Последни новини
Home / Законът / ВАП протестира като нищожни разрешенията за строеж в защитена зона „Емине – Иракли“

ВАП протестира като нищожни разрешенията за строеж в защитена зона „Емине – Иракли“

Defakto.bg

Внесен е протест срещу разрешения на строеж, издадени от главния архитект на община Несебър

Екоминистърът е сезиран  да върне  имот в рамките на защитена зона „Емине – Иракли“

 Върховна административна прокуратура протестира разрешенията за строеж на „Венид Еко вилидж“, издадени от главния архитект на Несебър и сезира министъра на околната среда и водите за включване на имот в рамките на защитена зона „Емине – Иракли“, съобщи държавното обвинение.   На  8 юни т.г. ВАП сезира министъра на МОСВ и началника на ДНСК  с  незабавна проверка на строежа в землището на Свети Влас в обхвата на защитена зона „Емине – Иракли“

Проверката беше  възложена след информация в медиите за строеж на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС.  Ставаше дума за  имот от скандална държавна заменка в гората над Св. Влас, собственост на братя Диневи, който  се застроява с ваканционно селище, а за да не  пречи на строителните дейности,  Министерството на околната среда и водите  изключило част от точно този имот от защитената зона.   Разследването бе на  Биволъ, като според изданието,  още преди  скандалното узаконяване, там са изникнали в груб строеж осем ваканционни къщи  от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”.  Публикацията бе под заглавие  – „Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Св. Влас от Натура 2000 след като те го застроили„.

След проверката ВАП установява, че е към днешна дата, 29 на сто от имота попада в границите на в проектозащитена зона „Емине – Иракли“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради.

След анализ на всички получени материали от проверката, ВАП констатира, че  при съгласуването на строежа на Комплекс „Венид Еко илидж“ от директора на РИОСВ в Бургас не са направени  преценки – на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона. Тези пропуски  водят до нищожност на осемте разрешения за строеж, смятат от прокуратурата.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

Екоминистърът е сезиран да върне имота в рамките на защитена зона „Емине – Иракли“.

„Поради изложеното, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт е ангажиран министърът на околната среда и водите съобразно компетентността да провежда държавната политика по опазване и поддържане на биологичното разнообразие за преценка, в съответствие с горните доводи, на предпоставките за включване на горния ПИ в окончателната граница на защитена зона „Емине – Иракли“.“

За организираните действия и взетите решения ВАП следва за бъде уведомена своевременно.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.