Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Средства от кризисния фонд и бюджета на ЕС – само при върховенство на закона и реална борба с корупцията

Вера Йоурова: Средства от кризисния фонд и бюджета на ЕС – само при върховенство на закона и реална борба с корупцията

Defakto.bg
Вера Йоурова

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова  пред комисията на Европейския парламент по конституционни въпроси, съобщи БТА.  Пандемията се превърна в демократичен „стрес тест“ за Европа,  цитира изявлението й „Ройтерс“.  Йоурова посочва още, че във вреда за обществото и  здравето на хората,  пандемията е довела до невиждан мащаб на инфодемия – поток от невярна и подвеждаща информация.
Страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат достатъчно механизми за справяне с корупцията и добре работеща съдебна система, казва Йоурова. „Върховенството на закона и „функционираща съдебна система“ трябва да е условието за разпределянето на парите в ЕС.  Спирането на парите е нещо, което не бих искала да видя, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата много се объркат в държава членка, не могат да ѝ се изплащат парите на данъкоплатците„, категорична е тя.

Ако действително има такъв критерий, той би могъл да е проблем за Варшава и Будапеща, засилили контрона над съдилищата си, но и за Румъния и България, където корупцията и бедността остават сериозен проблем години след като се присъединиха към ЕС, коментира  „Ройтерс“.

Йоурова заяви позициите на ЕК  седмица преди срещата на евролидерите в Брюксел, на която те ще направят опит да  изгладят различията си за  бюджета за следващите 7 години.   Поставянето на условия за достъп до средствата е спорна тема за членуващите в ЕС държави, независимо дали става дума за икономически реформи или подобряване на демократичните стандарти.  Източна Европа не желае да се поставят подобни условия. Обратно, Германия, Франция, Швеция и Нидерландия искат строги мерки.

Трябва да защитим върховенството на закона и правото на свобода с парламентарен контрол, независима съдебна система и свободни медии. Свободите не трябва да се ограничават дори ден повече, отколкото е абсолютно необходимо„, заявява  правосъдният министър на Германия Кристине Ламбрехт (Берлин пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на месеца), цитирана от Ройтерс.

Още по темата тук

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.