Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата „премълча“ кореспонденция на Пламен Бобоков с Бойко Борисов и обръщението: „Добро утро, бос“!

Прокуратурата „премълча“ кореспонденция на Пламен Бобоков с Бойко Борисов и обръщението: „Добро утро, бос“!

Defakto.bg

В отговор на думите на главния прокурор, че прокуратурата обективно и съвестно изпълнява задълженията си по закон,   обвиняемият  Пламен Бобоков заяви, че обвинението не се  занимава с работата си по същество, а с производството на „Боливуд продъкшън“.  Пред bTV той бе категоричен е,  че  като разпространява снимки и кореспонденции, намерени в мобилните телефони на разследваните, прокуратурата цели тенденциозно да внуши  определени тези.

Тази кореспонденция беше спестена от прокуратурата, която в същото време  охотно пуска в публичното пространство тази на Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов, включително и за либийския танкер. И докато разговорите между Бобоков и Узунов според прокуратурата са търговия с влияние, то тези с Борисов не само, че не се определят по някакъв начин, но дори не се и показват.

Бобоков заяви, че е  искал да помогне на държавата и на собствения си бизнес със случая с либийския танкер. Той изрази недоумението си как никой в България не иска да разследва мафията, която се опитва вече 2 години да превземе въпросният морски съд.

Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал“, коментира Пламен Бобоков и уточни, че интересът му бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия. Текстът на изпратеното от него съобщение до премиера гласи: „Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен„.

Бизнесменът заяви, че наричал Борисов „бос“, защото бил „бос“ на държавата, бил началника. „Очевидно се познаваме отдавна“, допълни Пламен Бобоков, но добави, че  с премиера не били близки.

Той потвърди, че всичко, което прокуратурата е показала като негова кореспонденция с Пламен Узунов е истина, и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков натърти, че за разлика от на премиера, в иззетите от прокуратурата устройства той няма телефонния номер на президента.  (След тези думи на Бобоков прокуратурата пусна негов смс до президента (виж по-долу ),  така показа и че има пълен контрол над информацията по делата и пропуска от нея онази част, която върши работа)

Бобоков продължи: „Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил „Боливуд продъкшън“. Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап. От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно.  Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5,5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони„, коментира той вчерашната акция на прокуратурата. Той  уточни, че не се занимава лично с тази тема, както и че от няколко години насам дават боклука на фирми, които да се оправят с него в България.

Бобоков каза, че в 64 от 66 тома с доказателства на държавното обвинение никъде не се споменава неговото име. В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско законодателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме-навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки – всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови„, каза бизнесменът.

Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на „Монбат“ е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро„, попита риторично Бобоков.

Повтори, че  доброволно е предоставил телефона си заедно с кодовете за достъп и вече съжалява, защото не е очаквал публикации с откритата информация в тях.

Час след изявлението на Бобоков от пресцентъра на спецпрокуратурата разпространиха съобщения на бизнесмена към президента Румен Радев. На 29 септември 2019 г. Бобоков пише: „Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!……Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!„.

Президентът и бизнесменът си разменят и други съобщения, които обаче са заличени от прокуратурата. От държавното обвинение прилагат и разпечатка от изходящи и входящи съобщения от телефона на Бобоков, от която става ясно, че си е писал със съпругата на президента Десислава Радева.

Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия. Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава„, посочва  прокуратурата.

От спецпрокуратурата не коментираха „забравените“ смс-и с министър председателя.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.