Последни новини
Home / Законът / Нова декларация на Прокурорската колегия: Исканията на адвокати срещу “медийната политика” на Гешев са неправомерен натиск!

Нова декларация на Прокурорската колегия: Исканията на адвокати срещу “медийната политика” на Гешев са неправомерен натиск!

Defakto.bg

Нова, поредна и извънредна декларация на Прокурорската колегия на ВСС бе обявена днес.

Поводът й е искането на “Обединение на свободните адвокати” до представляващия ВСС Боян Магдалинчев и колегията, което Де факто публикува. В обръщението си към институциите защитниците настояха за нещо елементарно – да вземат отношение към препускащата медийна активност на ПРБ с обявяване на подбрани “доказателства” по текущи гръмки разследвания и задължителната за правовия ред – не само у нас, презумпция за невинност.

Отговорът на Прокурорската колегия обаче е изключително защитаващ Главния им прокурор (за презумпцията не се отваря и дума).

Декларацията (едно към едно):

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата на Република България и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като „независими, обективни и обществено ангажирани“.

Зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава. В този смисъл искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор.

Припомняме, че според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, Прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство, „презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи обвиняемият бъде представен като виновен, преди вината му да бъде установена в съответствие със закона с влязла в сила осъдителна присъда. Това обаче не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на обвиняемия, като например обвинителния акт“, който е публичен.

Бележка на редакцията: а ако някой от вас попадне под “разрешения”, според вас, подборен медиен обстрел, пак ли така ще мислите?! Или презумпцията за невиновност – тогава – отново ще придобие право на живот?

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко …

Експерти: ГЕРБ не може да превръща Плана за развитие и устойчивост на България в заложник на изборите

Трима събеседници, експерти в своята област изразиха пред БНР неодобрение за заявената позиция на действащото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.