Последни новини
Home / Законът / Първият онлайн дебат за реформа на РС: Нужни са промени и специализация, но няма да закриваме съдилища

Първият онлайн дебат за реформа на РС: Нужни са промени и специализация, но няма да закриваме съдилища

Defakto.bg

С противоречиви послания приключи първото онлайн обсъждане на механизмите и вариантите за реформа на съдилищата.

Както Де факто информира, то бе с магистратите от най-големия апелативен район – софийския.

ВСС, в изпълнение на европроект (започнат от предния съвет и рестартиран от настоящия), предлага три варианта за реформа, като става дума за районните съдилища: трансформиране на даден районен съд с установена ниска натовареност и липса на кадрова обезпеченост в териториално отделение към друг районен съд; обединяване на две или повече районни съдилища в рамките на даден окръжен район; комплексен подход, при който се осигурява възможност за мобилност на магистрати и съдебните служители в районните съдилища в рамките на даден окръжен  регион на база на определени стандарти за численост“.

„Не можем да останем в сегашното състояние, да, има риск, но има и възможност да променим ситуацията и да го направим заедно, не е работа на ВСС да решава толкова важен въпрос. Събрали сме се не да ви уведомим, а да ви попитаме как да го направим“, обяви пред онлайн аудиторията Красимир Шекерджиев от ВСС (на снимката), член на управленския екип и координатор на проекта по отношение на новата съдебна карта.

Дебатът се разви чрез изпращане на запитвания от магистратите и последвали отговори.

Така Шекерджиев отговори, че местните и централните органи на власт не могат да имат право на вето върху решения на ВСС за реформа в структурата на съдилищата.

Каза също, че е за постигането на специализация на районните съдии и е привърженик на специализацията, защото това е бъдещето на правосъдието, но не подценява труда на магистратите в РС – в повечето от тях без категорично „ресорно“ разделение, заради малкия им брой. Изказаните насрещни опасения бяха, че фитишът на специализацията на ниво районни съдилища може да доведе до формализъм и да зачертае друга основна тяхна функция – да вникват, със средствата на закона, в социалните проблеми на общността.

На въпрос за евентуални съкращения на магистратки щатове от РС Шекерджиев отговори, че има решение на колегията за окръжните съдилища, където бройките не могат да адат под 10, но не е въведен такъв праг за районните. Обяви също и че „е неоправдано да поддържаме РС без работа“.

Говори за възможности за намаляване на щата по „еволюционен път“ (най-вече пенсиониране), заяви как „може и нищо да не е промени“, каза също: „няма да закриваме съдилища“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.