Последни новини
Home / Законът / Гражданската конфискация в нов епизод: Иск за отнемане на имущество за близо 140 милиона срещу Миню Стайков и син

Гражданската конфискация в нов епизод: Иск за отнемане на имущество за близо 140 милиона срещу Миню Стайков и син

Defakto.bg

Двамата съвместно са с обвинение по първото дело срещу боса на „Карнобат“, което така и не е влязло в съда

Два иска за гражданска конфискация на имущество за общо близо 140 милиона лева срещу Миню Стайков и сина му Стайко внася КПКОНПИ в Софийския градски съд.  На прицел са дружествени дялове в мелниците „Топаз“ и строителните дружества,  поземлени имоти, автомобили.

Каталогът е солиден, а впечатлението – че ако исковете бъдат удовлетворени, босът на „империята „Карнобат“ (по определението на самата прокуратура) ще бъде ударен фатално.  Защото нашият закон за гражданската конфискация, с дългата абревиатура ЗПКОНПИ, го позволява. Отнемането на имущество по него изобщо не е обвързано с резултатите от наказателното преследване, стига само да има повдигнато обвинение. Така дори и наказателният процес да е приключил с оправдания или делото да е прекратено поради липса на състав на престъпление, процесът по гражданска конфискация продължава. И резултатите са показателни.

Прокурорът Ангел Кънев, пред НАП

За отбелязване е, че производството в комисията с абревиатурата КПКОНПИ бе започнало по първото дело срещу Стайков, син и други – за организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари. Тогава държавното обвинение обяви и за „империята „Карнобат“. Заради това дело, от септември 2018 г. Миню Стайков е и арестант. Но въпросното производство още не е стигнало до съда, а през май миналата година изтичаше максималният срок за задържането на Стайков-старши. И точно тогава той получи нови обвинения, по второ дело – за престъпен сговор за злоупотреби със средства, отпускани от фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, като в него влязоха и служители на „Земеделие“. Именно това, второ дело, този февруари тръгна в Специализирания съд. Прокурор по него е зам.-шефът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев (който беше сниман пред НАП, а фотосите станаха публични в пост на Васил Божков). Именитият обвинител отказа да даде поискания му от защитата на Стайков отвод заради предубеденост.

А Миню Стайков продължава да е в ареста, макар че вече се движи в инвалидна количка.

Припомняме фактите не от жалост към когото и да било, но като илюстрация за ставащото на терена на Темида. Хуманността не е отменена, нали? Законността, все си мислим – също.

Съобщението на КПКОНПИ:

„На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 139 577 143.18 лв.

В Софийски градски съд се внасят две искови молби – срещу Миню Стайков и Стайко Стайков. Двамата са с повдигнати обвинения от прокуратурата. В хода на производството в КПКОНПИ е установено значително разминаване между легалните доходи и притежаваното имущество.

Съгласно днешното решение, Комисията ще предяви иск срещу Миню Стайков и свързани с него лица и търговски дружества (по смисъла за ЗПКОНПИ) в размер на 137 486 796.65 лв. В този размер са включени парични суми, дружествени дялове в „Стайстрой консулт“ ЕООД, „Топаз Трейд“ ЕООД, „Топаз мел“ ООД, акции от две офшорни дружества, регистрирани в Република Панама, недвижими имоти в гр. София и гр. Карнобат, поземлени имоти, вкл. части от залесени територии (гори), суми по банкови влогове и два леки автомобила, собственост на „Топаз мел“ ООД: „Бентли Азуре“ на стойност 230 000 лв. и „Мерцедес С 500 4 Матик“ на стойност 84 000 лв. Предявен е и иск за отнемане в полза на държавата на поземлен имот в с. Ситово, общ. Болярово, на стойност 202 698 лв., който е собственост на „Соларен парк Болярово“ ЕООД.

Искът срещу Стайко Стайков е в размер на 1 992 184 лв. КПКОНПИ претендира дружествени дялове от „Рент Лукс Мобил“ ЕООД, дялове от „Топаз Мел“ (регистрирано в Чехия), дялове от Topaz Mill Hellas Mon.Epe“ (регистрирано в Гърция), парични суми, както и 5 леки автомобила – „МЕРЦЕДЕС Е 500“ 4 МАТИК“ (35 000 лв.), „МЕРЦЕДЕС Е 350“ ЦДИ 4 MAТ“ (22 000 лв.), „МЕРЦЕДЕС МЛ 500 4 МАТИК“(46 000 лв.), МЕРЦЕДЕС АМГ Г 63“ (160 000 лв.), ремарке за лек автомобил, ВЛЕМИКС ВБТ 35-3(7 000 лв.)

КПКОНПИ е включила в цената на иска и паричната равностойност на следните леки автомобили:

– сума в размер на 85 860 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БЕНТЛИ КОНТИНЕНТАЛ ГТ“,

  • сума в размер на 155 000 лв., представляваща паричната равностойност на лек автомобил марка и модел ПОРШЕ ПАНАМЕРА ТУРБО,
  • сума в размер на 391 166 лв., представляваща стойността на лек автомобил „ЛАМБОРДЖИНИ АВЕНТАДОР“,
  • сума в размер на 85 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС Г500“,
  • сума в размер на 55 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил “ФОЛКСВАГЕН ТУАРЕГ”,
  • сума в размер на 65 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС Г 63 АМГ“,
  • сума в размер на 30 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БМВ 530 Д Х ДРАЙВ“,
  • сума в размер на 80 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „БЕНТЛИ ФЛАЙНГ СПУР В 12“,
  • сума в размер на 62 586 лв., представляваща паричната равностойност на лек автомобил марка и модел БМВ 750Д ХДРАЙВ,
  • сума в размер на 225 000 лв., представляваща стойността на лек автомобил „МЕРЦЕДЕС АМГ ГТ Ц 63“

През месец декември 2019 г.  на Стайко Стайков бяха наложени запори от съда в размер на 1 990 673 лв. По искане на КПКОНПИ е наложен запор и върху 5 леки автомобила, които се водят собственост на „Рент лукс мобил“ ЕООД“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.