Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков заради „Осемте джуджета“

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков заради „Осемте джуджета“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура с постановление на наблюдавщия прокурор е  назначила  физическа охрана от органите на МВР на журналиста Николай Стайков. Това е станало по повод изявленията му, че е  станал прицел на „хулигански действия“,  съобщава Софийска градска прокуратура.

„Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист,  жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания“, се казва в съобщението.
„Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото“, уверява СГП.

Пред медиите Стайков  разказа,  че седмица преди  Антокорупционният фонд да публикава  първата част на разследването  „Осемте джуджета“ , чиито  автор е той,  е започнал да получава заплахи. На личния му мобилен телефон той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца.

От неправителствената организация „Репортери без граници“ призоваваха българските власти да осигурят независимо разследване на смъртните заплахи, които журналистът  Николай Стайков е получил.  Според организацията това се налага и заради публикуваните две част на разследването на Стайков – „Осемте джуджета“, което разкрива мрежа за влияние и кражба на бизнеси, в които е намесена българската прокуратура.

„Българските власти трябва да осигурят защита на Николай Стайков и да проведат независимо разследване за тези притеснителни заплахи“, казва Павол Шалай, ръководител на отдела за Балканите на „Репортери без граница“.  От „Репортери без граница“ обръщат внимание и на факта, че  прокуратурата се е самосезирала след първата част от разследването, но то ще се проведе от звеното в прокуратура, което доскоро се е водело от Емил Петров, който е брат на основния герой на разследването Петьо Петров.

Във втората част на „Осемте джуджета“ Илия Златанов, собственик на най-големия производител на асансьори „Изамет“ казва:

Значи, това не е Специализирана прокуратура, това е специализирана престъпна група. Те си фабрикуват каквито искат документи.

Той  разказва за връзките между бившия следовател Петър Петров (Пепи Еврото), Специализираната прокуратура и опита за кражба чрез изнудване на фирмите от групата му. Според обясненията му ключов играч в схемата е Любена Петрова, съпруга на Пепи Еврото, намесено е и името на депутата Делян Пеевски, който искал да притежава завод за асансьори предвид предстоящо европейско финансиране на подмяната им в цяла България.

Златанов посочва  още, че е  бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи като тази, че синът му Явор Златанов няма да бъде включен на хемодиализа, както и че животът му е бил застрашен. Той обяснява как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това.  По думите му златото, което прокуратурата изземва при ареста на Явор Златанов през юли 2019 г., изчезва, а прокуратурата му предоставя документи, според които златото е купено от Виена.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Един коментар

  1. Здравейте, разбрахме че на журналиста, направил разследването „Осемте джуджета“ е назначена охрана. Надяваме се да не е от типа охрана, каквато е била назначена на редица бизнесмени – в това число и на Златанов, лицето от последното разследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.