Последни новини
Home / Законът / Промени в прекия избор за ВСС от съдии, прокурори и следователи: Общи събрания и онлайн по решение на пленума

Промени в прекия избор за ВСС от съдии, прокурори и следователи: Общи събрания и онлайн по решение на пленума

Defakto.bg

Кандидатите ще се срещат с избирателите включително в работно време

Промени в Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите гласува днес Пленумът на ВСС.

До това се стигна след напускането на Даниела Машева, назначена днес за зам.-главен прокурор. Тя бе избраник от професиноалната квота на прокурорите и законът дава ясен срок за излъчването на неин приемник – до 7 дни от предсрочното освобождаване Иван Гешев трябва да свика Общо събрание, което първо да изслуша кандидатите за овакантеното място, а после и да гласува. Срокът изтича утре.

Промените в изборните правила са няколко. Най-актуалната е даването на възможност за провеждане на общи събрания и онлайн. Конкретно в правилата се записва: “В условията на обявено от Народното събрание военно или други извънредно положение, както и в условията на извънредна епидемична обстановка, по решение на Пленума на ВСС и при наличие на техническа възможност, общото събрание се провежда дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка”. Предложението дойде от Прокурорската колегия на ВСС, но бе редактирано – че решението за дистанционно провеждане ще се вмеза не от някоя от двете колегии, а от Пленума, в който съвместно заседават съдии, прокурори и следователи.

Вкарва се и важно допълнение за обжалването на изборните резултати – такава възможност бе дадена от Закона за съдебната власт. Но при първия пряк избор за ВСС през 2017 г. смесеният състав от върховни съдии от ВКС и ВАС се видя в чудо по кои процесуални правила да се движи това производство. Дилемата бе решена с поправките в АПК, а сега съделният съвет в своите правила изрично записва, че “съставът (от ВКС и ВАС) разглежда жалбата по реда на АПК в открито съдебно заседание с призоваване на жалбоподателя и представител на избирателната комисия и се произнася с решение в 14-дневен срок, което е окончателно”.

И още:  срещите на кандидата с избиратели се провеждат в сградите на съдебната власт или чрез видеоконферентна връзка, като отпада ограничението това да се случва в извънработно време.  Административните ръководители са длъжни да осигурят провеждането на тези срещи при равнопоставеност на всички желаещи кандидати.

Отпадат и мандатните комисии при прекия вот. Председателят на общото събрание ще отчита и обявява резултатите на вота за членовете на избирателната комисия и секционните комисии, като за целта съставя протокол.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Спира използването на единната информационна система от 2 август

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.