Последни новини
Home / Законът / Адвокатска колегия – Смолян иска дисциплинарно производство срещу Ралица Негенцова

Адвокатска колегия – Смолян иска дисциплинарно производство срещу Ралица Негенцова

Defakto.bg

 

2019 г. , Адвокатската колегия от Смолян протестира пред сградата на Съдебната палата срещу Закона за мерките срещу изпиране на пари, който ги задължаваха да докладват пред ДАНС за съмнителни парични операции на техни клиенти.

Адвокатска колегия – Смолян иска да бъде образувана  дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица  Негенцова, в качеството й на Председател на Висшия адвокатски съвет за неизпълнение на решение на Общото събрание на адвокатите в страната, поведено на 22.02.2020 г.   Това се казва в съобщение до медиите  от Смолянските адвокати.  В него те обясняват, че искането им е  провокирано от  „репресивна политика на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) спрямо инакомислещите и независими български адвокати“, както и от образуваните от  ВАдС  дисциплинарни преписки срещу председателя на АК-Хасково и срещу председателя на АК-Смолян за непревеждането на 50 % от адвокатския членски внос към ВАдвС.

Тези действия на Адвокатските колегии в Смолян и Хасково обаче са крайна мярка на протесните действия от страна на адвокатите от АК-Смолян и АК-Хасково срещу поредица от действия и бездействия на ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ, които не намират подкрепа сред адвокатското съсловие“ , пишат адвокатитеИ напомнят, „че непреведения членски внос  е резултат от колективни решения на адвокатските съвети, приети на техните общи събрания, а не са самоволни желания на председателите на тези адвокатски колегии“.

На проведеното Общо събрание на адвокатите в страната на  22 феврураи 2020 година, със 163 гласа „против“ и 50 гласа „за“, не бе приет годишния отчет на Висш адвокатски съвет от делегатите на събранието.  На същото събрание делегатите-адвокати гласуваха ВАдС  в едномесечен срок да отмени решението, с което е увеличил месечните вноски на адвокатите към Висшия адвокатски съвет от 10,00 лв. на 20,00 лв. А в случай, че това не стане, “ адвокатските съвети от страната да спрат превеждане на 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет.”

На заседание на Висшия адвокатски съвет от 10 март 2020 г.  решението на Общото събрание е отхвърлено, а „председателят на ВАдС адв. Негенцова е гласувала „против“ отмяната в „нарушение на разпоредбата на чл. 124 ал. 2 от ЗАдв, която предвижда изрично, че „Председателят на Висшия адвокатски съвет изпълнява задължения, произтичащи от решенията на общото събрание на адвокатите от страната“, сочат адвокатите.

Същевременно Висшият адвокатски съвет образува  дисциплинарни преписки срещу председателите на адвокатски съвети, които  изпълняват решението на  Общото събрание на адвокатите в страната , според което адвокатските съвети  спират да превеждат 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет,  ако не бъде изпълнено искането за намаляването му.
По този повод в обръщение до членовете на Висшия адвокатски съвет, АК – Смолян заявява:
След като Висшият адвокатски съвет, в нарушение на закона и в опит за явна репресия, е взел решения за образуване на дисциплинарни преписки срещу адвокат Меглена Гунчева в качеството й на председател на Адвокатска колегия- Хасково и срещу адвокат Татяна Михайлова в качеството й на председател на Адвокатска колегия-Смолян ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ на решения на Общо събрание на адвокатите в страната, както и на решенията на Общите събрания на адвокатите от съответните адвокатски колегии и на адвокатските съвети, то на по-силното основание следва да сте принципни и да гласувате образуването на дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица Негенцова в качеството й на председател на Висшия адвокатски съвет ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на решение на ОС на адвокатите в страната.“

Искането  е внесено във Висшия адвокатски съвет на 02.07.2020 година, а заседание на Висшия адвокатски съвет е насрочено за 10.07.2020 година.

Интересно е дали така направеното искане ще бъде включено в дневния ред на ВАдвС или ще бъде подминато с поредното мълчание от страна на членовете на съвета„, гадаят адвокатите от Смолян.

В средата на юни срещу образуваните дисициплинарни производства от ВАдС протестираха  241 адвокати от ФОБА,  а от  „Обединение на свободните адвокати“ (ОСА) попитаха  ВАдС  –  какво е наложило  двойно увеличение на членския внос и защо ВАдС е образувал  дисциплинарни производства срещу председателите на  колегиите в Хасково, Смолян  и Багоевград, които не се превели по-високата сума, но  по решение на местните колегии.  „Те  имат право  да изразят активна позиция и недоволство срещу определени действия на органа, на когото са възложили защита на собствените си права и интереси в битността им на адвокати“, заявиха от ОСА.
Още по темата тук

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.