Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска отстраняването на прокурор Георги Асенов, обвинението ще протестира отказания арест

Гешев поиска отстраняването на прокурор Георги Асенов, обвинението ще протестира отказания арест

Defakto.bg

Предложение за отстраняване от длъжност на прокурора Георги Асенов е направил Иван Гешев до Прокурорската колегия на ВСС. То бе обявено днес.

Тъй като обаче законът изисква преди кадровиците да се произнесат, магистратът да бъде запознат с искането за отстраняването му и да му се даде възможност да се защити, вземането на решение бе отложено за 22 юли.

Междувременно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е изготвен протест срещу отказа на Софийския градски съд да задържи Георги Асенов.

Както Де факто писа, съдия Емил Дечев прие, че няма обосновано предположение обвинителят от ВКП да е извършил твърдените престъпления „хулиганство“ пред УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен, нито „унищожаване на чужда вещ“ (мобилен телефон на един от охранителите), тъй като разследването е водено тенденциозно и е събирало данни само във вреда на Асенов. Но не е бил разпитан нито един от сочените от него свидетели – близките му и медицинския персонал, а това е нарушение на гарантираното от ЕКПЧ право на справедлив процес.  Изтъкнат бе и двойният аршин на прокуратурата в исканията й за задържане.

В съобщението на СГП от днес се казва:

„Съдът е приел доводите на прокурора в СГП, че са налице данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Воден от тези мотиви съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Г.А.

Държавното обвинение не споделя тези изводи и приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Г.А. се опитал да им окаже въздействие. Поради това съществува риск той да окаже влияние върху хода на наказателното производство срещу него.

Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Г.А. е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Г.А. е автор на деянията.

Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.