Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Прокуратурата изостави мисията си, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

Президентът Радев: Прокуратурата изостави мисията си, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

Defakto.bg

Няма да подкрепям бизнес,  който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила

България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели – единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“

Не виждам какво смущава държавното обвинение да публикува комуникацията ми, след като вече погази законите относно презумпцията за невинностследствената тайна и личната кореспонденция

 Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат.  В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за оповестената вчера от Специализираната прокуратура комуникация  на Пламен Бобоков, в която са заличени отговорите на държавния глава.   По-рано в петък главният секретар на президента Димитър Стоянов заяви пред bTV, че президентът сам ще публикува разговорите си с бизнесмена Пламен Бобоков, ако от прокуратурата не го направят.   Той е убеден, че публикуването на съобщенията, които Бобоков е изпращал до държавния глава, е с цел манипулиране на общественото доверие. Стоянов допълни, че специализираната прокуратура ще се разочарова, ако се надява да намери участие на президентството в задкулисни действия където и да е.

 Президентът заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му, защото не е извършвал злоупотреби. „На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност,  относно следствената тайна и личната кореспонденция“, заяви президентът и отново настоя обвинението да покаже чата в цялост.  Бизнесменът  Бобоков, след като прокуратурата вчера оповести за пореден път  данни  от разследването,  напомни, че в иззетите му от прокуратурата мобилни устройства не фигурира номер на телефон на държавния глава.  Тогава от чий телефон, след като не е от моя, са взети въпросните щедро разпространявани чатове? Дали пък не е от телефона на Президента?“ , попита попита с ясен намек, че е възможно някой незаконнода  шета в кореспонденцията на държавния глава.

Според Радев,   упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Радев заяви, че винаги когато програмата му зад граница  позволява, в делегацията си е водил представители на почтени, технологични и успешни наши компании. „Това са били стотици български фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа и които изказват признателност“, заяви Румен Радев. По думите му, всеки чуждестранен президент или посланик на друга държава у нас подкрепя и отстоява правата на експортно ориентирания бизнес на своята страна, както и на родните си компании.

В отговор на въпрос дали се е срещал с президента на Либерия държавният глава заяви, че не е разговарял, но ако има възможност, би провел такава среща. Подобен разговор ще представлява интерес предвид факта, че България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели – единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“. „Бих се срещнал и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна“, допълни Румен Радев.

Проблемите на страната не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател, каза той.  Проблемите на България ще се решат с прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, отбеляза президентът и подчерта, че трябва да се стимулира „бизнесът, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки проблемите в законодателство и в администрацията, успява да изнася, да реализира продукция и да внася данъци“.

Но аз няма да подкрепям бизнеса, който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят – внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат и ползват по   различни начини, без да развият някаква съществена продукция“, допълни Румен Радев.

Попитан за статута на храма „Света София“ в Истанбул, президентът заяви, че българската държава няма как да се намесва в работата на независимия съд на Република Турция, но е необходимо да се вземат предвид  историческите и културните дадености. „Трябва да се отчита, че „Света София“ има хилядолетна история и традиции, свързани с християнството, затова би било удачно това да стане място за духовно единение и близост на културите“, заяви Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.