Последни новини
Home / Законът / Нова присъда, но пак „виновни“: 8 години затвор за Десислава Иванчева, 7 години – за Биляна Петрова, 6 години – за Петко Дюлгеров (допълнена)

Нова присъда, но пак „виновни“: 8 години затвор за Десислава Иванчева, 7 години – за Биляна Петрова, 6 години – за Петко Дюлгеров (допълнена)

Defakto.bg

Апелативният специализиран съд, начело с Георги Ушев, прие, че тримата са искали и получили подкуп, но случаят не е „особено тежък“

Нова присъда, но отново „виновни“, чете Апелативният специализиран съд по гръмкото дело „Младост“.

За разлика от Специализирания съд, който постанови 20 г. затвор за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, 15 г. за заместник-кмета Биляна Петрова и 12 г. за Петко Дюлгеров, днес наказанията бяха намалени. А именно – 8 г. затвор за Иванчева, 7 г. за Петрова и 6 г. за Дюлгеров. Мерките за неотклонение на тримата остават „домашен арест“.

Втората инстанция, както стана ясно от кратки мотиви, представени от Георги Ушев (на снимката), не е била „милостива“, а е приела друга квалификация на извършеното. Иначе конструкцията на „вините“ е същата – Иванчева е „извършител“, Петрова и Дюлгеров – „помагачи“.

Докато съставът на първия съд призна тримата за виновни по чл. 302а НК – за поискан подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай и наказуем с от 10 до 30 г. затвор, втората инстанция заявява, че извършеното престъпление е поискан и получен подкуп, но по чл. 302, т.1, 2 и 4 вр. буква а, вр. чл. 301, ал. 1 пр. 1 – в този казус наказанието е от 3 до 10 г. затвор. И присъдените наказания са близки до максимума.

Всъщност апелативният спецсъд приема, че тримата – в различните им роли, са поискали от строителния предприемач Алесандър Ваклин подкуп първо от 250 000 евро, намалили са сумата до 187 500 евро, а полученият „дар“ е бил от 70 000 евро размерът на белязаните банкноти, употребени в гръмката акция по ареста на кметиците насред София на 17 април 2018 г. с участието на тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев и активното присъствие на КПКОНПИ.

Нещо повече – съставът на Георги Ушев отхвърля всякакви твърдения за наличие на провокация към подкуп от страна на основния прокурорски свидетел Ваклин. А че такава е имало изрично бе написал в мотивите си съдията Иво Хинов.

Ушев изтъкна също, че макар подкупът да е в особено големи размери, той не представлява „особено тежък случай“, тъй като не е налице „висока обществена опасност“ на никой от тримата подсъдими.

Присъдата не е окончателна, Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават под „домашен арест“.

Последната инстанция е Върховният касационен съд.

Тезата на обвинението – тук

Тезата на защитата – тук

Какво точно се случи?

Втората инстанция отмени напълно присъдата на Специализирания съд и постанови нова, своя присъда.

Докладчикът Мариета Неделчева

Решението бе изчетено от докладчика по делото Мариета Неделчева – бивш председател на Специализирания съд, командирована в АСНС (вече откомандирована).

Та изчетеното решение гласеше (спестяваме повторенията за всеки от тримата):

Признава Десислава Иванчева за виновна, че от 16 март 2018 г. до 17 април 2018 г. на различни места в София като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, кмет на район „Младост“, като извършител, в съучастие с двамата  помагачи  е поискала и приела неследващ се дар от Алесандър Ваклин. От 16 март до 19 март 2018 г.  – е поискала 250 000 евро, за да изпълни задълженията си по съобщаване на заповед от 14 юни 2017 г. на главния архитект на София за одобрено изменение на план за регулация и застрояване на заинтересованите лица. Като после е намалила размера на 187 500 евро,  платими на части. На 17 април 2018 г. е приела 70 000 евро – първата част от „дара“, получена от помагача Дюлгеров, като деянитео е извършено чрез изнудване на Ваклин – чл. 302, т. 1, 2 и 4. Осъжда я на 8 г. лишаване от свобода, глоба от 15 000 лева, лишаване от право да ръководна длъжност в държавни и общинска длъжност за 10 г., както и да работи в държавни и общински институции за същия срок.

Определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Приспада от него срока на задържането под стража, както и срока на „домашния арест“ – при него 2 дни се зачитат за 1 ден „лишаване от свобода“.

Признава Иванчева за невинна за подкуп, представляващ продължавано престъпление, включително да е увеличила поисканата сума до 500 000 евро, свързани с последващи действия – бъдещите строителни намерения на Ваклин. Оправдава я по чл. 302а – за което я беше осъдил Хинов.

При Биляна Петрова и Петко Дюлгеров диспозитивът е същият, само че като извършили престъплението в съучастие, като „помагачи“.

Наказанието за Биляна Петрова, съответно, е – 7 годиши лишаване от свобода, 12 000 лева глоба, 9 години забрана за длъжност и професия  в държавни и общински предприятия.

Невинна за увеличаване на сумата на подкупа до 500 000 евро

За Петко Дюлгеров – 6 години затвор, 10 000 лева глоба, 8 години забрана за длъжност и работа.

Осъжда всеки от тримата да плати по 440 лева за вещите лица по почерковата експертиза и за явяване на съдебно заседание и 443,60 лева лева всеки за фоноскопната експертиза.

Някои кратки разяснения

Направи ги председателят Георги Ушев.

А именно: „АСНС отмени изцяло присъдата, защото въпреки аналогичния краен извод за виновност, се изисква внасяне на толкова съществени корекции, че не могат да станат с изменение на първоинстанционната присъда.

Приемаме, че Иванчева е виновна и за приемане на подкуп, а останалите двама – да са я подмогнали. Неправилен е изводът, че двете форми на изпълнителното деяние нямат самостоятелно правно значение, по наше мнение двете форми на изпълнителното деяние няма пречка да се осъществяват съвместно. Не приемаме тезата за провокация към подкуп, изобщо такива признаци няма. Не приемаме за тезата за приложимост на деянието „посредничество“ за Дюлгеров – когато то е успяло, по-леката форма не се прилага.

Не се касае за продължавано престъпление, а за общо корупционно престъпление, с усложнения. Оправдаването за първоначалния подкуп от 250 000 до твърдяния краен размер от 500 000 евро – става дума за бъдещи действия, не конкретизирани достатъчно от страните по корупционната сделка. За част от тези инкриминирани действия по служба изобщо не е имало договорка , а други не са били в кръга на възможните служебни действия на подсъдимите. Подкупът е в особено големи размери, но не представлява особено тежък случай – за тази квалификация се изисква особено висока степен на обществена опасност на дееца – тя е налице за извършеното престъпление, но не  е и за подсъдимите. Според нас определените наказания са справедливи“.

Пълните мотиви къв новата присъда ще са готови в 60-дневен срок.

Защитата: Не приемаме новите присъди, невинни са!

„Ние сме абсоютно невинни, как можете да си мислите, че можем да сме доволни от нещо? Никой от нас не може да е невъзмутим към беззаконието в България!“, обяви Десислава Иванчева след финала на заседанието в Апелативния специализиран съд. Делото да отиде в Първи въззивен състав на АСНС е сигнал, каза адвокатът й Николай Хаджигенов.
Не приемаме присъдата, клиентката ни е невинна – категорична бе пред Де факто адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова.
„Не я приемаме, защото Биляна не е извършила престъпление, присъдата е незаконосъобразна, несправедлива и необективна. Виждаме една практика, която много ме притеснява – на мен не ми стана ясно какви способности има настоящият състав на съда, за да стигне до тези изводи, как направи изчисленията на „искания“, „променения“ и „получения“ подкуп?! Това може да го направиш само като оракул!“, категорична бе адвокат Савова.
Биляна Петрова заяви: „Отново не разбрах какво точно съм направила, кого и как съм подпомогнала? Звучи ми точно като … 15 г. е много, ама 7-8 години е да си седнете на….“

„Трудно мога да свържа цифрите от присъдата с доказателствата – има едни 70 000 евро с неустановен произход, които Ваклин разнася накъде ли не, трудно е да ни обяснят защо кредитират показанията на Ваклин, който включително иска да си пазарува депутати, а и май лъже английски партньори. Центраният довод за липсата на мотив при Биляна не знам как ще преодолят – помага да се получи подкуп, от който няма да получи нищо!“, обяви адвокат Емануил Йорданов, защитник на Биляна Петрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.