Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Експертиза обявява за негодни два „фатални“ записа

Делото „Младост“: Експертиза обявява за негодни два „фатални“ записа

Defakto.bg

Процесът продължава утре в Апелативния специализиран съд, може да се стигне и до пледоарии

Записите от две „фатални“ за обвиненията срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров срещи помежду им през 2018 г. са изключително неясни, а оттам и негодни за идентитификация на гласовете. Не е възможно да се посочи дали участниците в тези разговори са подсъдимите и коя реплика от кого е изказана.

Това е заключението на специалисти от Института по криминалистика и криминология на МВР по възложената им от Апелативния специализиран съд експертиза. Резултатите би трябвало да бъдат огласени на утрешното заседание на втората инстанция по гръмкото дело „Младост“. То може да се окаже и последното пред този съд. Начело на състава е председателят на АпСНС Георги Ушев.

Процесът срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кмета Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, вече влезе в аналите с гръмката акция по задържането на двете дами насред центъра на София на 17 април 2018, когато Иванчева и Петрова с часове бяха държани с белезници пред погледа на минувачите, на камери и фотоапарати. За „букета от нарушения“ на човешките им права – както при задържането, така и при досъдебното производство и продължителното им пребиваване в следствените килии Иванчева и Петрова изпратиха и жалба до Европейския съд по права на човека в Страсбург, подготвена от офиса на кантората „Савова“ в Прага. По делото се запомниха и експресни произнасяния на Апелативния специализиран съд, за да се осуети пускането на Иванчева и Петрова под „домашен“ арест, както и последвалите протуберанси от проверки, искания за дисциплинарно производство и отказите да бъде образувано то. Впечатли също сумата от 70 000 евро, предоставена от Ваклин на разследващите за белязване на банкноти, които бяха прибрани като веществено доказателство, поставени бяха ред въпроси и за самия предприемач.

През май 2019 г. Специализираният съд призна тримата за виновни за поискан, но не и за получен подкуп от Ваклин и определи 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. за Петрова и 12 г. за Дюлгеров. В същото време първата инстанция призна и за наличието на „провокация към подкуп“ от страна на строителния предприемач, основен свидетел на прокуратурата, както и за ред притеснителни моменти и неясноти в самото разследване. Заяви, че присъдата не почива само на данните от СРС и в осъдителната част е дал вяра на показанията на Ваклин. В крайна сметка, мярката за неотклонение все пак стана „домашен арест“.

Последната експертиза на записите от СРС-та по искане на защитата трябваше да изследва звучащите гласове от срещи на 16 март и 3 април 2018 г. и казаното на тях. Станалото тогава бе и в основата на присъдите срещу кметиците на първа инстанция.

Според мотивите на съдия Иво Хинов от СпНС на 16 март е било формирано намерение да се иска насрещна „престация“ от основния свидетел Ваклин за движение на строителната му преписка в „Младост“. На 3 април пък е имало друга среща между тримата. Първата инстанция бе подчертала и станалото между тримата на 11 април 2018 г., като уточняване на „претенциите“, но среща тогава категорично не е била провеждана.

Биляна Петрова отдавна настоява, че записите от „фаталните“ срещи са  неясни, репликите не се чуват добре, което поставя голяма въпросителна пред свалените на хартия разговори, станали вещедтвени доказателствени средства.

Затова вещите лица трябваше отново да изслушат дисковете, да сравнят гласовете на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и да кажат кой от тях каква реплика произнася. Това не е възможно, отсичат експертите. За това не се и наложило „снемане на глас от тези лица“.

Дали ще бъдат приети тези заключения предстои да видим. В делото пред втората инстанция имаше и друга експертиза, еднозначно приета от Апелативния специализиран съд. През януари ново изследване, назначено по искане на прокуратурата, обяви, че именно Петко Дюлгеров е изписал „уличаващи“ цифри в тефтерчето на Десислава Иванчева. Впечатляващото бе, че пред първата инстанция същите три вещи лица бяха обявили точно обратното – записите не са излезли от ръката нито на Иванчева, нито на Петрова и най-вероятно не са правени и от Петко Дюлгеров.

Междувременно до медиите бе разпратено отворено писмо до съдия Георги Ушев, Инспектората към ВСС, президента, еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. То е подписано от Петър Кърджилов, бивш пиар в община „Младост“, посочен навремето от Десислава Иванчева за и.ф. кмет.

Ето го:

Петър Кърджилов

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Господин съдия Ушев,

Ние, гражданите, които в продължение на две години и три месеца следим отблизо процеса срещу г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова по скалъпеното и инсценирано обвинение срещу тях за искане и взимане на подкуп от лицето Александър Ваклин, чрез така наречения от прокураурата „посредник” Петко Дюлгеров, сме убедени в тяхната невинност и сигурни в тяхното набедяване.

Вие, г-н Ушев, като съдия в специализиран наказателен съд (АСНС), сте длъжен да разглеждате и взимате предвид всички доказателства, които опровергават тезата на прокуратурата и оневиняват подсъдимите Иванчева и Петрова! Вие обаче, с действията си постоянно доказвате, че правите тъкмо обратното: отхвърляте почти всички доказателствени искания на подсъдимите и техните защитници, които ги оневиняват и, по примера на Вашия предшественик на първата инстанция съдия Иво Хинов, обслужвате тезата на прокуратурата като игнорирате опитите на защитата за разкриването на истината в настоящия процес!

Затова, като взимаме предвид на първо място Вашите действия в процеса досега, начинът, по който бяхте избран за председател на съдебния състав и отказът ви да си направите отвод, предвид действията Ви като председател на АСНС в услуга на прокуратурата при предишната инстанция с цел оставането на Иванчева и Петрова в ареста; предвид изказването на настоящия главен прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ, дадено от него на 17 април 2019 г., че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически; както и предвид наскоро публикувания доклад на Антикорупционния фонд за правосъдната система в България със заглавие „Активност без видими резултати”, ние имаме сериозни и основателни съмнения във Вашата независимост и безпристрастност при решенията Ви по дело 314/2019 на АСНС.

Като информираме председателя на Върховния касационен съд, Инспектората към Висшия съдебен съвет, европейския комисар по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, Президента на Репубика България и медиите, ние, долуподписалите се граждани в защита на невинните и набедени Десислава Иванчева и Биляна Петрова, НАСТОЯВАМЕ да предприемете следните действия за разкриване на истината в този съдебен процес:

  1. Да изпълните искането на защитата да изискате и гледате в открито заседание пълните записи от кръстовището в деня на ареста на Иванчева и Петрова, от които ще стане ясно, че пачките евро са били подхвърлени в колата от следовател Рабаджиева! Ще стане ясно също, че служебният автомобил е бил нарочно изцапан с флуорeсцентен прах от служители, както са били изцапани с такъв прах и самите Иванчева и Петрова на мястото на ареста!
  2. Да изпълните искането на защитата да призовете за разпит г-н Светослав Разнованов, чиито сигнал срещу Иванчева според прокуратурата е послужил за разрешение от съдия Неделчева за използване на СРС. Този сигнал на Разнованов изобщо липсва в делото! Настояваме да изискате този сигнал и да призовете Разнованов за разпит.
  3. Да приемете като доказателство проучването на Биляна Петрова, или да разпоредите такова проучване от вещи лица, за трафичните данни от мобилните телефони на Иванчева, Дюлгеров и нейния. Данните от трафичните данни доказват, че цели две срещи, за които твърди прокуратурата, изобщо не са се състояли!
  4. Да поискате от Александър Ваклин доказателства за произхода на предоставените от него 70 000 евро за така наречения „подкуп”, предвид предоставените от НАП данни за възможни данъчни престъпления, извършени от това лице!
  5. Да уважите искането за частично вдигане запора върху спестяванията на Биляна Петрова, за да може да плати на адвокатите си.
  6. Да уважите искането на Десислава Иванчева да продължи инвитро процедурите.
  7. Предвид всичко изброено, да отмените мярката „домашен арест” на Иванчева и Петрова и да я замените с най-леката мярка „подписка”.

Ако не изпълните нашите искания, които изцяло следват логиката на един справедлив съдебен процес, за нас, долуподписаните български граждани, както и за европейските институции ще бъде ясно, че вие не сте независим съдия и съдебен състав, че изпълнявате политическата поръчка на управляващата партия ГЕРБ да бъде прикрито престъплението по набедяване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в подкуп.

Автор: д-р Петър Кърджилов, бивш пиар специалист в Столична община – Район „Младост”

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.