Последни новини
Home / Законът / Отчетите на Темида пред парламента: Опозицията обвини и действащия ВСС в „тежки скандали“ и „лични нападки“

Отчетите на Темида пред парламента: Опозицията обвини и действащия ВСС в „тежки скандали“ и „лични нападки“

Defakto.bg

Загърбете егото в името на по-висша цел – правосъдието, призова Крум Зарков

Въпреки „горещото“ заседание на правната комисия на 17 юни, обсъждането на годишните доклади за дейността на ВСС, съдилищата, Инспектората и прокуратурата през 2019 г. минаха мирно в пленарната зала на Народното събрание днес.

Едно от обясненията вероятно е, че важните отчети на съдебната власт пред депутатите, въведени като осъществяване на конституционното разделение, но и взаимодействие между властите, бяха в края на пленарния дневен ред.

Все пак се чухи и принципни послания.

След отчета на Висшия съдебен съвет, визирал включително дейността му по защита на съдебната независимост, Крум Зарков (БСП) обяви:

Крум Зарков

„Направено е не малко, но в същото време въпросите, които стояха преди 3 години, след избора на настоящия състав на съдебния съвет, продължават да стоят, включително за неравномерната натовареност на съдилищата. А атмосферата, в която ВСС функционира, сигналите, които излъчва към обществото… За съжаление, този състав не излиза от предния – налице са тежки скандали и лични нападки. А по Конституция това е „правителството на съдебната власт“.

Ние ще покрепим доклада за дейността на ВСС през 2019 г., но оставаме със силни изисквания както за начина на работа, така и за постигнатите резулати. България има тежки проблеми със съдебната система – и у нас, и навън. Нужен е коренно различен диалог, търсене на решение на проблема, а не изкуствени противопоставяния, нужни са загърбвания на егото в интерес на по-висшата цел – българският гражданин да знае, че ще бъде съден от един обективен и безпристрастен съд“.

Боян Магдалинчев

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори: „Споделям казаното от Крум Зарков, че има забавяне в съдебната карта по отношение на съдилищата и неравномерната натовареност. Основният проблем пред нас е за софийските съдилища. Не споделям това, че генирараме скандали. Опитвахме се дълго време да сме толерантни към провокативни изказвавиня, нещата се попромениха, но са далеч по-различни от онова, което беше  (в предния ВСС, явно – б. ред)“.

Нататък нямаше нито въпрос към главния съдебен инспектор Теодора Точкова, главния прокурор Иван Гешев, председателите на върховните съдилища – на ВАС Георги Чолаков и на ВКС Лозан Панов.

Иван Гешев
Гледка от пленарната зала

Иван Гешев направи същите анонси, както и пред правната комисия. Сред тях продължаване на окрупняването на районните прокуратури и закъснението на съдилищата по проблема, морално остарелите НК и НПК и работната група в прокуратурата, в резултат на което „ПРБ има намерение в близкия месец да изложи виждането си като експертни предложения за промени в НК и НПК“. Не пропусна, естествено, битовата престъпност, за която очаква „сериозен спад“, както и идеите си по транспортните престъпления.

Лозан Панов призна, че Съдийската колегия притеснително закъснява с реформата на съдебната карта, но го илюстрира включително и с постоянния отпор – и „отвътре“, и „отвън“ (от парламента) да се реши поне въпросът с оптимизацията на военните съдилища. Председателят на ВКС сложи акцент и върху нападките към съдии през миналата година, примерът му бе с хулите срещу Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева – магистратите от Софийския апелативен съд, постановили условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Изрази готовност да отговори на всички въпроси, включително от министър Данаил Кирилов, който бе в НС. Въпроси нямаше.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Един коментар

  1. ВСИЧКО ПРОЧЕТОХ , НИЩО НОВО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ И ПРОМЕНИ…………………..ДО КОГА ?!?! СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е „ПУЛСА НА ОБЩЕСТВОТО“ !!! ПРИЛИЧА НА ДИКТАТУРА !! А, В ТОВА ВРЕМЕ СЕ ПЕЕ ПЕСЕНТА „ДАЛАВЕРА,ДАЛАВЕРА “ ИЛИ ….НЕ Е ТАКА !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.