Последни новини
Home / Законът / Да отпаднат минималните адвокатски тарифи за учредяване и регистриране на дружества

Да отпаднат минималните адвокатски тарифи за учредяване и регистриране на дружества

Defakto.bg
Емил Георгиев, председател на УС на Обединението свободни адвокати

Предложението е на Обединението на свободните адвокати в общественото обсъждане на Наредба 1 на ВАдС

Да се премахнат задължителните минимални адвокатски възнаграждения за учредяване и регистриране на еднолични търговци, събирателно и командитно дружество, ООД, АД, кооперативно сдружение, жилищно-строителна кооперация, фондация и сдружения с нестопанска цел. Да няма регламентиран минимум и за изготвяне на книжа за вписване в  Търговския регистър на промени по техните партиди. За това настояват в становище до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) от Обединението на свободните адвокати (ОСА).

Правят го в рамките на обявеното обществено обсъждане на промените в Наредба 1 от 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, което е отворено до 16 юли. Сред мотивите, посочени от защитниците от ОСА са, че наличието на задължителни минимуми за тези услуги, които се извършват не само от адвокати, просто ще пренасочи гражданите към представители на други професии.

Както Де факто писа, на 16 юни Висшият адвокатски съвет обяви предложенията си за промени в наредбата, като се позова на решенията на Върховния административен съд (отменили поскъпването на адвокатските услуги от 2014 г.), но и на актуалното развитие на обществено-икономическите отношения, размера на минималната работна заплата, задълженията на защитниците да поддържат кантори и др. Основните предложения са за връщане на отмененото поскъпване плюс двойно увеличение на някои тарифи.

Аргументът на защитниците от ОСА срещу сочените от тях текстове (параграф 3, т. 2) е, че задължителният за професията минимум на получаваните хонорари трябва да се отнася само до “ услуги, които могат да бъдат предоставяни ЕДИНСТВЕНО ОТ АДВОКАТИ“. По този повод цитират и приложения към предложенията на ВАдС функционален анализ от доц. д-р Иван Стойнев.

Становището е подписано от председателя на обединението адвокат Емил Георгиев. В него се казва:

Реферираме към този документ с молба да бъде съобразен, тъй като е източник на полезни за адвокатурата заключения, които е наложително да бъдат възприети от нейното ръководство.
Пълното премахване на т. 9 и 10 от чл. 6 на Наредбата би бил подходящ израз на такова съобразяване, още повече че премахването им е необходимо за нас. Единственият ефект на тези норми е изцяло негативен – те ни правят частично неконкурентоспособни по отношение на дейностите, посочени в разпоредбата.
В тази връзка, вярвам сте наясно, че за учредяването и регистрирането на търговски дружества и други
правни образувания НЕ СА дейности, които могат да бъдат предоставяни единствено от адвокати. В практиката това е безспорно, тъй като множество стопански субекти се занимават по занятие с такава дейност, вкл. търговски дружества, счетоводни кантори, консултантски фирми. Нормативен израз на това състояние се съдържа и в новия ЗМИП, където този извод се налага от систематичното тълкуване на чл. 4, т. 15(дд) и 16(б).
Настояваме да се съобразите с волята на основната част от колегите. Точки 9 и 10 на чл. 6 нямат място нито в тази Наредба, нито в една бъдеща такава. Тези разпоредби следва да бъдат премахнати незабавно, а наличието им от 2015 г. до този момент е отговорност на настоящия състав на ВАдС, свързана с това, че множество колеги-адвокати загубиха и продължават да губят клиенти, за сметка на външни за адвокатурата стопански субекти„.

В общественото обсъждане дотук с пълна подкрепа за предложенията на ВАдС са се включили адвокатските съвети в Перник, Ловеч, Кърджали, Плевен, Ямбол, Враца, Монтана, Търговище, Шумен, Видин. Има и няколко индивидуални становища от защитници, с редакции по проекта.

По-революционен е адвокат Пламен Кирилов – той предлага тотална преработка на наредбата, включително от нея да отпаднат всички задължителни минимуми за дейности и услуги, които могат да бъдат извършвани и от не адвокати (както сега го прави ОСА). Освен това защитникът предлага минимумите да не са фиксирани суми или проценти на фиксирана основа, а да са обвързани с месечните възнаграждения на съдиите, депутатите, минималната работна заплата и др. обществено обективни критерии. Трето негово предложение е да отпадне авансовото заплащане на адвокатските възнаграждения.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.