Последни новини
Home / Законът / Спрецпрокуратурата призова на разпит Пламен Узунов и шефа НСО, не може да „разбие“ кодовете на иззети телефони

Спрецпрокуратурата призова на разпит Пламен Узунов и шефа НСО, не може да „разбие“ кодовете на иззети телефони

Defakto.bg

Президентският  съветник Пламен Узунов и директорът на НСО Красимир Станчев са призовани на разпит в спецпрокуратурата. Причината – спецпрокурорите не могат да се справят с  кодовете на иззетите от президентския съветник  телефони.  Станчев е извикан тъй като се оказало, че едни от телефоните на Узунов  се намирал в автомобил от кортежа на президента.

В съобщение на спецпрокуратурата се казва, че  „като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са приобщени три мобилни устройства, ползвани от Пламен Узунов.   Назначените са и са изготвени експертни справки на телефоните.

При изследването на едно от устройствата е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни.  По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, сочи  прокуратурата.

При изследване на втория телефон,  е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения от ползвателя.

Прокуратурата не успяла да зареди третия телефон въпреки използването на различни зарядни устройства.  „Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.“, съобщава прокуратурата.

По тази причина Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател при СО-СП, за да предостави кодовете. Единият телефон се намирал в автомобил – част от кортеж на президента, и бил донесен в прокуратурата от шофьор на НСО. По тази причина спецпрокуратурата вика и шефа на НСО Красимир Станчев.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.