Последни новини
Home / Законът / Прокурорите номинират нов кандидат за ВСС до 17 юли, прекият избор ще е на 26 септември

Прокурорите номинират нов кандидат за ВСС до 17 юли, прекият избор ще е на 26 септември

Defakto.bg

Изборът на нов представител на прокурорите във Висшия съдебен съвет, стартира. Процедурата започва след оставката на Даниела Машева, която вече бе избрана за нов зам.-главен прокурор. А новият избраник ще довърши мандата на Машева в действащия съвет, който изтича през октомври 2022 г.

По закон обвинителите от страната изпращат във ВСС четирима, които стават членове на Прокурорската колегия на ВСС. А вотът е на принципа 1 магистрат-1 глас, правилото важи и за съдиите, и за следователите, само бройката на избираните е различна.

Колегията е общо от 11 човека, по право в нея влиза главният прокурор, един иизбират следователите, а петима изпраща парламентът.

Днес главният прокурор Иван Гешев е свикал Общо събрание (ОС) на прокурорите за избор на членове на ВСС, което ще се проведе в две последователни съботи на 19 и на 26 септември. На първата дата се изслушват допуснатите претенденти, на втората е самият пряк избор.

Общото събрание е свикано на основание чл. 29а, ал. 2 от Закона за съдебната власт във връзка с чл. 16, ал. 4, изр. второ от ЗСВ и Заповед на главния прокурор от 02.07.2020г., при спазване изискванията разписани в Правилата за провеждане на избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите.

Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на ВСС като депозират предложенията си в деловодството на Висшия съдебен съвет не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането на събранието (17.07.2020г.), заедно с писменото съгласие на кандидата. Те ще бъдат обявявани заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни от постъпването им.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията (03.08.2020г.) кандидатите трябва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона, които също ще бъдат публикувани в срок до три дни от представянето им (06.08.2020г.) на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 04.09.2020г., след което ще бъдат поставени на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им.

Прокурорската колегия обаче се лиши от двама свои членове – първата напуснала бе Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Тя бе избраник от парламентарната квота, но НС изобщо не е откривал нова процедура.

На снимката: Преброяване на гласовете при първия пряк вот през 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.