Последни новини
Home / Законът / Емануил Йорданов: Когато делото срещу висшите полицаи влезе в съда, „ще падне голям смях“ с показанията на наркопласьорите

Емануил Йорданов: Когато делото срещу висшите полицаи влезе в съда, „ще падне голям смях“ с показанията на наркопласьорите

Defakto.bg

Делото за „подкупа“  има потенциала да се нареди в  срамната редица  на „Абсолютния престъпник“, „Бебето от фридзера“  и др.подобни

Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии.  Срещу тях застават петима души – наркопласьори, които са разследвани от тях.  Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в специализирания съд.  Те се появяват по уникален начин. Всички те са обявени за национално издирване и когато са задържани двамата полицаи, се появяват и дават показания пред съдия… Оказва се, че сме склонни да вярваме на наркопласьорите, а не на полицаите“.

Това коментира пред БНР Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър и адвокат на един от двамата задържани антимафиоти ( Кирил Ванков) по аферата с взимане на подкупи за покровителстване на наркогрупи.  На 26 юни т.г.  при съвместна акция  на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР за  подкуп  с белязани банкноти бяха  задържани Цветан Панков – началник на отдел „Противодействие на наркотрафика“, и Кирил Ванков – ръководител на сектора и още един служител, съобщи главният прокурор. Иван Гешев похвали „Вътрешна сигурност“  за перфектната работа.

Според обвинението те са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари, като това е продължило няколко години. Пред съда висшите полицаи обявиха, че са натопени от хора от престъпни групировки, срещу които се работили оперативно. Двамата призоваха да не се взимат под внимание твърденията на хора, срещу които е работела ГДБОП.  Съдът остави  двамата в ареста,  без мярка за неотклонение остана третият служител на МВР –  Василена Фикирлийска.

Делото за подкупа,  за  което става дума сега,  има потенциала да се нареди в  срамната редица  на „Абсолютния престъпник“, „Бебето от фридзера“ и още много други подобни, каза адвокат Йорданов.  Защото за десет години управляващите не разбраха, че обвиняемият е невинен до доказване на противното. И че не може министър председателят и главният  прокурор да излизат по  телевизионния екран и  да четат присъди. Той напомни за едно такова телевизионно „осъждане“ на няколко полицаи от Румяна Бачварова, като вътрешен министър преди години, а делото и досега „го няма никъде“, тоест не е внесен обвинителен акт.

Когато един министър иска да уволни директор на национална служба, е нормално да го покани в кабинета си и да обясни причините, каза още Йорданов. По думите му,  когато делото влезе в  „ще падне голям смях“ с показанията на наркопласьорите, но полицаите няма да се смеят, защото до това време ще са лежали с месеци в ареста.

Бившият вътрешен министър заяви още, че : „Когато се правят конюнкрутни промени, тогава неуспехът е предварително заложен в тях „, заяви той по повод  промените в Закона за МВР, които предвиждат създаване на нова дирекция за охрана, както и за намеренията на управляващите за структурни промени в ГДБОП след арестите на антимафиотите.

Ако има служба в МВР, на която е необходимо да се обърне особено внимание, това е дирекция „Вътрешна сигурност“, която е хубаво да се закрие“, добави той и посъветва да се проследят съдебните дела, в които е намесен отделът и където се виждат резултатите.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.