Последни новини
Home / Законът / Изборът за ОС-Пловдив: Кандидат с обвинения към конкурента, оставка на председател на районен съд

Изборът за ОС-Пловдив: Кандидат с обвинения към конкурента, оставка на председател на районен съд

Defakto.bg

За трети път Съдийската колегия на ВСС ще опита утре да избере нов председател на Окръжния съд в Пловдив. За разлика от предните два пъти, когато претендентът бе един, този път кандидатите са двама.

Те са Иван Калибацев, избран през декември 2018 г. за втори мандат начело на РС-Пловдив, който за втори път се кандидатира за председател на окръжния съд в града. Бъде ли избран, за него това ще е четвърти управленски мандат – дотук има един в РС-Асеновград, последван от два в РС-Пловдив. Опонент му е  Розалия Шейтанова, съдия от ОС-Пловдив, работи в съда от 2006 г., преди това е била в РС-Асеновград, включително като зам.-председател. В началото на кариерата си в системата 2 години е работила като прокурор.

А надпреварата се очертава като интересна поради няколко причини. Първо, едно от най-големите окръжни съдилища в България близо две години  е без титулярен ръководител. (А миналата година едва от втори опит бе избран титуляр в Апелативния съд в Пловдив – преизбраха Магдалина Иванова, като първата процедура се провали заради липсата на кандидати, което наведе на размисли).

Второ, дотук две процедури за избор на нов председател на ОС завършиха неуспешно. В началото на 2019 г. конкурсът бе прекратен, след като дотогавашният председател Веселин Хаджиев оттегли кандидатурата си по здравословни причини.  А на 16 юли миналата година Иван Калибацев не бе избран, като не му стигна един глас от нужните 8 за успешен вот. Резултатът бе 7 на 6, като несъгласните с кандидатурата му включително изтъкваха доводи за поетите неотдавна ангажименти към районния съд в града, за “месианското” отношение на кандидата, споменаваше се и съдебната номенклатура.

Трето, надпреварата явно няма да е на принципа на “почтената игра” – кандидадът Калибацев вече е атакувал конкурентката Шейтанова на проведеното Общо събрание на окръжния съд.

Четвърто, този конкурс  доведе до оставката на председател на районен съд – този в Асеновград.

За почтената игра

На Общото събрание на ОС-Пловдив е проведено тайно гласуване, като измежду 37 пуснати бюлетини, “за” Калибацев са били 9, “против” 21, “въздържали се” 7. При Розалия Шейтанова резултатите са 28 “за”, 3 “против” и 6 “въздържали се”.

Заседанието на Общото събрание е било на 19 юни, на него присъстват 45 съдии, от тях 40 с право на глас. А протоколът е любопитен.

Иван Калибацев

Например кандидадът Иван Калибацев след направените от него заявки за успешно управление на районния съд и “отваряне на очите” на отразяващите съда журналисти с практически обучения, докладвани новаторски идеи за бордове на съдилищата от региона, видове съвместност на различните им служби, заричания, че е добър човек и няма никакви намерения да е диктатор, пътьом коментира концепцията на опонентката. Като заявява, че пасажи от нея са копи-пейст от концепцията на предишния председател Веселин Хаджиев и че съдия Шейтанова няма собствени визия и тези. Нещо повече, Калибацев оставя “за запознаване” на Общото събрание папка с оцветените от него твърдяни копирани пасажи.

Розалия Шейтанова не коментира опонента. Но пък ясно заявява, че се кандидатира и като знак за достойнството на този окръжен съд, в който работят можещи, знаещи и капацитетни магистрати. Категорична е, че новият председател трябва да е от работещите в окръжния съд. На въпроса дали няма да възникне конфликт на интереси със съпруга й, председател на РС-Асеновград, в същия съдебен район, проверяван от ОС по линия на инстанционния контрол и не само, заявява, че Иван Шейтанов е написал оставката си в момента, в който тя е решила да се кандидатира за председател на ОС. Както и че той по принцип не е искал втори мандат, но го е поел заради сериозен ангажимент по довършване на ремонта на сградата на съда, който вече е приключил.

Розалия Шейтанова

При последвалите изказвания само един съдия казва, че е впечатлен от идеите на Иван Калибацев, но те са за мащаба на ВСС и би гласувал за него като за член на ВСС. Останалите изказвания са за почтеността и професионализма на Розалия Шейтанова, има и говорящи реплики за “мярата” при конкуренция.

За оставката

Междувременно на страницата на Районен съд-Асеновград е публикувано съобщение за оставката на председателя Иван Шейтанов, подадена до Съдийската колегия на ВСС.

В съобщението се казва: “Искането е мотивирано с оглед избягване на риск от предпоставки за възникване на конфликт на интереси между него и съпругата му – съдия  Розалия Шейтанова и съдия Иван Калибацев, които участват в обявена процедура за избор на Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив.

В заявлението е посочено, като участник в процедурата Розалия Шейтанова е поканена за събеседване и изслушване, което ще се състои на 03.07.2020г. В случай че тя събере необходимото мнозинство и бъде назначена на длъжността за която кандидатства, ще се създадат предпоставки за възникване на конфликт на интереси тъй като в момента Иван Шейтанов заема длъжност „Административен ръководител – председател“ на Районен съд – Асеновград, който попада в района на Окръжен съд Пловдив.

Иван Шейтанов

Наред с това в обявената процедура  участва и съдия Иван Калибацев, назначен на длъжността Административен ръководител Председател на Районен съд Пловдив. В случай, че същият събере необходимия брой гласове, би заел длъжността, за която кандидатства, се казва в мотивите към заявлението.

Според Иван Шейтанов към настоящия момент между него и г-н Калибацев, като ръководители на еднакви по степен съдебни единици в района на Окръжен съд Пловдив, няма почти никаква комуникация и отношения на взаимно доверие. Заемането на длъжността  Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив от негова страна не би подобрило отношенията им , а напротив би създало предпоставки за възникване на конфликт на интереси между двамата административни ръководители.”

Думата има Съдийската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.