Последни новини
Home / Законът / Празен ход: В президентството няма процедура за помилване на българин, осъден в Румъния

Празен ход: В президентството няма процедура за помилване на българин, осъден в Румъния

Defakto.bg

В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана„.  Това съобщи  Прессекретариатът на държавния глава по повод журналистически въпроси заради разпространените от Спецпрокуратурата днес данни от досъдебно производство (по което няма обвиняеми) и  чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, свързани с възможности за помилване на въпросното лице.   В президентската институция „няма и не се е провеждала процедура за помилване на българина  Петър Ненов“, информира Прессекретариатът.

„На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния (БДС), с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС“, посочва още съобщението.

По-рано днес Спецпрокуратурата разпространи поредна порция  чатове между собственика на „Приста ойл“ и президентския секретар Пламен Узунов. В периода април-май тази година Бобоков и Узунов са си разменяли съобщения и документи във връзка с Петър Ненов, който в момента излежава у нас шестгодишната си присъда.  Той е бил осъден за данъчно престъпление и екстрадиран в България, за да изтърпи наказанието си.  Двамата са  обсъждали възможностите за помилване,  което  е  в правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова.

В едно от съобщенията, което не е ясно как Ненов праща от затвора, има снимка на писмо, адресирано до президента Радев от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилването му.  Има размяна на документи и на румънски, както и гласова комуникация между Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Заради тази комуникация Специализираната прокуратура е изискала официална справка от началника на Централния софийски затвор, от която става ясно, че Ненов е задържан в България през м. ноември 2018 г. заради издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. и вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  Пленумът на …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.