Последни новини
Home / Законът / Даниела Машева става зам.-главен прокурор, нароченият обвинител от Русе Николай Николов освободен с оставка

Даниела Машева става зам.-главен прокурор, нароченият обвинител от Русе Николай Николов освободен с оставка

Defakto.bg

ВСС публикува предложение на Гешев за закриването на нови 38 районни прокуратури

Доскорошният кадровик Даниела Машева, освободена миналата седмица от ВСС, става зам.-главен прокурор към ВКП. Това единодушно гласува днес Прокурорската колегия на ВСС по предложение на Иван Гешев, в отсъствието на Гешев. Машева, която бе говорител на колегията на ВСС и председател на прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите, сега влиза в екипа на обвинител №1 очевидно на мястото на напусналата Мария Шишкова – тя се върна като съдия в ОС-Пловдив. новият зам.-главен прокурор застъпва на поста от датата на встъпването й в длъжност.

Единодушно бе гласувана също оставката на обвинителя от ОП-Русе Николай Николов, чието име минаваше в публикуваните от прокуратурата комуникации с Пламен Бобоков – по повод кандидатирането на Николов за окръжен прокурор на Русе, неуспешно. Какво е престъпното във въпросните разменени съобщения не стана ясно.

Днешното заседание на Прокурорската колегия съвпадна по време с изслушването на отчетите на съдебната власт за 2019 г. в парламента – започнаха почти едновременно. Защо и кое бе наложило това съвпадение остава неясно.

Имаше и други интересни кадрови решения за прокуратурата днес. Така например по нейна молба Даниела Начева (някога кандидат за титуляр) бе освободена като зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Затова пък, по предложение на и.ф. ръководителя – на предишния, Ангел Илиев – за заместници бяха назначени Калин Стоилов и Евгения Щъркелова.

Отказано бе повишаване във ВКП на бившия ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова – по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ (назначение на останалите под чертата при конкурс, показали отлични резултати). Отказът е заради липсата на свободни бройки във ВКП.

Като зам.-шеф на Софийската градска прокуратура бе освободена Даниела Димитрова, по предложение на новия градски прокурор Илиана Кирилова.

А междувременно на страницата на ВСС бе публикувано предложение на Иван Гешев за закриване на нови 38 районни прокуратури от 1 януари 2021 г. Ако бъде прието от Прокурорската колегия, закритите РП в страната при реформата на съдебната карта ще станат общо 78.

В мандата на предния ВСС кадровиците от Прокурорската колегия приеха модела, според който от досегашните районни прокуратури остават само тези в областните градове, а останалите се трансформират в техни територални поделения. При първата върна бяха закрити 11 РП, при втората, в сила от 1 януари тази година – още 28.

Сега Гешев предлага нова оптимизация, която не засяга единствено РП от района на Окръжна прокуратура-София заради „обективната специфика“ – липса на районна прокуратура в областен град, изключитено голям брой районни прокуратури, повечето от които са на значително разстояние, както и „предизвикателствата на релефа“.

Новите предложения:

Районните прокуратури в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и Разлог минават към РП-Благоевград

Районните прокуратури в Айтос и Карнобат – към РП-Бургас.

Прокуратурите в Горна Оряховица, Павликени и Свищов – към РП-Велико Търново.

Прокуратурите в Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово – към РП-Видин.

Прокуратурата в Севлиево – към РП-Габрово.

Прокуратурите в Балчик, Генерал Тошево и Каварна – към РП-Добрич.

Прокуратурите в Крумовград и Момчилград – към РП-Кърджали.

Прокуратурата в Дупница – към РП-Кюстендил.

Прокуратурите в Луковит, Тетевен и Троян – към РП-Ловеч.

Прокуратурите в Берковице и Лом – към РП-Монтана.

Прокуратурите във Велинград, Панагюрище и Пещера – към РП-Пазарджик.

Прокуратурите в Асеновград и Карлово – към РП-Пловдив.

Прокуратурите в Девин и Златоград – към РП-Смолян.

Прокуратурите в Каназлък и Чирпан – към РП-Стара Загора.

Прокуратурите в Димитровград, Ивайловград, Свиленград, Харманли – към РП-Хасково.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.