Последни новини
Home / Гостува ни / Гласът, който се заканва да „изгори“ Елена Йончева стигна до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли (допълнена)

Гласът, който се заканва да „изгори“ Елена Йончева стигна до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли (допълнена)

Defakto.bg

Председателката на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия поиска Европол да проучи записа с гласа, като на премиера Бойко Борисов и заканите, които се чуват в него

Пълният текст на писмото

Ираче Гарсия
Елена Йончева

Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП изпрати писмо (виж по долу) във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на премиера Бойко Борисов към евродепутата Елена Йончева. То е по повод  изтеклия запис на телефонен разговор, с глас,  който звучи като този на премиера Борисов се заканва да “изгори” Йончева. Затова съобщава  базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg

Гарсия   споменава, че според класация на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.

В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Елена Йончева се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери “Еврохолд”, (проверка която беше извършена), обидно отношение към  чуждестранни премиери,  споменаване на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др.

В писмото си европейската социалистка посочва и  липсата на действия на българските власти, за изследване на автентичността  и обхвата на заплахата.

Гарсия отбелязва, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците и че “нещо е много сбъркано, щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване”. Шегата, че няма лоша реклама, иска да омаловажи казаното и предполага, че не е нужно да има формални последици за заплаха срещу евродепутат, добавя  Гарсия.

Подобни заплахи не само насаждат страх у Йончева,  но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, подчертава тя.

Испанският евродепутат призовава председателя на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо “независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол”.

 Елена Йончева очаква реакцията на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, пише  EURACTIV България.  По думите й Европейският парламент приема сериозно заплахата, защото гарантирането на независимостта и сигурността на евродепутатите е и гаранция за независимостта на самата европейска институция. Тя се надява Европол да се заеме с експертиза на скандалния запис.

Напомня за  зачестилите случаи с фатален край на разследващи журналисти и трагичния случай с Дафне Каруана Галиция, която бе взривена в своя автомобил в Малта.

Йончева свързва заплахата в изтеклия запис с действията си по отношение на корупцията в България. През последните 2 години тя е внесла шест сигнала в прокуратурата, по които и до днес няма никакво развитие. Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции.

Един от сигналите, внесени в българската прокуратурата от Йончева, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса още няма.

Пълният текст на писмото:

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,  СКЪПИ ДЕЙВИД,

Наскоро се появи аудиозапис на човек, чийто глас много прилича на този на българския министър-председател Бойко Борисов, за който бе съобщено в медиите, включително и някои международни издания като „Гардиън“, „Юрактив“, „Ди Индипендънт“ и др. На записа гласът заплашва да направи всичко необходимо, за да „изгори“ един от членовете на Европейския парламент, Елена Йончева.

На този етап автентичността на записа не е нито потвърдена, нито отхвърлена от българския премиер. Вместо да се разследва точният обхват и естеството на заплахата от това да „изгори“ водещ политик от опозицията, единствената дискусия, инициирана от българските власти досега, е за законността на записа.

Можем да изразим дълбоко съжаление за тази реакция от страна на българските власти. Особено като отчитаме, че България е страната с най-високо ниво на корупция в Европейския съюз, според „Transparency International“, а г-жа Йончева, която също е бивша журналистка, отдавна се е ангажирала активно в борбата срещу корупцията, и по-специално в кампания за разобличаването ѝ на най-високите равнища в държавата.

Обикновено министър-председателят на държава-членка на ЕС би приветствал всички усилия за борба и разкриване на корупцията в неговата страна. В условията на демокрация се очаква премиерът и правителството да гарантират безопасността на обществените личности и политиците. Следователно има нещо много сбъркано, когато г-н Борисов не настоява за щателно и независимо проучване на този аудиозапис. Нещо повече, като се шегува неуместно, че няма лоша реклама, той се стреми да сведе до минимум разгласяването на случая и изглежда е на мнение, че няма нужда от официални последици от заплахите срещу член на Европейския парламент.

Подобни заплахи не само, че причиняват страх и безпокойство на г-жа Йончева в личен план, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и устоите на тази институция и не могат да се допускат при никакви обстоятелства.

Ето защо Ви призовавам спешно да изпратите писмо до българския министър-председател, в което да настоявате за незабавно, задълбочено и независимо разследване на този аудиозапис, обхващащо не само законността му, но и неговата автентичност, с използване на всички възможни средства, включително подкрепата и сътрудничеството на Европол, както и да подчертаете, че всички действия за сплашване на журналисти и членове на Европейския парламент са напълно неприемливи и трябва незабавно да бъдат прекратени.

На последно място, заплахите срещу журналисти за съжаление не са рядкост в България и според „Репортери без граници“ страната има най-ниските стандарти за свобода на печата в Европа. Това не може да продължава и без всякакво съмнение няма как да позволим да заплашват журналистите по такъв институционален и систематичен начин, както се случва в момента. Затова бих приветствала и по-нататъшни действия на политическо ниво по този случай, както и по отношение на борбата с корупцията в България, за които Европейският съюз трябва да действа единно и чрез всичките си институции и органи, имащи отношение.

В момент, когато Европейският парламент настоява за амбициозни и решителни действия за опазването на демокрацията и върховенството на закона, трябва да даваме пример, като показваме нулева толерантност към всяко правителство, което нарушава основните европейски ценности и принципи, като позволява пряко или косвено членове на Европейския парламент и водещи фигури от опозицията да се чувстват заплашени от правителството.
Напълно разчитам на Вашата подкрепа по този въпрос и Ви благодаря предварително за отделеното внимание.

С уважение,

Ираче Гарсия Перес, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

 

Минчо Спасов: Активността на прокуратурата е селективна

Минчо Спасов, бивш шеф на вътрешната комисия в парламента

Активността на прокуратурата е селективна. Тя се проявява към обявения враг – президентът, а когато стане дума за разследването на премиера, главният прокурор казва, че с това се занимава някой прокурор от градската прокуратура, а той не проявява интерес към това“. Това коментира  пред БНР юристът Минчо Спасов,  бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред,  по повод политическите и съдебни казуси от последните седмици – снимки, чатове и записи.

Спасов заяви, че автентичността на записа, в който се предполага, че гласът е на Бойко Борисове потвърдена от ред събития, които съвпадат по време със записания разговор:

КФН наистина започна проверка срещу сочения от Борисов за негов враг. Обективната действителност напълно се покрива с казаното. … Премиерът извършваше инструктаж, заповед към неговите депутати да се държат просташки„. Напомни, че целувките, които премиерът раздаде на председателката на НС  Цвета Караянчева, на извънредната пресконференция,  са доказателство, че именно неговият глас е казал обидните реплики по нейн адрес, смята Спасов.

Според Спасов Борисов си е спечелил доста врагове и изрази учудване докога прокуратурата ще съумее да го брани от тях:

Прокурорите, които го бранеха или заминават на дипломатически постове в чужбина, или престават толкова пламенно да го защитават“. Юристът прогнозира, че ще паднат преписките по всички дела, които се очертава да се образуват по разследванията, които се водят в момента, ако се паднат при прокурор, който „не е от квотата на послушните

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.