гражданство“, обяви адвокат Кашъмов. Добави: „Ние не искаме от ВАС да установи какво гражданство е имал председателят на един съд, но това е била задача на избрлата го колегия на ВСС още при преценката на кандидатурата му по допустимост“ . И още: „Факт е, че съдия Трифонов е роден на територията на СССР през 1972 г. и при липса на изричен избор чрез декларация от родителите му той е станал съветски гражданин, което пък вече е било пречка да стане и български. Много е странен „българският“ акт за раждане, който по правилата се съставя от лице по гражданското състояние след раждането на детето или по съдебен път, ако е по-късно“.

Оспорилият вота Евгени Димитров, на свой ред, каза: „Въпросът не е кой ще спечели това дело – аз или ВСС. Но решението ще е знак за изборите в съдебната система изобщо и е от значение за за това накъде ще върви ситемата занапред“.

Защо изборът е перфектен

Жалбата е неоснователна и недоказана, бе тезата на ВСС и на защитата на Алексей Трифонов.

Изборът на 27 ноември 2018 г. е осъществен от компетентен орган – Съдийската колегия на ВСС, в пределите на неговата оперативна самостоятелност, при пълно спазване на административно-производствените правила, категорични бяха те.

Оспориха като прекомерен и хонорара за защита на Александър Кашъмов (доколкото той си спомняше, около 500 лева), чието присъждане при положителен изход от оспорването бе поискан.

Адвокатката на Алексей Трифонов не поиска присъждане на хонорар – работила е по това дело про боно.

ВАС даде 10 дни срок за писмени защити, след това ще се произнесе. По принцип се очаква това да стане в едномесечен срок.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.