Последни новини
Home / Законът / Празен ход: В президентството няма процедура за помилване на българин, осъден в Румъния

Празен ход: В президентството няма процедура за помилване на българин, осъден в Румъния

Defakto.bg

В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана“.  Това съобщи  Прессекретариатът на държавния глава по повод журналистически въпроси заради разпространените от Спецпрокуратурата днес данни от досъдебно производство (по което няма обвиняеми) и  чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, свързани с възможности за помилване на въпросното лице.   В президентската институция “няма и не се е провеждала процедура за помилване на българина  Петър Ненов”, информира Прессекретариатът.

“На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния (БДС), с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС”, посочва още съобщението.

По-рано днес Спецпрокуратурата разпространи поредна порция  чатове между собственика на „Приста ойл“ и президентския секретар Пламен Узунов. В периода април-май тази година Бобоков и Узунов са си разменяли съобщения и документи във връзка с Петър Ненов, който в момента излежава у нас шестгодишната си присъда.  Той е бил осъден за данъчно престъпление и екстрадиран в България, за да изтърпи наказанието си.  Двамата са  обсъждали възможностите за помилване,  което  е  в правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова.

В едно от съобщенията, което не е ясно как Ненов праща от затвора, има снимка на писмо, адресирано до президента Радев от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилването му.  Има размяна на документи и на румънски, както и гласова комуникация между Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Заради тази комуникация Специализираната прокуратура е изискала официална справка от началника на Централния софийски затвор, от която става ясно, че Ненов е задържан в България през м. ноември 2018 г. заради издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. и вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.