Последни новини
Home / Законът / ЕК настоява върховенството на закона да се обвърже с достъпа до средства от бюджета на ЕС

ЕК настоява върховенството на закона да се обвърже с достъпа до средства от бюджета на ЕС

Defakto.bg
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс 
Юлиана Николова

Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона ще бъдат публикувани от Европейската комисия през септември, съобщи в понеделник еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнедрс. Механизмът ще  замести досегашните локални наблюдения над България и Румъния, но и двете страни остават  под мониторинга за върховенство на правото на Брюксел.

„Докладите за върховенството на закона се появиха в политическата програма на Урсула фон дер Лайен, когато кандидатства за председател на Европейската комисия, коменитра  пред БНР Юлиана Николова, директор на портал „Европа“ и Фондация „Център за модернизиране на политики“.

Независимостта на съдебната система на всички държави членки ще  ще бъде съпоставяна по обективен и еднакъв начин, заяви Николова.  „Мерките срещу корупцията ще са вероятно по доклада от 2016 година и ще бъдат включени всички международни наблюдения върху борбата с корупцията. По отношение на независимостта и плурализма в медиите ЕК е дала заявка, че работи с големите международни журналистически организации“. “ каза тя.

Тя обясни, че не е нов стремежът на ЕК да обвърже средствата на всички европейски данъкоплатци с върховенството на закона, коментира още Николова и добави,че ангажиментът на председателя на ЕК е този доклад да бъде изготвен с изключителната подкрепа на евродепутатите. 

Преди ден, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс потвърди  намерението на Европейската комисия да представи през септември първите доклади по общото наблюдение на състоянието на върховенството на закона в ЕС.  Пред  комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  Рейндерс уточни, че се предвижда докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. 

Комисията ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет, поясни Рейндерс.  Еврокомисарят настоява решенията в тази посока да бъдат взимани от Съвета на ЕС с обратно квалифицирано мнозинство – т.е. за отхвърляне да бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.
По неговите думи новият механизъм ще бъде предпазно средство срещу корупцията, в защита на свободата на медиите и за надзор на работата на националните институции. Рейндерс уточни, че данните за докладите ще бъдат събирани от разнообразни източници, но оценките на тази основа ще бъдат правени единствено от комисията.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Един коментар

  1. КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ….ТЕ ВСИЧКО ЗНАЯТ …ИМА ПОГОВОРКА : “ НЕ НАСТЪПВАЙ РЯДКО ЛАЙНО, ЗАЩОТО ЩЕ ТЕ ОПРЪСКА“ ! ИЗВИНЕТЕ МЕ…..И ВСЕ ПАК, НАГЛОСТТА МУ Е НЕНАДМИНАТА !! ЗА ПРОСТОТИЯТА НЕ ГОВОРИМ ВЪОБЩЕ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.