Последни новини
Home / Законът / С огромно мнозинство: Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

С огромно мнозинство: Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

Defakto.bg

Въпреки хвърлените обвинения от конкурента, подети и от медии, Розалия Шейтанова (на снимката) убедително спечели надпреварата за председател на Окръжен съд – Пловдив. “За” нея гласуваха 11 от Съдийската колегия срещу само 1 “против”.

Кандидатурата на другия претендент Иван Калибацев получи “за” от Вероника Имова.

Както Де факто писа, този конкурс не вървеше по принципа на “почтената игра”, обратното – и пред Общото събрание на окръжните съдии, а днес и пред колегията на ВСС Калибацев подчертаваше как съперничката му представяла преписана концепция и нямала собствени тези и мисли. Неговият лайтотив бе похванат медийно, с твърдения, че Лозан Панов мачка съдиите в Пловдив и натиска за свое протеже, както и че кандидат за председател на съд се явява с преписана концепция.

А съдиите от ОС-Пловдив реагираха на това с писмо до кадровиците. В него заявяват, че на проведената на 25 юли миналата година среща с тях,  както и впоследствие нито председателят на ВКС, нито друг е оказвал натиск или вмешателство било за издигане на конкретен кандидат, било за подкрепа на кандидатура.

Матистратите са категорични също, че “съдиите от ОС-Пловдив, притежавайки необходимия професионален опит и зачитайки моралните и етични норми, могат да вземат самостоятелно решение относно това коя кандидатура да подкрепят, което се установява и от направените изказвания на Общото събрание на 19 юни”.

Приложили са пълен списък с 55 съдии, от които не са подписали единствено 8, като една от тях е самата Розалия Шейтанова. Подписът си е сложил включително бившият председател на ОС-Пловдив Веселин Хаджиев (от когото, според Калибацев, било преписвано).

Както е известно,  при тайното гласуване на Общото събрание при пуснати 37 бюлетини Калибацев е получил 9 “за” срещу 21 “против” и 7 “въздържали се”. Докато Шейтанова има 28 “за”, 3 “против” и 6 “въздържали се”.

Първи по ред  днес бе изслушан Иван Калибацев – от декември 2018 г. той кара втори мандат като председател на РС-Пловдив, а преди това е бил председател на РС-Асеновград. Ако беше избран и за шеф на окръжния съд щеше да му е четвърти поред управленски мандат.

Той повтори обвиненията към Розалия Шейтанова. А на въпрос на Атанаска Дишева: “Считате ли, че в положителните административни качества на един магистрат се включва изпълнението на поетите ангажименти – обещания, задължения?”, отговори, че се кандидатирал за ОС включително за да изпълни ангаживентите си към районните съдии. Защото само като управляващ съдебната палата в Пловдив може да реши проблемите с подобряване на общата среда и условията на труд – като осигури повече кабинети и зали.

Розалия Шейтанова сама заговори за обвиненията на конкурента. И обяви: “Нито една част от концепцията ми не е преписана откъдето и да било, това е лесно проверимо и няма да го доказвам. Аз никога не лъжа, не преписвам дори от себе си. Налага се да взема отношение срещу тази абсолютна лъжа заради авторитета на съда. Снабдих се с подчертаванията и оцветяванията – в 14 различни цвята, само че тези пасажи са за състоянието на съда и сградния фонд, както и инициираните дейности, по тях изрично съм подчертала, че са от отчетите за работата на съда. Това  е информация, която няма как да е обект на лично творчество и предвид стандартите за съдържание неминуемо се включва във всички концепции. Никога не съм си мислила, че в един избор на административен ръководител може да се стигне дотам!”

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Един коментар

  1. Ясенка

    Честито Рози! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.