Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отказаха втори мандат в Брюксел на съдийката, питала Съда на ЕС за гражданската конфискация у нас

Кадровиците отказаха втори мандат в Брюксел на съдийката, питала Съда на ЕС за гражданската конфискация у нас

Defakto.bg

С 2 „за“ срещу 8 „против“ Съдийската колегия на ВСС отказа да продължи командироването на Катерина Енчева в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия за още две години.

Изказаните аргументи – от Драгомир Кояджиков, очевидно възприети от мнозинството – бяха прелюбопитни. Първо, съдия Енчева и съпругът й работели в най-натовареното, Гражданско отделение на СГС (там гражданските отделения са няколко, но кадровикът може би не го знаеше) и когато някой от тях бил командирован в Брюксел, другият излизал в неплатен отпуск и Софийският градски съд оставал без двама граждански съдии. Второ, била се създавала номенклатура, „списък“ от едни и същи хора за командироване в европейски институции, а имало и много други достойни.

Не бе казано друго – че съдия Енчева е магистратът от Софийския градски съд, който през март 2018 г. спря делото за гражданска конфискация на имущество за над 2 милиарда лева срещу Цветан Василев и сезира Съда на ЕС. А това, изглежда, все пак бе същностният мотив за „наказанието“ й.

Съдия Катерина Енчева

Конкретно Катерина Енчева постави шест въпроса за съответствието на нашия режим за отнемане на имущество с правото на ЕС, най-вече дали то позволява конфискация без присъда и доказано престъпление, единствено на база установено „несъответствие“.

Миналата година второ преюдициално питане по темата отправи втори съдия от СГС, като спря делото за гражданска конфискация срещу бившия шеф на клиниката по дерматология на ВМА Мирослава Кадурина.

През март тази година СЕС се произнесе по първото дело, обявявайки, че гражданските производства по конфискация, необвързани с престъпление, са извън обхвата на Рамковото решение за конфискация на имущество и от тази гледна точка няма препятствия за въвеждането й.

В аргументацията си против продължаването на срока на командироването на съдия Енчева в генералната дирекция на ЕК – откъдето са изпратили предложението тя да остане там още две години – Драгомир Кояджиков включително посочи, че първо на тази позиция е бил съпругът, съдия Николай Енчев, през 2013 г. Тогава Катерина Енчева излязла в неплатен отпуск за отглеждане на малките си деца.

Тук Атанаска Дишева напомни, че раждането на деца и тяхното отглеждане се подкрепя включително от Конституцията и не разбира какъв аргумент се вади днес от това.

„Аз напълно подкрепям използването на тази природна възможност, раждането“,отговори Кояджиков. Но повтори за номенклатурата и натовареното гражданско отделение на СГС.

Цветинка Пашкунова, на свой ред, посочи, че председателят на СГС е изразил съгласие за удължаване на командироването на Катерина Енчева с още две години, то ест проблем за съда явно няма.

Пашкунова и Дишева бяха единствените, гласували „за“ предложението.

Сега очевидно ще се обяви нова процедура за подбор на национални експерти в генералната дирекция на ЕК. И се чакат „достойните“ кандидати.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.