Последни новини
Home / Законът / Нова декларация на Прокурорската колегия: Исканията на адвокати срещу „медийната политика“ на Гешев са неправомерен натиск!

Нова декларация на Прокурорската колегия: Исканията на адвокати срещу „медийната политика“ на Гешев са неправомерен натиск!

Defakto.bg

Нова, поредна и извънредна декларация на Прокурорската колегия на ВСС бе обявена днес.

Поводът й е искането на „Обединение на свободните адвокати“ до представляващия ВСС Боян Магдалинчев и колегията, което Де факто публикува. В обръщението си към институциите защитниците настояха за нещо елементарно – да вземат отношение към препускащата медийна активност на ПРБ с обявяване на подбрани „доказателства“ по текущи гръмки разследвания и задължителната за правовия ред – не само у нас, презумпция за невинност.

Отговорът на Прокурорската колегия обаче е изключително защитаващ Главния им прокурор (за презумпцията не се отваря и дума).

Декларацията (едно към едно):

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата на Република България и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като „независими, обективни и обществено ангажирани“.

Зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава. В този смисъл искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор.

Припомняме, че според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, Прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство, „презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи обвиняемият бъде представен като виновен, преди вината му да бъде установена в съответствие със закона с влязла в сила осъдителна присъда. Това обаче не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на обвиняемия, като например обвинителния акт“, който е публичен.

Бележка на редакцията: а ако някой от вас попадне под „разрешения“, според вас, подборен медиен обстрел, пак ли така ще мислите?! Или презумпцията за невиновност – тогава – отново ще придобие право на живот?

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.