Последни новини
Home / Законът / Изборът за ОС-Пловдив: Кандидат с обвинения към конкурента, оставка на председател на районен съд

Изборът за ОС-Пловдив: Кандидат с обвинения към конкурента, оставка на председател на районен съд

Defakto.bg

За трети път Съдийската колегия на ВСС ще опита утре да избере нов председател на Окръжния съд в Пловдив. За разлика от предните два пъти, когато претендентът бе един, този път кандидатите са двама.

Те са Иван Калибацев, избран през декември 2018 г. за втори мандат начело на РС-Пловдив, който за втори път се кандидатира за председател на окръжния съд в града. Бъде ли избран, за него това ще е четвърти управленски мандат – дотук има един в РС-Асеновград, последван от два в РС-Пловдив. Опонент му е  Розалия Шейтанова, съдия от ОС-Пловдив, работи в съда от 2006 г., преди това е била в РС-Асеновград, включително като зам.-председател. В началото на кариерата си в системата 2 години е работила като прокурор.

А надпреварата се очертава като интересна поради няколко причини. Първо, едно от най-големите окръжни съдилища в България близо две години  е без титулярен ръководител. (А миналата година едва от втори опит бе избран титуляр в Апелативния съд в Пловдив – преизбраха Магдалина Иванова, като първата процедура се провали заради липсата на кандидати, което наведе на размисли).

Второ, дотук две процедури за избор на нов председател на ОС завършиха неуспешно. В началото на 2019 г. конкурсът бе прекратен, след като дотогавашният председател Веселин Хаджиев оттегли кандидатурата си по здравословни причини.  А на 16 юли миналата година Иван Калибацев не бе избран, като не му стигна един глас от нужните 8 за успешен вот. Резултатът бе 7 на 6, като несъгласните с кандидатурата му включително изтъкваха доводи за поетите неотдавна ангажименти към районния съд в града, за „месианското“ отношение на кандидата, споменаваше се и съдебната номенклатура.

Трето, надпреварата явно няма да е на принципа на „почтената игра“ – кандидадът Калибацев вече е атакувал конкурентката Шейтанова на проведеното Общо събрание на окръжния съд.

Четвърто, този конкурс  доведе до оставката на председател на районен съд – този в Асеновград.

За почтената игра

На Общото събрание на ОС-Пловдив е проведено тайно гласуване, като измежду 37 пуснати бюлетини, „за“ Калибацев са били 9, „против“ 21, „въздържали се“ 7. При Розалия Шейтанова резултатите са 28 „за“, 3 „против“ и 6 „въздържали се“.

Заседанието на Общото събрание е било на 19 юни, на него присъстват 45 съдии, от тях 40 с право на глас. А протоколът е любопитен.

Иван Калибацев

Например кандидадът Иван Калибацев след направените от него заявки за успешно управление на районния съд и „отваряне на очите“ на отразяващите съда журналисти с практически обучения, докладвани новаторски идеи за бордове на съдилищата от региона, видове съвместност на различните им служби, заричания, че е добър човек и няма никакви намерения да е диктатор, пътьом коментира концепцията на опонентката. Като заявява, че пасажи от нея са копи-пейст от концепцията на предишния председател Веселин Хаджиев и че съдия Шейтанова няма собствени визия и тези. Нещо повече, Калибацев оставя „за запознаване“ на Общото събрание папка с оцветените от него твърдяни копирани пасажи.

Розалия Шейтанова не коментира опонента. Но пък ясно заявява, че се кандидатира и като знак за достойнството на този окръжен съд, в който работят можещи, знаещи и капацитетни магистрати. Категорична е, че новият председател трябва да е от работещите в окръжния съд. На въпроса дали няма да възникне конфликт на интереси със съпруга й, председател на РС-Асеновград, в същия съдебен район, проверяван от ОС по линия на инстанционния контрол и не само, заявява, че Иван Шейтанов е написал оставката си в момента, в който тя е решила да се кандидатира за председател на ОС. Както и че той по принцип не е искал втори мандат, но го е поел заради сериозен ангажимент по довършване на ремонта на сградата на съда, който вече е приключил.

Розалия Шейтанова

При последвалите изказвания само един съдия казва, че е впечатлен от идеите на Иван Калибацев, но те са за мащаба на ВСС и би гласувал за него като за член на ВСС. Останалите изказвания са за почтеността и професионализма на Розалия Шейтанова, има и говорящи реплики за „мярата“ при конкуренция.

За оставката

Междувременно на страницата на Районен съд-Асеновград е публикувано съобщение за оставката на председателя Иван Шейтанов, подадена до Съдийската колегия на ВСС.

В съобщението се казва: „Искането е мотивирано с оглед избягване на риск от предпоставки за възникване на конфликт на интереси между него и съпругата му – съдия  Розалия Шейтанова и съдия Иван Калибацев, които участват в обявена процедура за избор на Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив.

В заявлението е посочено, като участник в процедурата Розалия Шейтанова е поканена за събеседване и изслушване, което ще се състои на 03.07.2020г. В случай че тя събере необходимото мнозинство и бъде назначена на длъжността за която кандидатства, ще се създадат предпоставки за възникване на конфликт на интереси тъй като в момента Иван Шейтанов заема длъжност „Административен ръководител – председател“ на Районен съд – Асеновград, който попада в района на Окръжен съд Пловдив.

Иван Шейтанов

Наред с това в обявената процедура  участва и съдия Иван Калибацев, назначен на длъжността Административен ръководител Председател на Районен съд Пловдив. В случай, че същият събере необходимия брой гласове, би заел длъжността, за която кандидатства, се казва в мотивите към заявлението.

Според Иван Шейтанов към настоящия момент между него и г-н Калибацев, като ръководители на еднакви по степен съдебни единици в района на Окръжен съд Пловдив, няма почти никаква комуникация и отношения на взаимно доверие. Заемането на длъжността  Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив от негова страна не би подобрило отношенията им , а напротив би създало предпоставки за възникване на конфликт на интереси между двамата административни ръководители.“

Думата има Съдийската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.