Последни новини
Home / Законът / Спрецпрокуратурата призова на разпит Пламен Узунов и шефа НСО, не може да “разбие” кодовете на иззети телефони

Спрецпрокуратурата призова на разпит Пламен Узунов и шефа НСО, не може да “разбие” кодовете на иззети телефони

Defakto.bg

Президентският  съветник Пламен Узунов и директорът на НСО Красимир Станчев са призовани на разпит в спецпрокуратурата. Причината – спецпрокурорите не могат да се справят с  кодовете на иззетите от президентския съветник  телефони.  Станчев е извикан тъй като се оказало, че едни от телефоните на Узунов  се намирал в автомобил от кортежа на президента.

В съобщение на спецпрокуратурата се казва, че  “като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са приобщени три мобилни устройства, ползвани от Пламен Узунов.   Назначените са и са изготвени експертни справки на телефоните.

При изследването на едно от устройствата е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни.  По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, сочи  прокуратурата.

При изследване на втория телефон,  е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения от ползвателя.

Прокуратурата не успяла да зареди третия телефон въпреки използването на различни зарядни устройства.  “Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.”, съобщава прокуратурата.

По тази причина Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател при СО-СП, за да предостави кодовете. Единият телефон се намирал в автомобил – част от кортеж на президента, и бил донесен в прокуратурата от шофьор на НСО. По тази причина спецпрокуратурата вика и шефа на НСО Красимир Станчев.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.