Последни новини
Home / Законът / Промени в прекия избор за ВСС от съдии, прокурори и следователи: Общи събрания и онлайн по решение на пленума

Промени в прекия избор за ВСС от съдии, прокурори и следователи: Общи събрания и онлайн по решение на пленума

Defakto.bg

Кандидатите ще се срещат с избирателите включително в работно време

Промени в Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите гласува днес Пленумът на ВСС.

До това се стигна след напускането на Даниела Машева, назначена днес за зам.-главен прокурор. Тя бе избраник от професиноалната квота на прокурорите и законът дава ясен срок за излъчването на неин приемник – до 7 дни от предсрочното освобождаване Иван Гешев трябва да свика Общо събрание, което първо да изслуша кандидатите за овакантеното място, а после и да гласува. Срокът изтича утре.

Промените в изборните правила са няколко. Най-актуалната е даването на възможност за провеждане на общи събрания и онлайн. Конкретно в правилата се записва: “В условията на обявено от Народното събрание военно или други извънредно положение, както и в условията на извънредна епидемична обстановка, по решение на Пленума на ВСС и при наличие на техническа възможност, общото събрание се провежда дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка”. Предложението дойде от Прокурорската колегия на ВСС, но бе редактирано – че решението за дистанционно провеждане ще се вмеза не от някоя от двете колегии, а от Пленума, в който съвместно заседават съдии, прокурори и следователи.

Вкарва се и важно допълнение за обжалването на изборните резултати – такава възможност бе дадена от Закона за съдебната власт. Но при първия пряк избор за ВСС през 2017 г. смесеният състав от върховни съдии от ВКС и ВАС се видя в чудо по кои процесуални правила да се движи това производство. Дилемата бе решена с поправките в АПК, а сега съделният съвет в своите правила изрично записва, че “съставът (от ВКС и ВАС) разглежда жалбата по реда на АПК в открито съдебно заседание с призоваване на жалбоподателя и представител на избирателната комисия и се произнася с решение в 14-дневен срок, което е окончателно”.

И още:  срещите на кандидата с избиратели се провеждат в сградите на съдебната власт или чрез видеоконферентна връзка, като отпада ограничението това да се случва в извънработно време.  Административните ръководители са длъжни да осигурят провеждането на тези срещи при равнопоставеност на всички желаещи кандидати.

Отпадат и мандатните комисии при прекия вот. Председателят на общото събрание ще отчита и обявява резултатите на вота за членовете на избирателната комисия и секционните комисии, като за целта съставя протокол.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.