Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата задължи Фандъкова да извърши незабавна проверка на строежа на вила „Аглика“ на Божков (допълнена)

Прокуратурата задължи Фандъкова да извърши незабавна проверка на строежа на вила „Аглика“ на Божков (допълнена)

Defakto.bg
Вила „Аглика“,  построена навремето за Тодор Живков,  е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков, съобщи  „Капитал“.  През 1997 г. резиденцията е приватизирана от  Емил Кюлев, а през 2015 г., Весела Кюлева я продава на Васил Божков.  Съсед на Божков на Витоша е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. В планината имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др.

ВАП  разширява проверката за незаконосъобразно строителството в частни резиденци и други имоти на Витоша 

Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна проверка  „на място и по документи на строежа на вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша““.  Това съобщи дъражвното обвинение. В него се посочва, че на основание чл.145 от Закона за съдебната власт ВАП възлага на Столична община да упражни контролните си функции и ако има основание – да  реализира административнонаказателна отговорност, предвидена в Закона за устройство на територията ( ЗУТ)  за строежа на вилата.

На 23 юни, след писмо на Специализираната прокуратура, че във вила „Аглика“, собственост на  Васил Божков, са извършени преустройства, Върховната административна прокуратура възложи проверка на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).  От държавното обвинение заявиха, че  резиденцията се намира в природен парк „Витоша“ и затова ще се проверява дали при строителните действия са спазени всички законови изисквания.

Проверката на ДНСК  установила, че са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на ЗУТ в  съществуващата сграда, както и на  новоизградените части, за които не са представени строителни книжа. „Такива не са налични и в архивите на район „Витоша“– СО и на НАГ – СО.  Проверката на място е установила, че има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентност на Столична община“, посочва прокуратурата.

Указва на Столична община, че  следва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място и да се изискат всички данни за статута на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове и др.  Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Докладът от  проверката следва трябва подробно да  отрази дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. „В случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер – да се предприемат и действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведомява и ВАП„.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

ВАП е разширила проверката за строителството в частни резиденци и други имоти на Витоша 

По-късно в съобщение на прокуратурата се казва:

„ВАП е образувала преписка по публикации в медиите, в които се споменава, че в част от така наречените частни резиденции и други имоти, намиращи се в природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“, сменили първоначалната си собственост след приватизиране, има вероятност да са извършвани съществени преустройства.  За другата част от имотите информацията е на противоположния полюс – че са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи. Описаните по-горе обстоятелства обосновават намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

Трябва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място като се отразят и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Кметът на Столична община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи по реда на основание чл. 195 и следващите от ЗУТ обекти, споменати в публикацията, които са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи.

В доклада от проверката следва да отразят всички данни – дали са допуснати нарушения, констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведоми и ВАП.“

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.