Последни новини
Home / Законът / Гражданската конфискация в нов епизод: Иск за отнемане на имущество за близо 140 милиона срещу Миню Стайков и син

Гражданската конфискация в нов епизод: Иск за отнемане на имущество за близо 140 милиона срещу Миню Стайков и син

Defakto.bg

Двамата съвместно са с обвинение по първото дело срещу боса на “Карнобат”, което така и не е влязло в съда

Два иска за гражданска конфискация на имущество за общо близо 140 милиона лева срещу Миню Стайков и сина му Стайко внася КПКОНПИ в Софийския градски съд.  На прицел са дружествени дялове в мелниците “Топаз” и строителните дружества,  поземлени имоти, автомобили.

Каталогът е солиден, а впечатлението – че ако исковете бъдат удовлетворени, босът на “империята “Карнобат” (по определението на самата прокуратура) ще бъде ударен фатално.  Защото нашият закон за гражданската конфискация, с дългата абревиатура ЗПКОНПИ, го позволява. Отнемането на имущество по него изобщо не е обвързано с резултатите от наказателното преследване, стига само да има повдигнато обвинение. Така дори и наказателният процес да е приключил с оправдания или делото да е прекратено поради липса на състав на престъпление, процесът по гражданска конфискация продължава. И резултатите са показателни.

Прокурорът Ангел Кънев, пред НАП

За отбелязване е, че производството в комисията с абревиатурата КПКОНПИ бе започнало по първото дело срещу Стайков, син и други – за организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари. Тогава държавното обвинение обяви и за “империята “Карнобат”. Заради това дело, от септември 2018 г. Миню Стайков е и арестант. Но въпросното производство още не е стигнало до съда, а през май миналата година изтичаше максималният срок за задържането на Стайков-старши. И точно тогава той получи нови обвинения, по второ дело – за престъпен сговор за злоупотреби със средства, отпускани от фонд “Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, като в него влязоха и служители на “Земеделие”. Именно това, второ дело, този февруари тръгна в Специализирания съд. Прокурор по него е зам.-шефът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев (който беше сниман пред НАП, а фотосите станаха публични в пост на Васил Божков). Именитият обвинител отказа да даде поискания му от защитата на Стайков отвод заради предубеденост.

А Миню Стайков продължава да е в ареста, макар че вече се движи в инвалидна количка.

Припомняме фактите не от жалост към когото и да било, но като илюстрация за ставащото на терена на Темида. Хуманността не е отменена, нали? Законността, все си мислим – също.

Съобщението на КПКОНПИ:

“На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 139 577 143.18 лв.

В Софийски градски съд се внасят две искови молби – срещу Миню Стайков и Стайко Стайков. Двамата са с повдигнати обвинения от прокуратурата. В хода на производството в КПКОНПИ е установено значително разминаване между легалните доходи и притежаваното имущество.

Съгласно днешното решение, Комисията ще предяви иск срещу Миню Стайков и свързани с него лица и търговски дружества (по смисъла за ЗПКОНПИ) в размер на 137 486 796.65 лв. В този размер са включени парични суми, дружествени дялове в „Стайстрой консулт“ ЕООД, „Топаз Трейд“ ЕООД, „Топаз мел“ ООД, акции от две офшорни дружества, регистрирани в Република Панама, недвижими имоти в гр. София и гр. Карнобат, поземлени имоти, вкл. части от залесени територии (гори), суми по банкови влогове и два леки автомобила, собственост на „Топаз мел“ ООД: „Бентли Азуре“ на стойност 230 000 лв. и „Мерцедес С 500 4 Матик“ на стойност 84 000 лв. Предявен е и иск за отнемане в полза на държавата на поземлен имот в с. Ситово, общ. Болярово, на стойност 202 698 лв., който е собственост на „Соларен парк Болярово“ ЕООД.

Искът срещу Стайко Стайков е в размер на 1 992 184 лв. КПКОНПИ претендира дружествени дялове от „Рент Лукс Мобил“ ЕООД, дялове от „Топаз Мел“ (регистрирано в Чехия), дялове от Topaz Mill Hellas Mon.Epe“ (регистрирано в Гърция), парични суми, както и 5 леки автомобила – „МЕРЦЕДЕС Е 500“ 4 МАТИК“ (35 000 лв.), „МЕРЦЕДЕС Е 350“ ЦДИ 4 MAТ“ (22 000 лв.), „МЕРЦЕДЕС МЛ 500 4 МАТИК“(46 000 лв.), МЕРЦЕДЕС АМГ Г 63“ (160 000 лв.), ремарке за лек автомобил, ВЛЕМИКС ВБТ 35-3(7 000 лв.)

КПКОНПИ е включила в цената на иска и паричната равностойност на следните леки автомобили:

– сума в размер на 85 860 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БЕНТЛИ КОНТИНЕНТАЛ ГТ“,

  • сума в размер на 155 000 лв., представляваща паричната равностойност на лек автомобил марка и модел ПОРШЕ ПАНАМЕРА ТУРБО,
  • сума в размер на 391 166 лв., представляваща стойността на лек автомобил „ЛАМБОРДЖИНИ АВЕНТАДОР“,
  • сума в размер на 85 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС Г500“,
  • сума в размер на 55 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил “ФОЛКСВАГЕН ТУАРЕГ”,
  • сума в размер на 65 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС Г 63 АМГ“,
  • сума в размер на 30 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БМВ 530 Д Х ДРАЙВ“,
  • сума в размер на 80 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БЕНТЛИ ФЛАЙНГ СПУР В 12“,
  • сума в размер на 62 586 лв., представляваща паричната равностойност на лек автомобил марка и модел БМВ 750Д ХДРАЙВ,
  • сума в размер на 225 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС АМГ ГТ Ц 63“

През месец декември 2019 г.  на Стайко Стайков бяха наложени запори от съда в размер на 1 990 673 лв. По искане на КПКОНПИ е наложен запор и върху 5 леки автомобила, които се водят собственост на „Рент лукс мобил“ ЕООД”.

 

About De Fakto

Проверете също

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на …

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

След премеждията на проектите “Кирилов” (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.