Последни новини
Home / Законът / С огромно мнозинство: Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

С огромно мнозинство: Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

Defakto.bg

Въпреки хвърлените обвинения от конкурента, подети и от медии, Розалия Шейтанова (на снимката) убедително спечели надпреварата за председател на Окръжен съд – Пловдив. „За“ нея гласуваха 11 от Съдийската колегия срещу само 1 „против“.

Кандидатурата на другия претендент Иван Калибацев получи „за“ от Вероника Имова.

Както Де факто писа, този конкурс не вървеше по принципа на „почтената игра“, обратното – и пред Общото събрание на окръжните съдии, а днес и пред колегията на ВСС Калибацев подчертаваше как съперничката му представяла преписана концепция и нямала собствени тези и мисли. Неговият лайтотив бе похванат медийно, с твърдения, че Лозан Панов мачка съдиите в Пловдив и натиска за свое протеже, както и че кандидат за председател на съд се явява с преписана концепция.

А съдиите от ОС-Пловдив реагираха на това с писмо до кадровиците. В него заявяват, че на проведената на 25 юли миналата година среща с тях,  както и впоследствие нито председателят на ВКС, нито друг е оказвал натиск или вмешателство било за издигане на конкретен кандидат, било за подкрепа на кандидатура.

Матистратите са категорични също, че „съдиите от ОС-Пловдив, притежавайки необходимия професионален опит и зачитайки моралните и етични норми, могат да вземат самостоятелно решение относно това коя кандидатура да подкрепят, което се установява и от направените изказвания на Общото събрание на 19 юни“.

Приложили са пълен списък с 55 съдии, от които не са подписали единствено 8, като една от тях е самата Розалия Шейтанова. Подписът си е сложил включително бившият председател на ОС-Пловдив Веселин Хаджиев (от когото, според Калибацев, било преписвано).

Както е известно,  при тайното гласуване на Общото събрание при пуснати 37 бюлетини Калибацев е получил 9 „за“ срещу 21 „против“ и 7 „въздържали се“. Докато Шейтанова има 28 „за“, 3 „против“ и 6 „въздържали се“.

Първи по ред  днес бе изслушан Иван Калибацев – от декември 2018 г. той кара втори мандат като председател на РС-Пловдив, а преди това е бил председател на РС-Асеновград. Ако беше избран и за шеф на окръжния съд щеше да му е четвърти поред управленски мандат.

Той повтори обвиненията към Розалия Шейтанова. А на въпрос на Атанаска Дишева: „Считате ли, че в положителните административни качества на един магистрат се включва изпълнението на поетите ангажименти – обещания, задължения?“, отговори, че се кандидатирал за ОС включително за да изпълни ангаживентите си към районните съдии. Защото само като управляващ съдебната палата в Пловдив може да реши проблемите с подобряване на общата среда и условията на труд – като осигури повече кабинети и зали.

Розалия Шейтанова сама заговори за обвиненията на конкурента. И обяви: „Нито една част от концепцията ми не е преписана откъдето и да било, това е лесно проверимо и няма да го доказвам. Аз никога не лъжа, не преписвам дори от себе си. Налага се да взема отношение срещу тази абсолютна лъжа заради авторитета на съда. Снабдих се с подчертаванията и оцветяванията – в 14 различни цвята, само че тези пасажи са за състоянието на съда и сградния фонд, както и инициираните дейности, по тях изрично съм подчертала, че са от отчетите за работата на съда. Това  е информация, която няма как да е обект на лично творчество и предвид стандартите за съдържание неминуемо се включва във всички концепции. Никога не съм си мислила, че в един избор на административен ръководител може да се стигне дотам!“

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Един коментар

  1. Ясенка

    Честито Рози! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.