Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Прокуратурата изостави мисията си, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

Президентът Радев: Прокуратурата изостави мисията си, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

Defakto.bg

Няма да подкрепям бизнес,  който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила

България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели – единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“

Не виждам какво смущава държавното обвинение да публикува комуникацията ми, след като вече погази законите относно презумпцията за невинностследствената тайна и личната кореспонденция

 Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат.  В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за оповестената вчера от Специализираната прокуратура комуникация  на Пламен Бобоков, в която са заличени отговорите на държавния глава.   По-рано в петък главният секретар на президента Димитър Стоянов заяви пред bTV, че президентът сам ще публикува разговорите си с бизнесмена Пламен Бобоков, ако от прокуратурата не го направят.   Той е убеден, че публикуването на съобщенията, които Бобоков е изпращал до държавния глава, е с цел манипулиране на общественото доверие. Стоянов допълни, че специализираната прокуратура ще се разочарова, ако се надява да намери участие на президентството в задкулисни действия където и да е.

 Президентът заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му, защото не е извършвал злоупотреби. „На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност,  относно следствената тайна и личната кореспонденция“, заяви президентът и отново настоя обвинението да покаже чата в цялост.  Бизнесменът  Бобоков, след като прокуратурата вчера оповести за пореден път  данни  от разследването,  напомни, че в иззетите му от прокуратурата мобилни устройства не фигурира номер на телефон на държавния глава.  Тогава от чий телефон, след като не е от моя, са взети въпросните щедро разпространявани чатове? Дали пък не е от телефона на Президента?“ , попита попита с ясен намек, че е възможно някой незаконнода  шета в кореспонденцията на държавния глава.

Според Радев,   упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Радев заяви, че винаги когато програмата му зад граница  позволява, в делегацията си е водил представители на почтени, технологични и успешни наши компании. „Това са били стотици български фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа и които изказват признателност“, заяви Румен Радев. По думите му, всеки чуждестранен президент или посланик на друга държава у нас подкрепя и отстоява правата на експортно ориентирания бизнес на своята страна, както и на родните си компании.

В отговор на въпрос дали се е срещал с президента на Либерия държавният глава заяви, че не е разговарял, но ако има възможност, би провел такава среща. Подобен разговор ще представлява интерес предвид факта, че България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели – единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“. „Бих се срещнал и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна“, допълни Румен Радев.

Проблемите на страната не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател, каза той.  Проблемите на България ще се решат с прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, отбеляза президентът и подчерта, че трябва да се стимулира „бизнесът, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки проблемите в законодателство и в администрацията, успява да изнася, да реализира продукция и да внася данъци“.

Но аз няма да подкрепям бизнеса, който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят – внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат и ползват по   различни начини, без да развият някаква съществена продукция“, допълни Румен Радев.

Попитан за статута на храма „Света София“ в Истанбул, президентът заяви, че българската държава няма как да се намесва в работата на независимия съд на Република Турция, но е необходимо да се вземат предвид  историческите и културните дадености. „Трябва да се отчита, че „Света София“ има хилядолетна история и традиции, свързани с християнството, затова би било удачно това да стане място за духовно единение и близост на културите“, заяви Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.