Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Средства от кризисния фонд и бюджета на ЕС – само при върховенство на закона и реална борба с корупцията

Вера Йоурова: Средства от кризисния фонд и бюджета на ЕС – само при върховенство на закона и реална борба с корупцията

Defakto.bg
Вера Йоурова

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова  пред комисията на Европейския парламент по конституционни въпроси, съобщи БТА.  Пандемията се превърна в демократичен “стрес тест” за Европа,  цитира изявлението й “Ройтерс”.  Йоурова посочва още, че във вреда за обществото и  здравето на хората,  пандемията е довела до невиждан мащаб на инфодемия – поток от невярна и подвеждаща информация.
Страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат достатъчно механизми за справяне с корупцията и добре работеща съдебна система, казва Йоурова. “Върховенството на закона и “функционираща съдебна система” трябва да е условието за разпределянето на парите в ЕС.  Спирането на парите е нещо, което не бих искала да видя, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата много се объркат в държава членка, не могат да ѝ се изплащат парите на данъкоплатците“, категорична е тя.

Ако действително има такъв критерий, той би могъл да е проблем за Варшава и Будапеща, засилили контрона над съдилищата си, но и за Румъния и България, където корупцията и бедността остават сериозен проблем години след като се присъединиха към ЕС, коментира  “Ройтерс”.

Йоурова заяви позициите на ЕК  седмица преди срещата на евролидерите в Брюксел, на която те ще направят опит да  изгладят различията си за  бюджета за следващите 7 години.   Поставянето на условия за достъп до средствата е спорна тема за членуващите в ЕС държави, независимо дали става дума за икономически реформи или подобряване на демократичните стандарти.  Източна Европа не желае да се поставят подобни условия. Обратно, Германия, Франция, Швеция и Нидерландия искат строги мерки.

Трябва да защитим върховенството на закона и правото на свобода с парламентарен контрол, независима съдебна система и свободни медии. Свободите не трябва да се ограничават дори ден повече, отколкото е абсолютно необходимо“, заявява  правосъдният министър на Германия Кристине Ламбрехт (Берлин пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на месеца), цитирана от Ройтерс.

Още по темата тук

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.