Последни новини
Home / Законът / Отчетите на Темида пред парламента: Опозицията обвини и действащия ВСС в “тежки скандали” и “лични нападки”

Отчетите на Темида пред парламента: Опозицията обвини и действащия ВСС в “тежки скандали” и “лични нападки”

Defakto.bg

Загърбете егото в името на по-висша цел – правосъдието, призова Крум Зарков

Въпреки “горещото” заседание на правната комисия на 17 юни, обсъждането на годишните доклади за дейността на ВСС, съдилищата, Инспектората и прокуратурата през 2019 г. минаха мирно в пленарната зала на Народното събрание днес.

Едно от обясненията вероятно е, че важните отчети на съдебната власт пред депутатите, въведени като осъществяване на конституционното разделение, но и взаимодействие между властите, бяха в края на пленарния дневен ред.

Все пак се чухи и принципни послания.

След отчета на Висшия съдебен съвет, визирал включително дейността му по защита на съдебната независимост, Крум Зарков (БСП) обяви:

Крум Зарков

“Направено е не малко, но в същото време въпросите, които стояха преди 3 години, след избора на настоящия състав на съдебния съвет, продължават да стоят, включително за неравномерната натовареност на съдилищата. А атмосферата, в която ВСС функционира, сигналите, които излъчва към обществото… За съжаление, този състав не излиза от предния – налице са тежки скандали и лични нападки. А по Конституция това е “правителството на съдебната власт”.

Ние ще покрепим доклада за дейността на ВСС през 2019 г., но оставаме със силни изисквания както за начина на работа, така и за постигнатите резулати. България има тежки проблеми със съдебната система – и у нас, и навън. Нужен е коренно различен диалог, търсене на решение на проблема, а не изкуствени противопоставяния, нужни са загърбвания на егото в интерес на по-висшата цел – българският гражданин да знае, че ще бъде съден от един обективен и безпристрастен съд”.

Боян Магдалинчев

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори: “Споделям казаното от Крум Зарков, че има забавяне в съдебната карта по отношение на съдилищата и неравномерната натовареност. Основният проблем пред нас е за софийските съдилища. Не споделям това, че генирараме скандали. Опитвахме се дълго време да сме толерантни към провокативни изказвавиня, нещата се попромениха, но са далеч по-различни от онова, което беше  (в предния ВСС, явно – б. ред)”.

Нататък нямаше нито въпрос към главния съдебен инспектор Теодора Точкова, главния прокурор Иван Гешев, председателите на върховните съдилища – на ВАС Георги Чолаков и на ВКС Лозан Панов.

Иван Гешев
Гледка от пленарната зала

Иван Гешев направи същите анонси, както и пред правната комисия. Сред тях продължаване на окрупняването на районните прокуратури и закъснението на съдилищата по проблема, морално остарелите НК и НПК и работната група в прокуратурата, в резултат на което “ПРБ има намерение в близкия месец да изложи виждането си като експертни предложения за промени в НК и НПК”. Не пропусна, естествено, битовата престъпност, за която очаква “сериозен спад”, както и идеите си по транспортните престъпления.

Лозан Панов призна, че Съдийската колегия притеснително закъснява с реформата на съдебната карта, но го илюстрира включително и с постоянния отпор – и “отвътре”, и “отвън” (от парламента) да се реши поне въпросът с оптимизацията на военните съдилища. Председателят на ВКС сложи акцент и върху нападките към съдии през миналата година, примерът му бе с хулите срещу Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева – магистратите от Софийския апелативен съд, постановили условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Изрази готовност да отговори на всички въпроси, включително от министър Данаил Кирилов, който бе в НС. Въпроси нямаше.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Упорството на юридическата некомпетентност постига опасна степен на невежество за избирателния процес

Законодателната инициатива на управляващите за предстоящите избори гъмжи от правни недомислия Петър Обретенов На 14 …

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Един коментар

  1. ВСИЧКО ПРОЧЕТОХ , НИЩО НОВО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ И ПРОМЕНИ…………………..ДО КОГА ?!?! СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е “ПУЛСА НА ОБЩЕСТВОТО” !!! ПРИЛИЧА НА ДИКТАТУРА !! А, В ТОВА ВРЕМЕ СЕ ПЕЕ ПЕСЕНТА “ДАЛАВЕРА,ДАЛАВЕРА ” ИЛИ ….НЕ Е ТАКА !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.