Последни новини
Home / Законът / Прокурорите номинират нов кандидат за ВСС до 17 юли, прекият избор ще е на 26 септември

Прокурорите номинират нов кандидат за ВСС до 17 юли, прекият избор ще е на 26 септември

Defakto.bg

Изборът на нов представител на прокурорите във Висшия съдебен съвет, стартира. Процедурата започва след оставката на Даниела Машева, която вече бе избрана за нов зам.-главен прокурор. А новият избраник ще довърши мандата на Машева в действащия съвет, който изтича през октомври 2022 г.

По закон обвинителите от страната изпращат във ВСС четирима, които стават членове на Прокурорската колегия на ВСС. А вотът е на принципа 1 магистрат-1 глас, правилото важи и за съдиите, и за следователите, само бройката на избираните е различна.

Колегията е общо от 11 човека, по право в нея влиза главният прокурор, един иизбират следователите, а петима изпраща парламентът.

Днес главният прокурор Иван Гешев е свикал Общо събрание (ОС) на прокурорите за избор на членове на ВСС, което ще се проведе в две последователни съботи на 19 и на 26 септември. На първата дата се изслушват допуснатите претенденти, на втората е самият пряк избор.

Общото събрание е свикано на основание чл. 29а, ал. 2 от Закона за съдебната власт във връзка с чл. 16, ал. 4, изр. второ от ЗСВ и Заповед на главния прокурор от 02.07.2020г., при спазване изискванията разписани в Правилата за провеждане на избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите.

Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на ВСС като депозират предложенията си в деловодството на Висшия съдебен съвет не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането на събранието (17.07.2020г.), заедно с писменото съгласие на кандидата. Те ще бъдат обявявани заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни от постъпването им.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията (03.08.2020г.) кандидатите трябва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона, които също ще бъдат публикувани в срок до три дни от представянето им (06.08.2020г.) на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 04.09.2020г., след което ще бъдат поставени на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им.

Прокурорската колегия обаче се лиши от двама свои членове – първата напуснала бе Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Тя бе избраник от парламентарната квота, но НС изобщо не е откривал нова процедура.

На снимката: Преброяване на гласовете при първия пряк вот през 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.