Последни новини
Home / Законът / Хр.Иванов: Никой от 240-те депутати не посмя да попита Гешев за чутовните скандали във властта и двойните стандарти

Хр.Иванов: Никой от 240-те депутати не посмя да попита Гешев за чутовните скандали във властта и двойните стандарти

Defakto.bg

 Председателят на   „Движение Да България“ Христо Иванов, заместник-председателят на Демократи за силна България Цецка Бачкова и Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“ внесоха  в Народното събрание обръщение до председателя на парламента  Цвета Караянчева и всички депутати – заедно и поотделно да си подадат оставките.

Повод е приетият онзи ден  доклад на главния прокурор Иван Гешев за работата на прокуратурата  без нито един от депутатите от управляващите и опозицията да попита  главния прокурор за двойните стандарти, въведени от прокуратурата и всичко онова което се случва пред очите ни, заяви Христо Иванов.

Парламентът е сведен до ролята на гумен печат на прокуратурата, депутатите безропотно приемат всяко законодателно предложение на прокуратурата така сякаш главният прокурор има законодателна инициатива. Депутатите не смеят дори да изслушат главния прокурор веднъж на всеки три месеца, нещо, предвидено в Конституцията. Депутатите не смеят да поставят никакви въпроси на главния прокурор„, коментира Христо Иванов при внасянето на документа в парламента и добави: „Искаме изборите да дойдат по-бързо и затова искаме оставката на този абсолютно изпразнен от съдържание парламент“.

За едни се организират публични и наказателни линчове, а за други Гешев се появява по телевизията и казва, че няма да се подчини да чете тяхната кореспонденция с подсъдими и обвиняеми лица. Това каза бившият министър на правосъдието и лидер на ПП „Да, България!“ Христо Иванов във видео, което публикува във Фейсбук.

Ние ежедневно чуваме чуваме кой какъв е и така нататък. И от 240 депутата не се намери нито един да му зададе въпрос. Гешев окончателно превърна специализираната прокуратура в бухалка. Гешев специално изкара материали, събрани от СРС-та, което е в противоречие на законите и не се намери нито един депутат, който да му зададе този въпрос“, каза още той.

Гешев във всяко свое интервю предприема уникална вербална агресия срещу адвокатурата, срещу медиите, срещу неправителствените организации, срещу политически партии и български демократични организации, срещу своите критици. Занимава се с реч на омразата и политически изявления. В България има задълбочаваща се криза за правовия ред“, допълни Иванов.

Парламентът получи нова задача, а тя е да се намалява доказателствения стандарт за ангажиране на наказателна отговорност. Това означава, че Гешев вече иска и без доказателства да вкара хора в затвора. Аз съм абсолютно сигурен, че ако парламентът остане в същия състав ще приеме и това„, коментира бившият правен министър идеите на главния прокурор за  облекчено наказателното производство от формализъм и по-лесно постигане на осъдителни присъди.

Иванов коментира и разследването „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд. „Никой от 240-те депутати не попита Гешев какви са неговите връзки с Петьо Еврото, бил ли е той в ресторант „Осемте джуджета“, какви са неговите връзки с Пеевски“, допълни лидерът на „Да,България!“.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.